BLOG ACTION DAY 2010 – WATER / VODA!

My soul is full of longing

For the Secret of the Sea

And a heart of the Great Ocean

Sends a thrilling pulse through me.

 

Danes je Blog Action Day 2010. Vsi smo združeni. Vsi pišemo in govorimo o isti stvari. O (čisti) vodi! Več si lahko preberete TUKAJ

Samo nekaj podatkov, ki nam dajo misliti:

Za 1 kilogram govedine na naših krožnikih je potrebnih 16.000 litrov vode.

Za 1 skodelico kave, je potrebnih 140 litrov.

In za liter mleka 1000 litrov vode.

Za 1 kavbojke 6813 litrov.

Za proizvodnjo steklenice za ustekleničeno vodo je bilo potrebnih 7,5 litra vode.

Američan na leto porabi 200 steklenic ustekleničene vode, za kar je potrebnih več kot 17 milijonov sodčkov nafte. 86% steklenic se ne reciklira.

Vsako naše dejanje in vsaka odločitev ima mnogo večje posledice za ves svet, kot si sploh lahko predstavljamo. Zavedajmo se tega. Res privoščimo svojim otrokom, da se bodo prisiljeni soočati s tragedijo? Očitno že.

 

Live in the sunshine, swim the sea,

Drink the wild air’s salubrity.

 

Dolžnost vsakega od nas je, da v teh nekaj desetletjih, ko vsi pomembni strašimo po naši Zemlji, naredimo čim manj škode. Kako najbolj pomagati okolju, naravi? Tako, da jo pustimo pri miru. Narava ve bolje kot vsi naši veleumi skupaj in si zna pomagati sama. Nehajmo stalno brskati po njej in se bo lepo obnovila od znotraj na ven. Nehajmo kot kaki zombiji letati po nakupovalnih centrih, ne producirajmo na tone embalaže, pridelujmo svojo hrano, za čim več stvari v gospodinjstvu uporabimo deževnico, bodimo zeleni, bodimo eko, prodajmo odvečni avtomobilin se usedimo na kolo. Ne kupujmo hrane, ki še ni videla ne sonca, ne zemlje in ki so jo škropili dvakrat dnevno. Namesto treh nabito polnih omar, je dovolj ena omara oblačil. Čisto preprosto.

Če pa rabimo še kakšen nasvet kako peresno lahko stopati po Zemlji, si preberimo kakšno knjigo ameriških staroselcev aka Indijancev. Ne, niso mogli izbirati med 15 barvami BMW-jev, niti ne med tisoč in enim modelom mobilnih telefonov in 60 okusi jogurtov, so pa lahko pili vodo iz rek in potokov, vedeli so kako diši zrak, niso bili kronično zastrupljeni z radioaktivnim sevanjem, težkimi kovinami in vsem ostalim, na Hirošimo niso odvrgli atomske bombe, niti niso pomorili 55 milijonov bratov in sester v samo eni vojni, niso kot po tekočem traku umirali za rakom. Za razliko od nas, so vedeli, da če želijo biti mentalno, čustveno in fizično zdravi, mora biti v prvi vrsti zdravo njihovo okolje. Za razliko od nas so vedeli, da je vse kar je, sveto in da so oni samo košček v mozaiku čudeža, ki se mu reče življenje.

Ampak mi smo tako zelo napredni. Z vsemi strašnimi univerzami in hrami učenosti in kilometri popisanega papirja z globokumnimi filozofskimi razpravami in z guruji ekonomskih znanosti se nam je posrečil veliki met. Kako tudi ne?! V nekaj sto letih nam je uspelo uničiti 95% starih gozdov in iztrebiti 50% vseh rastlinskih in živalskih vrst. Tudi pri nafti nam ne gre slabo. Imamo jo še za celih 25 let.

Kako je vse to povezano z vodo? Čisto preprosto. Niti voda ni varna pred nami. Zastrupljamo jo, porabljamo jo, ko da bi bile količine neskončne in seveda najnovejši izum naših bolnih možganov, ki smo jih nadomestili z žepnim računalom:  privatizacija vodnih virov.

In da citiram Johna Livingstona:

“We seem to have no concern whatever for the consequences of our actions, which I believe makes us a sociopathological society. For the sociopath, the feelings of the person attacked don’t exist. It’s not that they are irrelevant; they are not even there. We say the sociopath is sick and should be put in the hospital, but what do we do with sociopathological species? There’s no hospital to lock us all in. Maybe we just have to be the architects of our own demise. Which we’re surely doing. Our self-destruction can be seen as natural but the destruction of nature is not natural. It’s evil.”

