Juha ni treba, da je goveja, lahko je presna, veganska in okusna

Jesen je pred vrati in če kdaj, potem se mi zdi, da se juhe priležejo, ko se poletje poslovi. Dobra stran surovih juhic je, da jih lahko brez slabe vesti, segrejete do kakih 40 stopinj, kaj več pa tako ali tako skoraj ni možno pojesti. Segrejete jih lahko normalno na plinu, tako da ves čas dobro mešate, da se spodnje plasti ne segrejejo preveč, lahko pa na sestavine, ki čakajo v mešalniku, da jih zavrtite, vlijete skoraj vrelo vodo. Sama ponavadi uporabim zadnji način, saj ko se hladne sestavine pomešajo z vročo vodo, pride ven ravno pravšnja temperatura.

Veliko “surovašev” se pritožuje, da jih na surovi hrani rado zebe, sploh v hladnejših mesecih. Sama tega nisem nikoli opazila…mene zebe ves čas, še poleti 🙂 pa ni važno kakšno hrano jem. Ob surovih jedeh sem prebila že kar nekaj zim in res nisem opazila nobene razlike, je pa res da smo vsi drugačni in da mora vsak sebi prilagoditi prehrano tako, da se počuti najbolje. Surova hrana je velikokrat popolnoma nezačinjena in tu morda tiči razlog, da je “mrzla”. Pri nas pazimo na to, da je vsaka jed prijetno začinjena z (sploh pozimi) začimbami, ki grejejo. Nenazadnje pa začimbe niso pomembne samo zaradi gretja ali hlajenja organizma, predvsem so pomembne zaradi okusa in prebave jedi. Ajurvedska kuhinja, tako daje velik poudarek kombinacijam začimb, s katerimi zagotovimo, da se hrana prebavi brez ostankov, ki bi se nam potem nabirali v telesu in ga s svojim razpadanjem in gnitjem obremenjevali in zastrupljali. Za dobro prebavo in torej dober izkoristek hranil pa niso seveda pomembne le začimbe, ampak tudi vsaj približno pravilno kombiniranje živil in predvsem dobro žvečenje. Pomembno je, da ko jemo, da smo skoncentrirani na hrano, na to da jemo, in ne na vse drugo, kot so časopisi, internet, TV, branje nalepk na škatlah s kosmiči, reševanje službenih in drugih problemov.

Občutek, ko sedeš za mizo sproščen in zadovoljen in ko veš, da imaš čas v miru pojesti, je dober. Kar nekaj let nazaj, sem nekaj časa živela sama in takrat sem odkrila, da je jesti sam, brez stalnega klepetanja in sto drugih motenj, v resnici zelo prijetna zadeva. Posvetiš se hrani in…ješ. In ugotoviš koliko različnih okusov se skriva v jabolku elster, v slivi stanley…ali pa v surovi, presni juhi. Tudi sedaj zajtrkujem vedno sama in se zahvalim soncu, dežju in rodovitni zemlji izpod Storžiča… In staršema, ki že leta in leta predano skrbita za naš vrt (OK, njivo) in sadovnjak. Vem, da imeti dovolj hrane, še zdaleč ni nekaj samoumevnega, imeti še ta privilegij, da točno veš od kod tvoja hrana je in da je popolnoma neoporečna in z vrta prinešena pred nekaj urami pa je sploh že prava redkost. Vsega tega se človek še kako dobro zave, če se v trgovini sprehodi med policami z zelenjavo in sadjem. Niti najboljši nos ne more zavohati sadja in zelenjave 😦 Samo škropiva. No tako, dovolj bla, bla, blajanja za danes, gremo k župi.

Ze 4 krožnike juhe potrebujemo:

2 skodelici brokolija

1 korenje

1/2 skodelice ohrovta

1 skodelico pak choya (lahko nadomestite s solato, špinačo)

2 zelena čilija

šopek peteršilja

2 srebrni čebulici ali 2 žlici čebule

1 velik avokado

3 žlice mandljevega masla

1 žlica kumine

1 žlica currya

1 žlička kajenskega popra

sol

6 – 8 dcl vroče vode (oziroma po želji, odvisno koliko gosto juho želite)

Količino začimb prilagodite svojemu okusu, tole kar piše zgoraj, je precej… ajsi…vroče, ampak zelo, zelo okusno. Obljubim tudi, da če sledite receptu, da vas sigurno še nekaj dni ne bo zeblo. Vse sestavine vržete v blender, skupaj z vodo, mešate dokler ne dobite lepe, kremaste paste, prelijete na krožnike in…ta-da…dober tek!

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s