Veganski kotiček: Polnjene paprike po indijsko

Vsem tistim, ki si želite, da bi večkrat napisala kaj o veganski prehrani in zdravem življenjskem slogu, obljubljam, da bom v prihodnje bolj pridna in bom vsaj enkrat tedensko prilimala kakšen okusen in lahek recept.

Meni sami, hrana ne roji kaj dosti po glavi, ker je večina ostalih stvari, ki mi pridejo v življenju naproti dosti bolj zanimivih. Pri prehranjevanju se držim preprostega “pravila”, da jem tisto, po čemer se počutim živo in lahko in po čemer mi glava vsaj približno bistro deluje. Že mnogo let nazaj sem tako odkrila, da se najbolje počutim, če jem dva majhna obroka na dan, vmes pa pustim telo pri miru, da se lahko v miru ukvarja z drugimi rečmi in ne samo z mletjem in prebavljanjem hrane. Tako, da se tega sedaj res 100% držim: zajtrk in večerja, vmes pa čisto, čisto ničesar, razen dovolj vode, čaja, klorele, Vitamineral Green-a…

Za zajtrk večinoma pojem oz. popijem doma pripravljeno presno mandljevo mleko z jagodičevjem (pokljuške borovnice :), ostalo pa z domačega vrta) ali kakšnim drugim sezonskim sadjem. Sem in tja si privoščim tudi presene kosmiče iz nakaljene ajde, semen, suhega sadja, potresene s kakavovimi delčki in dobro začinjene z ingverjem, kardamomom, cimetom in drugim, kar greje. 

Presno mandljevo mleko...in žlica kokosovega masla 🙂

 

Poleti mandlje in kosmiče kar pogosto zamenja sveže stisnjen zelenjavni sok iz kombinacije tiste zelenjave, ki nam na vrtu uide izpod nadzora. Večerja, ki je, priznam, ponavadi močno prepozno je velikokrat presna, sem in tja pa pojem tudi kuhano zelenjavo z domačega vrta, lečo, tofu… Posebej všeč mi je južno indijska kuhinja, saj je močno začinjena, tako da kar je kuhano, je večinoma indijsko.

Sedaj pa k receptu. Nekaj kuhanega:  polnjene paprike malo drugače. Po indijsko. Kot vedno, vse sestavine eko, ker so veliko boljšega okusa, ker imajo bistveno večjo hranilno vrednost, ker ne zastrupljajo nas, soljudi in planeta. Torej predlagam, da vrtnarite sami ali pa dajte priložnost kmetom, katerim so pomembne iste stvari kot nam: zdravje nas, naših otrok, zdrava, živa zemlja in Zemlja.

Za 4 osebe potrebujemo:

8 paprik

2 in pol skodelici pretlačenega krompirja

3 žlice kokosovega masla (lahko nadomestite s kokosovim oljem)

1 žlica suho prepraženih grobo mletih semen kumine

1 žlička kurkume

1 žlička garam masale

1/4 žličke kajenskega popra

sol

3 žlice drobno nasekljanega peteršilja

2 žlici čičerikine moke

Izrežemo vrhnji del paprik in odstranimo seme. Potopimo jih v vrelo vodo za 4 minute in odcedimo.

Krompir olupimo, narežemo na koščke in skuhamo do mehkega. Dobro ga odcedimo, dodamo 3 žlice kokosovega masla in pretlačimo (kot pire krompir, kar v bistvu tudi je). Dodamo kurkumo, garam masalo, kajenski poper, sol in peteršilj ter dobro premešamo. S tako pripravljenim krompirjem napolnimo paprike in jih pokrijemo s kapicami.

Pekač namažemo z oljčnim oljem, nanj zložimo paprike, ki jih prav tako premažemo (z oljčnim oljem). Pečemo 40 minut pri 200 C, oziroma dokler paprike rahlo ne porjavijo.

Zraven lahko ponudite paradižnikovo solato, ki jo lahko, če vam na vrtu tudi tako dobro uspeva plevel, ki sliši na ime navadni tolščak, kot nam, potresete z le-tem.

Advertisements
This entry was posted in Indija/ India, Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Veganski kotiček: Polnjene paprike po indijsko

  1. Sabina says:

    Izgleda zanimivo. Ob priliki preizkusim. Sama sem v preteklosti precej časa posvetila ayurvedi in indijski kuhinji, med nosečnostjo me je zamikalo čim več svežega in pri tem sem nekako ostala. A tu in tam se prileže kaj drugačnega:).
    Pomežik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s