 

 Čista voda je življenje, umazana je smrt, prav tako kot je smrt tudi njeno pomanjkanje. Voda je živa, je del nas in mi smo del nje. Čisti nas telesno in duševno in nas prenavlja. Sedeti na obali in gledati valove, poslušati njihovo zaspano pesem, samo gledati in poslušati. In ko sediš se ti misli umirijo. Same po sebi, tako kot se umirijo valovi, ne takrat, ko si tega zaželi jadralec, ampak takrat, ko se umiri veter.

Voda kot naša učiteljica.

 Kako biti prilagodljiv in prožen. Voda se prilagodi še tako nemogoči obliki posode. Naj bom kot voda.

Voda je mehka in nežna, a naredi kanjone in spremeni v nič skale. Svoje ovire nikoli ne napada, ona samo teče, nad oviro, pod oviro, levo in desno. Naj bom kot voda.

Voda ne sodi in ne dela razlik. Poteši žejo vsakomur: naj bo bel, črn, invalid, musliman, bogat, reven, izobražen, nepisen. Naj bom kot voda.

Voda vedno teče od zgoraj navzdol. Postane del morja in ve da je tako prav. Uči me skromnosti in ponižnosti v veličini življenja. Naj bom kot voda.

Voda. Vedno drugačna. Lepa kot dežna kapljica, kot kapljica rose, lepa kot snežinka, kot potok in reka, kot morje in ocean. Naš dom in naše življenje. Pazimo nanjo in jo imejmo radi. In ji bodimo hvaležni. Ker brez nje, ni ničesar, niti vsemogočnega homo sapiensa ne.

Shine, Inspire and Spread the Love,

xoxo, Tanja

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in For Love of Our Planet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to BLOG ACTION DAY 2010 – WATER / VODA!

 1. LaLaLand says:

  Hvala. Spet zelo dober prispevek, ki bi nam moral dati vsem mislit. Lepa glasba, lepe fotke. Upam, da ga bo prebralo čim več ljudi in spremenilo svoje življenje na vsak malo manj zajedalsko. Lep dan, LaLa

 2. Mateja says:

  Super poučen in lep prispevek. Tvoje stvari je vedno tako fino brat, ker niso dolgočasne ali pa kr neki. Pa še Will you be There sem na novo spet odkrila. lepa pesem in lep video tale. Se res zaveš kako je vse lepo okrog nas, nam pa sploh ni mar. Upam, da se bomo spametovali prej, preden nam uspe vse uničit. Kje je Liam?

 3. Liam says:

  Hi, Dear! Blog Action day today! Kind of sad to see there are only 4000 bloggers from around the world participating. That speaks volumes to what is important to people and what we care for. I can only hope there are more and more people like you around who come to their senses and realize what it is that really matters. It is trgic to see how alienated people are from one another and nature. Never in the history of man has there been so much separateness around. I hope more people eventually realize that we’re all one. That there’s just this one big oneness. I got glimpses of experiencing the unity of all existence when I was living in the south of France with the teacher Thich Nhat Than. I’m mentioning this because I saw you posted two of his videos so I reckon you know and respect his teachings. Beutiful choice of music. I love both of them. The first one has such gorgeous harmony and the second one…well Michael jackosn will always be just one and probably the one for many people. Emotionally charged his song like his songs generally are. And beautiful images, powerful message. Thanks so much. Cannot wait to get some time off to read your materials. Each night I want to read them but am too exhausted and just fall to bed and am gone. Hugs!!!!!

 4. Liam says:

  For you my Love. 🙂 Have a great weekend!!!

 5. Tanja says:

  Hvala vsem za prijazne komentarje. Super ste!

  Hey, Liam!! Thanks for your great comment, your comments always add more colour to my posts. Really appreciate it. And thanks for the video:

  Let me sail, let me sail: let the Orinoco Flow.
  Let me reach, let me beach on the shores of Tripoli
  Let me sail, let me sail: let me crash upon your shore
  Let me reach, let me beach far beyond the Yellow Sea. 🙂 🙂
  Lovin’ Enya these days.

 6. Liam says:

  From Bissau, to Palau in the shade of Avalon
  From Fiji, to Tiree and the isles of Ebony
  From Peru, to Cebu: feel the power of Babylon
  From Bali, to Cali: far beneath the Coral Sea

  Two more weeks and I’m back to the little village of Vienna. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s