Biti minimalist je osvobajajoče

Zemlje nismo podedovali od svojih prednikov, sposodili smo si jo od naših otrok. Pazimo nanjo.

Ko poslušamo novice, politične komentatorje ali pa ljudi okrog nas, vedno slišimo isto: Za planet ne skrbimo, ampak ga uničujemo.

In vemo, da je to res: države goltajo naravne vire z grozljivo hitrostjo. Samo za primer: Raziskava na Norveškem je ugotovila, da če bo naša poraba nafte rasla tako hitro kot sedaj in nič hitreje, jo imamo do leta 2025. Kako se bomo potem vozili naokrog z avtomobili, (tudi za izdelavo avtomobilov, ki gredo na druga goriva je nujno potrebna nafta) ne vem. Kako bomo ogrevali hiše tudi ne, saj izdelava sončnih celic brez nafte, vsaj danes ni mogoča.  Izdelava vetrnih turbin, prav tako ne. Poleg tega pa pridobivanje in predelava surovin v dobrine zahteva izpust ogromnih količin strupov v okolje.

 In zakaj vse to?

Da lahko na privozu parkiramo 3 avtomobile?

Da lahko zgradimo shrambo, kamor nabašemo vso šaro, ki smo jo nakupili in kmalu ugotovili, da je ne potrebujemo?

Zato, da imamo en TV v dnevni in enega v spalnici?

Zato, da lahko zgradimo še eno tovarno, ki proizvaja reči, ki jih nihče ne rabi?

 Velike korporacije in velika podjetja se, jasno, spremembam upirajo. Navajeni so statusa quo. V sistemu kot je današnji, so se razvijali in rastli desetletja in desetletja. Seveda, nihče od njih ne priznava, da so naravni viri omejeni, niti ne, da s svojo dejavnostjo uničujejo okolje. Saj jih razumeš, ker jim je bilo za to dvoje lahko vedno vseeno.

A sprememba mora od nekod priti. Nekje se mora začeti. In začne se s teboj in z menoj. Kako? Ja, priznam, recikliranje pomaga, ločevanje odpadkov tudi, a s tem ne bomo rešili sveta. Bomo ga pa, če na vse skupaj drugače pogledamo. Če začutimo, da s potrošništvom in poceni razvadami ubijamo naš planet in nas same. Če začutimo, da narava ne obstaja zato, da vse povprek izkoriščamo njene vire, ampak zato, da z njo sodelujemo in pazimo nanjo.

In odgovor na to je: minimalizem.

Minimalizem je logičen in smiseln odgovor na brezglavo dirko, ki jo živimo sedaj. Minimalisti prisegajo na skromnost in preprostost. Živimo tako, da je na ven videti preprosto, notranje pa nas bogati.

Ko svojo pozornost usmerimo na našo notranjost in ugotovimo, kaj nam prinaša resnično in trajajoče zadovoljstvo, nas potrošništvo kar na lepem ne premami več. S tem prispevamo k bolj živem in manj ogroženemu planetu.

Preprosto življenje

Živimo preprostejše in odkrijemo bogastvo, ki si ga prej še predstavljali nismo.

Kupujemo manj in vidimo, da potrebujemo manj kot prej, ko smo kupovali več.

Naučimo se biti zadovoljni s tem kar imamo in manj obremenjujemo planet.

Odločili smo se, da bomo spremenili naše življenje in ko to delamo vidimo, da spreminjamo svet.

Pomagajmo planetu, začnimo zdaj

Dovolj govorjenja. Naša dejanja govorijo tako glasno, da naših besed nihče ne sliši. To velja tudi za reševanje planeta. Spodaj sem naredila seznam 12 preprostih stvari, ki jih lahko uporabi vsak izmed nas in postane minimalist, ki pomaga Zemlji:

1.  Kupujmo manj: Ne zanašajte se več na potrošništvo, da bi zadovoljili nove in nove potrebe in zapolnili praznino. Če radi jeste, planirajte vnaprej in zasadite vrt. Če se radi zabavate, se usedite na kolo in se peljite do zabave pri prijatelju. Če vam je všeč umetnost, poglejte lep sončni zahod. Lahko tudi vzhod. Na sporedu sta vsak dan, niti dvakrat nista enaka.

2.  Kvaliteta pred kvantiteto: Namesto, da nakupite več poceni stvari, počakajte, privarčujte denar in kupite en res kvalitetno narejen izdelek. Velikokrat se izkaže, da so najbolj kakovostni izdelki narejeni pri nas doma, sigurno pa to niso Made-in-China stvari, ki so jih naredili novodobni sužnji, ki so večkrat kot ne otroci, med 5 in 15 letom starosti.

3.  Jejmo ekološko pridelano hrano, ki je zrasla pri nas:  Le-ta ne prepotuje tri četrtine sveta, preden pride na naš krožnik, ni škropljena, predvsem pa je desetkrat boljšega okusa in vsebuje bistveno več hranil, zato je lahko pojemo manj.

