Ko kalčki zavzamejo kuhinjo

Pa spet malo dežja. Letos nam je suša čisto prizanesla, mi na vrt nismo zlili niti ene kante vode, včasih bi ga bilo treba skoraj malo osušiti, sploh, ker je zemlja bolj ilovnata kot ne. Ne vem kako je z vašimi vrtovi, na našem rastejo še vse jesenske rastline. No, v bistvu ne rastejo, vse so še tam. Na vrtu tako še strašijo: zelje in rdeče zelje, ohrovt, gomoljna zelena, cvetača, brokoli, koleraba, kitajsko zelje, peteršilj, korenje, rdeča pesa, repa, črna redkev, daikon, pak choy, redkvice in berivka ter endivija. Če se bo le dalo povleči tja do sredine novembra, bomo pobirali takrat, potem bomo vrt pokrili z dekico iz listja in mu zaželeli prijetno zimsko drnohanje. Družbo pa mu bodo delali por, brstični ohrovt, motovilec, špinača in radiči (nekaj pa ga bomo s koreninami vred in zemljo, dali v zemljanko).

Takole se je še v petek sončilo grozdje, danes pa je zavito v meglo

Skupaj z vrtom in ostalo naravo pa bomo malo pohibernirali tudi vsi inutitivni vrtnarji, eko vrtnarji, permakulturaši, zelene čarovnice, tete Pehte in strici Bedanci. Čeprav nekatere ob tej misli zagrabi otožnost, je kar prav, da je tako. Narava se mora odpočiti in obnoviti, mi pa tudi. Zimske mesece lahko izkoristimo za branje knjig in učenje, spomladi pa začnemo na novo pridobljeno teoretično znanje, spravljati v prakso.

Ampak tudi zima in debela snežna odeja, ni treba da nas čisto odrežeta od narave. Sedajle je, če posije sonce, še prav prijetno toplo za sprehode po gozdu in objemanje naših najljubših dreves. Objemanje dreves ni samo zabavno, je tudi zdravilno tako za nas, kot za drevesa. Sploh je prijetno takrat, ko na deblo našega najljubšega hrasta, sije sonce in je tako prijetno toplo in dišeče. Če postane deljenje objemčkov in ljubezni z drevesi naša redna praksa, bomo kar na lepem ugotovili, da smo veliko tesneje povezani z vso naravo, kot smo bili prej. Drevesa imajo močne, čiste energije, zato nam pomagajo, kadar smo izčrpani ali pa zastrupljeni s slabimi energijami, ki so se na nas nalepile v službi ali pa tudi doma.

Z objemanjem dreves se nam sčasoma tudi zviša sposobnost zaznavanja drugih, manjših rastlin in zemlje. Ni lepšega kot počepniti na vrt, presejati zemljo skozi roke in vdihovati njen težak, sladkast vonj. Ja, vrt je res potrebno poslušati in čutiti, saj je živo bitje, ki diha, tako kot naši človeški sopotniki. Z nekaj prakse začnemo čutiti energije rastlin in zaznamo kaj nam vrt sporoča. Ko se to zgodi, ugotovimo, da je vrtnarjenje dobilo čisto drug pomen. Ni več le pridelovanje hrane za naše dobro, temveč sodelovanje in tesna vez z zemljo in rastlinami. Je duhovna praksa in doživetje, ki je zdravilno in pomirjujoče za ves planet, za nas in za naš vrt, ki bo kar vzcvetel od vse ljubezni, ki jo čuti prihajati od nas z vsako našo mislijo in dotikom.

Ker pa mariskateri zeleni prsti ne morejo mirovati niti pozimi in je treba, kljub kratkim dnevom in mrazu nekaj gojiti, saditi, ozeleniti…, se vrtnarjenje jeseni preseli v kuhinjo, ki jo zavzamejo kalčki. Ozelenijo pulte in omare in hladilnike, v naš dom in naše telo pa vnesejo, pozimi še kako potrebno, življenjsko energijo, svetlobo, encime, antioksidante, vitamine in vse ostalo, kar nas krepi in hrani. Zima je v naših krajih predolga, da bi jo preživeli ob jabolkih in sušenih koprivah, ter pridelkih iz zamrzovalnika,saj telo in um začneta slej kot prej, klicati po čem zares živem, po nečem, ki še raste, ko pade v želodec. Kalčki so majhni in zato lahko v enem samem obroku pojemo na stotine teh malih čudežov, ki imajo neverjetno življenjsko moč, saj lahko zrastejo v velike rastline. Pojesti sto odraslih rastlin je nemogoče pa tudi če bi jih, bi dobili bistveno, bistveno manj hranil. V kalčkih je približno 400% več proteinov, kot v  odrasli rastlini in 3900% več beta-karotena. Seveda pa ni vse v materialnih zadevah, kot so vitamini in minerali, še neprimerno bolj čudežni so, kar se tiče energij in življenjske moči.

