Divja juha za dobre vile in navihane škrate

Ha, ja, malo heca mora bit. Ne vem zakaj, ampak tale juha me spominja na gozdne vile, ki v jutranjih meglicah plešejo nad ozkimi, s praprotjo zaraščenimi potmi in spotoma na robu gozda še mimogrede naberejo šop kopriv in trpotca za večerjo.  🙂 Nič se ne bojte, z mojo glavo ni danes nič slabše kot vsak drug dan. Prisežem, da nisem pod vplivom nobenih substanc. Je pa res, da boleham za kronično povišano ravnjo endorfinov ali pa mogoče serotonina, ne vem točno česa.  Razganja me od sreče in ljubezni. Kar tako. Ker je svet tako čaroben in zelen in ker me zunaj vsako jutro pričaka drugačna paleta toplih, tako lepo zemljastih barv. Ko gledam vse te  rumene, oranžne, rdečkaste in rjavkaste tone, me ima, da bi kupila naravne pigmente, gledala ven in barvala, barvala ter prebarvala hišo v toplo oranžno in rumeno. Takšno kot je Sahara ob sončnem vzhodu in zahodu.

Torej, presna juha, ki jo razganja od dobrih energij, vas pa bo tudi, ko jo boste pojedli: lahka, še in še okusna, hranilna in nabita z divjo, neukročeno energijo. Odlična za vse s krediti in minusom na računih. Resno me že skrbi, kam boste moji redni bralci z denarjem.

 Divjo juho naredite takole:  naberete koprive, trpotec in na vrtu špinačo, šop peteršilja, čebulo ter butternut bučo. Lahko je tudi kakšna druga buča, recimo špagetarica ali hokaido. Spotoma, ko ste ravno v nabiralnem elementu, nikar ne pozabite na regrat. Sedajle je čez vse okusen, škoda da bi čakali, da ga zdela slana. Torej naberite regrat, da boste imeli zraven juhe še solato iz regrata in radiča, na katero lahko narežete še malo toplega krompirja. Krompir priporočam predvsem tistim, ki se vam ne da žvečiti, da bo namesto vas malo omehčal regrat.

Recept za dobre vile:

1 velik, lepo zrel avokado

 1 skodelica kopriv,

 skodelica trpotca,

3 skodelice špinače,

skodelico in pol buče,

četrtina srednje velike čebule

pol skodelice peteršilja

2 polne žlice tahinija

velika žlica sveže mletih kuminih semen,

žlička currya,

četrt žličke črnega popra

in seveda sol

Dodatna navodila za navihane škrate, da ne bo šel k vragu kakšen Vitamix:

Avokadu odstranite peško in ga olupite. Olupite tudi bučo, potem oboje narežite, preden začnete z blendanjem.

Vse dajte v blender, zalijte s 7 dcl vrele vode, mešajte, mešajte, dokler ne dobite lepe kremaste juhe. In uživajte v jesenskih okusih in odličnem počutju, ki vas bo prevzelo po večerji ali kosilu!

And this is the music which goes very well to the wild foraging of nettles, plantain and dandelion as well as to the final preparation of Wilderness Soup for Pretty Fairies and Wicked Dwarfs. It’s a beautiful song which helps us to reawaken a wild child within us. A wild child who dances with swirling leaves, splashes and stomps through the puddles, a wild child who is a tree hugger and a tree lover, a wild child who sings with the wind and whispers her secrets to the dark blue seas. A wild child who is in Love with Life!

To all the wild children, may we shine, inspire and spread the Love. xoxo, Tanja

This entry was posted in Garden of Eden, Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Divja juha za dobre vile in navihane škrate

 1. Mateja says:

  Najboljši post na svetu! Super, super, suuuuuper.

 2. Trixie says:

  Ha, ha. 100% juha z najbolj luštnim imenom na svetu. Pa super pesem od Enye. V bistvu mi je zelo všeč čisto vse. Krasne fotke in besedilo!

 3. Tinka says:

  🙂 🙂 🙂 Tolk dober naslov. Jedi s takimi imeni bi jedli vsi otroci. Zelo prisrčen prispevek. Čakamo na Liama. 🙂

 4. Tinka says:

  A je regrat zdaj v jeseni res za jest? a se ga da prežvečit

  • Tanja says:

   Tinka, res, res je za jest. Tako lepo odganja, ima mlade listke, tako kot trpotec. Okus ni nič slabši kot spomladi. Saj je v bistvu to razumljivo, zdajšnji čas je enka kot spomladi, kar se tiče dolžine dneva, temperatur….

 5. Liam says:

  Hey!! You know what’s the best part of being in the States? It’s getting your blog posts right upon waking up! This thing of yours is so addictive!!!! I cannot quite call it a blog because it’s so much more. It’s a lifestyle or even more so a mind-set, I should think. You have an incredible talent to convey your feelings in a way that that is utterly exciting and makes one want to do just what you’ve written in the last paragraph of your post. And the name of the soup is fantabulous!!!!! The cutest name I’ve ever heard. I think I’m officially in love with the Wild Child. 🙂 🙂

 6. Liam says:

  Everyone! Lets’ sing:
  ever close your eyes? ever stop and listen? ever feel alive and you’ve nothing missing. You don’t need a reason. Let the day go on and on.

  let the rain fall down, everywhere around you. give into it now, let the day surround you. you don’t need a reason. let the rain go on and on.

  what a day, what a day to take to. what a way, what a way to make it through. what a day, what a day to take to a wild child.

  only take the time, from the helter skelter. everday you find, everything’s in kilter. you don’t need a reason. let the day go on and on.

  La, la, lalalal, la, la, lalala.

  every summer sun, every winter evening. every spring to come, every autumn leaving. you don’t need a reason. let it all go on and on.

  You don’t need a reason!!!! Just what you wrote about yesterday, the world goes on and on, the seasons come and go without us raking our brain. Lovin this song. So beautiful with so much truth inside.

  May we all shine and inspire and share the love!!!

  Off to work. I don’t need a reason. 🙂 🙂

 7. LaLaLand says:

  Vau, super post. Inspiracija!!! Hvala!

 8. Dani says:

  Spoštovana,Tanja…pišete čudovite prispevke..glede na mojo 40-letno prakso z zelišči,si bom dovolil eno opozorilo glede regrata.Kot je znano je regrat naravni diuretik in antirevmatik,ker pa dokaj močno spodbuja beta celice trebušne slinavke(podobno kot sintetični antidiabetik tolbutamid)velja opozorlo za sladkone bol.tipa1na previdnost in kontrolo sladkorja
  Nadalje,novejša dognanja nakazujejo da lahko “izven sezone”povzroči alergične reakcije zaradi povečane vsebnosti seskviterpenskih laktonov…seveda to velja za “slabe želodce”….lp.
  Dani

 9. Tanja says:

  Dani, pozdravljeni, hvala za vaša opozorila. Upam, da jih bo prebralo čim več ljudi. Sama seveda nimam nobenega znanja o zeliščih, jaz samo trgam, kar užitnega in divjega raste in pazim na zmernost. Vesela sem, da ste se oglasili in upam, da se boste še velikokrat. Lep dan, Tanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s