Presna hrana. Zgolj prehrana in ne čudež

Veliko ljudi prične s presnojedstvom zaradi razno raznih vsemogočnih obljub. Najlepši primer ene takih, se mi zdi naslednje besedilo, ki sem ga našla na strani Alisse Cohen:

Here are numerous benefits to eating a raw and living food diet. Some of these benefits include people healing themselves of diabetes, fibromyalgia, acne, migraines, back pain, neck and joint pain, asthma, high blood pressure, high cholesterol, hypoglycemia, colitis, diverticulitis, Candida, arthritis, serious allergies, depression, anxiety, mood swings, heartburn, gas, bloating, skin diseases, obesity, chronic fatigue, cancers and many more. Excess weight seems to just melt off your body when you eat a raw and living food diet! The raw and living food diet has helped many people feel better when nothing else has worked. By eating a raw and living food diet you will begin to turn back the hands of time. People who eat raw food have a glow to their skin, a shine to their hair, a sparkle in their eyes, a healthy, fit, body and look younger than their age. They have a youthful energy and they feel good about themselves and happy to be alive! People have reported their hair turning back to its natural color, teeth getting tighter and gums stop bleeding, wrinkles, deep creases and age spots disappearing, dark circles, bags and eye puffiness vanishing, acne and blemishes fading, looking better without make-up and having a natural sunny blush. If you are sick, tired, overweight or just want to feel better than you do right now, this way of eating could be the answer that you are looking for. The raw and living food diet has been one of the greatest miracles in many peoples lives.

Jasno, da presna hrana lahko pripomore k delnemu ali celo popolnem izboljšanju nekaterih zdravstvenih težav, tako da včasih res meji že kar na čudež. Leta in leta lahko nekdo jemlje tablete za zniževanje pritiska, holesterola ali trpi za arterosklerozo in presna hrana veliko takšnih obolenj mimogrede “pozdravi”. Sama sem zelo hvaležna za vse, kar mi je presna hrana dala. Boljše zdravje: odlično kri, odlično odpornost, popolnoma nov način dojemanja hrane, spoznala sem čisto nove “kuharske tehnike”.

Še vseeno pa me vedno znova vznejevoljijo trditve kot je tale: “by eating a living and raw food diet you will begin to turn back the hands of time. People who eat raw food have a glow to their skin, a shine to their hair, a sparkle in their eyes, a healthy, fit body and look younger than their age,” ali “Excess weight seems to just melt off your body when you eat a raw and living food diet!”

Mislim, da je varno trditi, da velika večina ljudi, ki je velik delež ekološko pridelane, nepredelane hrane, ki je pravilno uravnotežena, uživa  odlično zdravje. Še zdaleč pa ne vsi. Nekatere bolezni ( recimo tudi moja) so po naravi takšne, da pač niso ozdravljive z niti najbolj popolno dieto za naš organizem. Ampak to je zaradi narave bolezni in ne zaradi nezmožnosti presne, eko, polnovredne hrane, da zdravi. Veliko presnojedcev, že res, da ima sijočo kožo, božansko telo, svetleče, močne lase, ampak daleč od tega, da vsi. Tudi pri presnojedstvu, tako kot pri vseh načinih prehranjevanja, je potrebo paziti na uravnoteženost, na to, da zaužijemo ravno prav proteinov, hidratov, da dobimo vse vitamine, železo. In nekateri pač mislijo, da je surova hrana sama po sebi tako zdrava, nabita z vsem dobrim, da jim ni treba na nič pazitit in da lahko jejo samo zelene solate in veliko presnih sladic. Sploh opažam, da veliko presnojedcev zaužije čisto preveč sladkorja, saj večino njihovih obrokov sestavlja sadje (tudi banane, datlji in drugo močno sladko sadje) in pa sladice, ki so spet iz sadja, kakava, po vrhu pa še dodatno sladkane z agavinim sirupom, javorjevim sirupom… Če si želimo biti zdravi in sijoči, morajo biti tudi presni obroki dobro premišljeni in pravilno uravnoteženi. Potrebno je jesti dovolj temno zelene zelenjave, oreščkov in semen (dobre maščobe), morskih alg (minerali), fermentirane hrane (B vitamin), cvetnega prahu. Seveda pa je potrebno imeti tudi mero: da ne pojemo ne preveč in ne premalo.

Večina ljudi poje premalo presnega. In zato se mi zdi „promoviranje“ presne hrane dobro. Žalostno je, da večina zna pripraviti presno jed, samo v obliki solate in to je to. Sigurno velja za vsakega med nami, da je dobro redno uživanje zadostnih količin nekuhane hrane, saj zaradi visokih temperatur pri kuhanju delno razapade mnogo vitaminov in drugih hranil,tako da je kuhana hrana, na vsak način bistveno bolj osiromašena od nekuhane. Tako, da tudi, če jo kalorijsko pojemo zadostne količine, še ne pomeni, da smo telo preskrbeli z zadostnimi količinami vseh gradbenih snovi, ki so nujne za dovolj hitro obnovo organizma, dobro delujoč imunski sistem….

