Sezamovo mleko s figami in kakavom

 

Komaj koga poznam, ki ne bi imel rad fig. No, naš sovaščan je eden izmed takšnih čudnih patronov in se jih niti ne pritakne, kljub temu, da ima pred hišo čudovito drevo, polno temnih, sladkih sadežev. Včeraj nam jih je nekaj z  veseljem odstopil, tako da je danes idealen dan za sezamovo mleko s svežimi figami. Zaradi visoke vsebnosti mineralov, so fige eden najbolj alkalnih sadežev. Imajo zelo veliko kalcija in železa, kar ni ravno značilno za drugo sladko sadje. Oba minerala sta odlična za zdrave kosti in za izgradnjo krivi. Bogate pa so tudi z bakrom, magnezijem, kalijem in vitaminom K. So hrana, ki nam daje moč in energijo, poleg tega pa fige pomirjajo in čistijo naš prebavni trakt, saj vsebujejo veliko topnih vlaknin, ki poskrbijo da se odpadne stvari nežno izločijo iz sistema. Prav zaradi tega so odlična hrana za pred in po postu

. Seveda so fige odlične same, sem in tja pa se priležejo tudi v mleku. Tukaj, enostaven recept s sezamom. Vse sestavine so ekološko pridelane in presne, a seveda lahko uporabite kar imate pač pri roki. POZOR: Neoluščen sezam ima zelo močan okus. Če ga niste vajeni je bolje, da uporabite mandlje.

 1 skodelica (za kosmiče) namočenih, neoluščenih sezamovih semen. Namočimo jih čez noč, uporabimo pa lahko rjavo ali črno varianto. Namesto sezama, lahko uporabite mandlje, ki jih namakate 12 ur, da poženejo majhne kalčke (vsebnost encimov kar podivja), nato pa jih zjutraj oluščite.

 4 skodelice vode 

 1/2 vanilijevega stroka

Zmešamo v blenderju in precedimo skozi robec.

Mleko zlijemo nazaj v blender in dodamo:

3 zrele, mehke fige (lahko tudi več)

skodelico robid (po želji)

1/2 žličke mesquita (slovenskega izraza ne poznam, je pa to začimba s prijetnim, rahlo sladkim, karamelastim okusom)

1 žlička sveže zmletih kakavovih zrn

ščepec soli

cimet, kardamom (po želji)

malo Manuke (ali drugega medu), če si želite slajše mleko.

Več o hranilni vrednosti sezama si lahko preberete TUKAJ in TUKAJ

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s