Bomba iz bombaža

Za oblačila iz bombaža je vedno veljalo, da so najprimernejša izbira za tiste z občutljivo kožo, za dojenčke in otroke. Preden naslednjič vašega malčka zavijete od nog do glave v bombaž ali pa sami oblečete bombažno majico, se spomnite teh številk:

Za 1 hektar bombaža porabijo 7 kilogramov herbicidov in 5 kilogramov pesticidov (Gianessi in Puffer, 1990).

Za primerjavo: Poraba herbicidov in pesticidov za hektar koruze je približno 5-krat manjša.

Za gojenje bombaža, se tako porabi 25% vseh pesticidov na svetu.

 V ZDA je kar 75% bombaža in bombažnega semena gensko spremenjenega.

Gojenje bombaža zahteva velikanske količine vode. Mnogi okoljevarstveniki trdijo, da se je Aralsko jezero izsušilo, ker je bila voda speljana na bombažna polja.

Proizvodnja ekološko pridelanega (organskega) bombaža, se je od leta 2008 do 2009 povečala za 20%, a še vedno je manj kot 1% svetovne pridelave bombaža, pridelanega ekološko.

 

Za okolje je bombaž res pravi terminator, saj kemikalije uporabljene pri pridelavi, prodirajo v zemljo, vodo, zastrupljajo delavce na bombažnih poljih in vse nas in naše otroke tudi. Zato se velja malo potruditi in poiskati oblačila in posteljnino iz ekološko pridelanega bombaža, saj na ta način ne ohranjamo samo zdravja planeta, pač pa tudi zdravje nas samih. Kemikalije v oblačilih, prodrejo s površine kože v samo 15 minutah v krvni obtok in tako v jetra. Če nam je že vseeno za planet in nas same…za naše otroke nam verjetno ni, zato jih ni najbolj pametno zavijati v sicer poceni in luštkana oblačila, ki so prišla naravnost iz ene izmed kitajskih tovarn. V prihodnjih dneh bom naredila seznam trgovin, kjer lahko kupite oblačila za otroke in odrasle, kot tudi posteljnino, vse iz eko bombaža.

Kadar pa se le da, je še bolje kupiti rabljena oblačila, saj navsezadnje tudi eko bombaž, potrebuje ravno toliko vode kot konvencionalno pridelan. Za izdelavo izdelkov pa gre k vragu še ogromno energije. Rabljena oblačila (pre-loved) so zato odlična alternativa: z dušo, malo obnošena, scefrana, obledela, a sploh ne nujno, sigurno pa veliko bolj zanimiva in enkratna, kot Made-in-China crap.

Tudi konoplja je neprimerno boljša kot bombaž. Kje lahko dobite oblačila iz konoplje, celo takšna, ki so izdelana po meri in samo za vas…o tem pa enkrat drug teden.

Prosim, prosim oglejte si video. Samo en podatek, ki je omenjen: za proizvodnjo ene bombažne majice se porabi 2000 (dva tisoč!!!!) litrov vode. Prihodnost Zemlje in nas je v naših rokah. Spomnite se tega naslednjič, ko boste v trgovini in kadar nameravate zavreči kakšno oblačilo.

Želim vam lep, sončen konec tedna! Tanja

 

 

Advertisements
This entry was posted in For Love of Our Planet, Na zdravje and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Bomba iz bombaža

  1. Liam says:

    I’d rather go naked than wear cotton! 🙂 🙂 have a fabulous weekend!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s