Vsi presnojedci ne jemo presne hrane zaradi istega razloga. Eni uživajo presno hrano zaradi zdravstvenih razlogov, eni zaradi tega, ker se na presni hrana dobro počutijo (več energije, bolj bistre misli, večja mirnost), eni zaradi tega, ker globoko verjamejo v encimsko teorijo Ann Wigmore. Veliko med nami uživa izkjučno ali skoraj izkjučno presno hrano, zato, ker imamo radi naravne okuse. Sama sicer nisem odraščala ob krožnikih tako močno predelane hrane, da ne bi imela najmanjše veze z naravo, mnogi pa so in zato sedaj uživajo v naravnih okusih, ki jih na nek način povežejo z Zemljo. Na noben način pa ne verjamem v čudežno, čarobno moč presne hrane, ki bi z lahkoto povrnila ravnovesje našemu umu in telesu. V bistvu ne verjamem, da to lahko naredi katerakoli prehrana in niso mi všeč trditve, da je naše zdravje, s to in to dieto z lahkoto popolno. Živimo v časih, ko smo stalno, vsak dan, 365 dni na leto, izpostavljeni neštetim zunanjim vplivom, ki počasi in vztrajno spodkopavajo naše zdravje (pesticidi, herbicidi, na tisoče kemikalij, ki so v zraku, vodi, zemlji, radioaktivnemu sevanju, drugim sevanjem in naštevala bi lahko še kar nekaj časa, seveda pa svoje doprinese tudi nezmožnost obvladovanja stresa, stalno hitenje, napetost, jeza, sovraštvo, nestrpnost…). Odlična prehrana lahko seveda pomaga in omili učinkovanje naštetih dejavnikov, ne pa v celoti. Potrebno je še redno, globoko čiščenje našega telesa in uma. Veliko presnojedcev se mi zdi, da tako sveto verjame v nadnaravno moč presne hrane, da pozablja na kultiviranje uma: na redno meditacijo, sprostitvene tehnike itd, ki naše zdravje po mojem mnenju lahko izboljšajo bistveno bolj učinkovito kot ta ali ona dieta. Kakorkoli obrneš, smo vsa živa bitja predvsem energija, zato ne bi smeli zanemarjati tehnik, ki delujejo na nas predvsem energetsko.

Sigurno, da nam tudi prehrana lahko pomaga pri tem, saj z vsem, kar je presnega, čistega, obsončenega, vnesemo vase življenje, sončno svetlobo, ki je nujno potrebna, sploh v teh časih, ko zunaj, na soncu preživljamo vse manj časa pa še takrat ko ga, ubogamo nasvete dermatologov in zakrijemo vse dele kože, na nos poveznemo sončna očala, na glavo pa klobuk, tako da nas sigurno ne more oplaziti niti en sončni žarek. Torej, presnojedci smo vseh oblik in velikosti, vsi drugačni in nekateri med nami (jaz recimo:)), ne mislimo, da je presna hrana, kot čarovniška paličica, ki nam mimogrede povrne zdravje, spremeni sive lase v temno črne, naredi iz naše postave Naomi Campbell ali Markusa Schenkenberga, našemu umu pa podari bistrost visokogorskega jezera in mirnost tibetanske lame.

Kaj pa vam pomeni prehrana, presna ali katerakoli druga?

This entry was posted in Na zdravje, Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Presna hrana. Zgolj prehrana in ne čudež

  1. tina says:

    se je možno prehranjevati presno če nimaš veliko denarja(študentka) in si brez lastnega vrta…………………duhovnost in razne duhovne tehnike mi veliko pomeni/pomenijo a se mi zdi da fizična hrana je hrana tudi za um in presna hrana se mi zdi da da jasnejši vpogled in mirnost lažjo koncentracijo…(sem še dokaj neveda/neizkušena o teh stvareh)
    hvala

  2. Tanja says:

    Tina živjio,
    hvala za zanimivo vprašanje. Meni se zdi presno prehranjevanje smiselno le, če uporabljamo le ekološko pridelana živila. Ta pa so res precej dražja od konvencionalno pridelanih. Ker pa imajo ekološka živila neprimerno višjo vsebnost hranil od konvencionalnih, poleg tega pa teh hranil tudi ne uničimo s kuhanjem je potrebna za enako preskrbo organizma neprimerno manjša količina hrane, tako da mislim, da cena glede na prehrambeno vrednost ni prav nič višja. Pa še naš organizem je z vnosom manjših količin hrane manj obremenjen.
    Imej se lepo in veliko presnih užitkov ti želim!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s