4.  Kupujmo od podjetij, ki jim ni vseeno: Od takih, ki del dobička vlagajo nazaj v družbo, ki skrbijo za svoje delavce in ki pazijo na okolje. Cene pri njih so višje, naša vest pa mirna, ker ne podpiramo podjetij, ki jim je vseeno za naše zdravje, zdravje naših otrok in podjetij, kjer moderni sužnji delajo 16 ur na dan, 365 dni v letu, z enim obrokom juhe na dan in s posteljo v hali s sto drugimi sužnji, na betonu in na kosu lesa.

5.   Pojdimo ven in raziskujmo:Če se želimo zabavati, potem nakupovalni center in kino nista prava naslova. Sigurno je mnogo bolj zabavno zunaj, v naravi. Povabite prijatelje, pojdite v hribe, na kolo, fotografirajte, preplavajte Blejsko jezero. No, zdele je za to zadnje že malo hladno. J

6.  Ni treba, da smo pri vsem zraven: Ne, res ni. Tako bomo pridobili veliko časa, ki ga bomo lahko preživeli po svoje, se umirili, spočili, poslušali glasbo, plesali, meditirali, sedeli in gledali kako z dreves pada listje. Hkrati pa bomo privarčevali pri bencinu, ker ne bomo celo popoldne letali z enega kraja na drugega.

7.  Pazimo na papir: Stvari si zapisujmo na računalnik, telefon, položnice plačujmo preko Interneta. Po kuhinji brišimo s kuhinjskim krpami in ne s papirnatimi brisačkami.

8.  Podarimo ali prodajmo stvari, ki jih ne potrebujemo: Če ne veste, kako se znebiti stvari, ki jih ne potrebujete, če niste sigurni ali je nekaj za stran ali vam bo mogoče prišlo še kdaj prav, strpajte vse v škatle in odnesite na podstreho ali v klet. Tisto kar boste šli v pol leta iskat, lahko ostane pri vas doma, ostalo gre stran.

9.  Bodimo zadovoljni: Ne pustimo se oglaševalcem. V 30 sekundah lahko marsikoga prepričajo, da bo naše življenje bistveno boljše, če ne že kar popolno, če bomo kupili njihov izdelek. In mnogi jim nasedejo, zato ker niso prepričani vase, ker so nesrečni, ker iščejo nekaj, karkoli, da bi zapolnili praznino. Verjemite mi, vse kar potrebujete za srečo, že imate.

10. FREECYCLE: Z njim recikliramo vse. Obstaja v vseh državah in je 100% brezplačen. Tu lahko podarite stvari, ki jih ne rabite in brezplačno dobite kar potrebujete, tako da vam ni treba kupovati novih stvari. Nič ni tako eko, kot rabljene stvari, saj proizvodnja enostavno odpade.

11.  Prilagodimo termostat:Udobje je relativna stvar. Ko se na nekaj navadimo, pravimo temu udobje. Na malo drugačne pogoje pa se vsi z lahkoto prilagodimo. Poleti ni treba, da prižgemo klimo, ko termometer prileze na 25 stopinj. Vsake dva tedna povišajte temperaturo na termostatu za stopinjo in glejte, če se bo kdo od domačih pritoževal nad vročino v prostoru.

12.  Skrajšajmo prhanje: Voda še zdaleč ni nekaj samoumevnega. V predelih Afrike ženske hodijo po 4 ure v eno smer, da pridejo da izvora vode. In še 4 ure nazaj. Začnimo varčevati z vodo še danes, s tem da skrajšamo čas, ko smo pod prho.

This entry was posted in For Love of Our Planet, Oh, Joy! and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Biti minimalist je osvobajajoče

 1. Trixie says:

  Zelo dobro napisano. V blogosferi resnično manjka takšnih bologov kot je tvoj. Od 12 zgoraj naštetih točk se zaenkrat držim samo 3 in 5. Na vsak način se moram odvadit nakupovanja. Vedno kadar sem slabe volje, jezna, žalostna se zapodim v trgovine. Potem kaj kupim in sem kakšen dan pomirjena, potem pa vse skupaj popusti in bi mogla spet po trgovinah. Nakupovanje je res bolezen našega časa, prava zasvojenost. Sama sploh nisem še nikoli pomislila kakšen vpliv na okolje ima proizvodnja vseh teh reči, ki jih pokupimo in ko pomisliš vidiš, da je res strašno. Hvala za tole!

 2. super napisano!
  ko podjetjem ne bo vodilen moto dobiček in rast tega, takrat se bo kaj spremenilo. In seveda, ko bodo ljudje ugotovili, da imajo moč sprememb in odločanja ter da tako kot živimo sedaj .. heh … obstajajo tudi boljši načini bivanja.

 3. Marjetka says:

  Bi se dalo mogoče priporočiti kakšno literarno delo o minimalizmu kot načinu življenja? Prosim.

  • Tanja says:

   Draga Marjetka,
   opravičujem se za pozen odgovor. Eno takšno navdihujoče leposlovno delo o preprostem življenju je roman Walden ameriškega pisatelja Henrya Davida Thoreau-a. Za priročnike o minimalističnem življenju pa najbolje, da malo raziščete amazon.com.
   Lepo se imejte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s