Kdor želi kalčke uživati vsak dan ali pa nekajkrat na teden, kmalu ugotovi, da so eko semena za kaljenje pošteno draga in zapakirana v super majhne paketke, ki jih sprazniš v dveh kaljenjih. In zato imate danes, vsi ki tole prebirate veliko srečo. Na———– ne boste našli samo mene, ker to bi bila prej nesreča kot ne, saj bi vas verjetno napadla s sajenjem, gojenjem in drugimi zelenimi aktivnostmi, pač pa boste našli tudi eko semena za kaljenje. Ker vem, da je zasvojenost s kalčki resna stvar in da je ponavadi v celi družini,  jih lahko dobite tudi po, recimo, pol kile. Ja, prav ste prebrali. Pol kile semen. Kalčkov in zdravja ni nikoli preveč. 🙂

Shine, Inspire and Spread the Love,

Tanja

This entry was posted in For Love of Our Planet, Garden of Eden and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Ko kalčki zavzamejo kuhinjo

 1. Liam says:

  Hey, my Dear! Good to hear from you. A lovely, inspiring, spiritual post today! Guess what? I managed to raise 100USD for Red Noses over the weekend. Yey, for me, right? No, just kiddin. But honestly it’s fun to do something good and to forget about the almighty me, me, me, me from time to time. There’s so much EGOtism and self-centerdness around these days. And I don’t like that. You don’t either, I know. Sharing and giving are such powerful tools to build communities and a better world for all of us, yet people go around grabbing and grabbing things, possessing this and that. pathetic what has become of humanity. but better times are on the horizon. i feel it.
  Have a beautiful day!

 2. Tanja says:

  OMG, Liam, what? 100 USD! Can that be?? How in the world did you manage to make people so excited about giving? I don’t think people are too enthusiastic about it here. 😦 😦 It’s always a drudge to get an euro or two. One coffee? I think anyone can live without it. Even easier than with it. But giving…it’s not something people easily relate to, I think. Possessing and having things for oneself, that’s the thing, everyone excels at.

  Congrats, again. Sooo proud to know you.

 3. Liam says:

  Oh, BTW, cute picture with treehuggers. I’m lovin that one with the bear hug. 🙂 So funny, the bear reaching up towards the top of the tree with its paw. As far as fundraising is concerned, I’m a bit rude. I never ask. I just state boldly that I’m raising funds and expect them to give. Kind of rude behaviour but with fundraising you never get anywhere if you started to make people enthusastic about it. they don’t get enthusiastic about such things, they get enthusiastic about new clothes and food, food, food and travelling and making money and buying new cars. not charity. definitely not charity.

 4. Tanja says:

  food, food, food, aaah…that is so t*u*.

 5. Liam says:

  so t*u*, yes. and so easy to understand, ain’t it. we have all experienced hunger, haven’t we? 🙂

 6. Tanja says:

  oh, yes, but of a different sort.

 7. Trixie says:

  super post. spet!! mislim, da vsi ki redno beremo tvoj blog, bomo postali zaljubljeni v naravo. kalčki so tudi prima ja pa povsod jih lahko daš: v solate, smoothije, na kruhe, lahko jih malo popražiš. mi kupujemo kar nakaljene, ampak so svinjsko, pregrešno dragi. si bomo morali omisliti kalilnik in si vzeti malo časa…

 8. Tinka says:

  pol kile semen? juhu. ti pišem na mail!

 9. GYATA URSA KRUSIC says:

  Pozdravljena!
  Sem slucajno prebrala tvoj blog in zasledila semena alfalfe za kaljenje. Sem jih ze povsod iskala, pa jih ni za kupit. Bi takoj narocila kupila 1\2 kg, ce je mozno. Cena?
  Hvala za odgovor,
  Gyata

 10. Zare says:

  Živjo. Zanima me, če je možno naročiti tudi večje količine eko semen za gojenje pšenične trave? Hvala,
  LP

 11. Mirko Kovacec says:

  Zdravo. Zanima me seme – redkvica.
  Hvala in LP Mirko

 12. simon says:

  živjo Tanja!
  sem zasledil objavo na netu da lahko pri vas dobim semena za kaljenje v malo večjih pakerih. zanima me kje in kako?
  hvala in lp,
  simon

 13. lea says:

  Zdravo Tanja lepo je čitat tvoje blog. Me pa zanina,če boš morda letos imela kalčke za kaljenje.
  Lepo bodi, Lea

 14. Renata says:

  Zdravo, kako pa je kaj letos s semeni?

  Lep pozdrav. Renata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s