Božično-novoletna darila s čarobno močjo

Že nekaj let se za božič, oziroma novo leto ne obdarujemo. Denar, ki bi ga sicer porabili za to, da bi domov pritovorili še nekaj odvečne šare, damo v dobrodelne namene. Mi imamo neprimerno več kot je za srečo potrebno, marsikomu pa lahko malo denarja reši življenje ali pa ga spremeni njim in še prihodnjim generacijam.

Nekaj idej za drugačno, malo manj zaslepljeno in z egom obremenjeno obdarovanje. Ker res…nima se smisla pretvarjati, da je edino kar obstaja naš mali, v vatko zaviti svet, umiranje in životarjenje zaradi vojn, lakote, žeje, nepismenosti, bolezni pa je tam, tam nekje daleč na drugem planetu.

1. Lansko leto sem tako 1. januarja pri CHILDREN INTERNATIONAL “izbrala” tri deklice iz Indije, ki jih sedaj sponzoriramo. Sponzorstvo se mi zdi čudovita oblika pomoči, ker se začne že takoj v otroštvu. Za samo 22 USD na mesec otroku kupuješ šolanje, vse šolske potrebščine, torbo, šolsko uniformo in čevlje pa tudi najnujnejša oblačila za prosti čas in nekaj hrane za družino. Mi smo se odločili za same punce, ker so v veliko državah v razvoju močno prikrajšane že samo zaradi spola. Če ima družina le nekaj malega denarja, bodo v šolo vedno poslali fanta, deklica pa ostane doma, pomaga pri hišnih opravilih, pri 14, 15 letih pa jo poročijo, da se “breme” prenese na moža. Tukaj pa nekaj slikic Tiyashe, Mite in Anindite:

Tiyasha ob novi omari in v novi oblekici

Tudi Mita vsa nova

Od vseh treh se najraje uči Anindita, ki si želi postati zdravnica.

 

Sredi januarja pa smo začeli sponzorirati še Suju in Khandbarija v Nepalu. Za 19 EUR mesečno, dobi vse zgoraj našteto:

2. Pri organizaciji GLOBAL GIVING lahko izbirate med stotinami grassroots projektov po vsem svetu in izberete tistega za katerega veste, da bi ga vaš obdarovanec najraje podprl. Podprete ga vi, v njegovem imenu, on/ona pa dobi lično čestitko v katero je vpisano dobro delo, ki ga je naredil-a.

3. Lahko pa izberete tudi KRILCA, darila s čarobno močjo. V imenu obdarovanca darujete eni izmed dobrodelnih organizacij, obdarovanec pa dobi voščilnico z vpisanim dobrim delom, ki ga je naredil.

Dobrodelnih organizacij je ogromno in ni vrag, da ne bi našli takšne, ki je učinkovita in ki podpira stvari za katere vam ni vseeno. Lahko pa tudi zavihate rokave in se odpravite kam kot prostovoljci. Možnosti je neskončno, ljudi, ki potrebujejo pomoč pa tudi.

Dajmo, letošnje praznike pomsilimo tudi nanje in se zganimo. Če bi bili v njihovi koži kdaj mi sami,….bi bolje razumeli.

Video, ki ga ni dobro ne videti:

 

Na drugačna darila!

Tanja

 

This entry was posted in Naredi dobro delo and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Božično-novoletna darila s čarobno močjo

 1. Zdravo Tanja,

  res krasen post in sem prav ponosna nate, da si tako učinkovita in da širiš svojo namero pomagati drugim. Bravo! 🙂

  Osebno nimam najboljših izkušenj z dobrodelnimi organizacijami pri nas, me moti, če prispevam nekaj denarja na mesec, da me obsipajo s svojimi časopisi ali čestitkami, namesto da bi vsak cent raje porabili za tiste, ki jih zares potrebujejo.

  Pogrešam nekaj v stilu, da bi dala stvari, raje hrano, osebno v roke tistim, ki jo potrebujejo. Tisti voziček v Mercatorju je sicer fin, ampak bi bila še bolj srečna, da tako kot ti vidiš otroke, kako se razvijajo in kam gre tvoj denar, tudi sama vidim v čigave roke gredo dobrine. Sej mogoče je prav, da se ti ljudje ne izpostavljajo, ker jim mogoče ni prav da so “označeni”, resnično ne vem.

  Je pa res, da imamo in general probleme z dajanjem in prejemanjem, ampak to je najbrž že druga tema 🙂
  Super Tanja, laufamo akcijo tudi pri nas. 😉

 2. Tanja says:

  Hejhoj, ko dobiš en takšen komentar, začneš spet kar verjeti, da le ni vse tako klavrno kar se tiče dobrodelnosti kot izgleda. Jaz imam najboljši občutek pri organizacijah na strani NABUUR. Tam že nekaj časa pomagam “vasem” Khandbari v Nepalu, Wakitaka v Ugandi in Kohat v Pakistanu. Skoraj dnevno si dopisujem z njihovimi vodji, tako da točno vem kako in kaj. Taka pomoč je res učinkovita in ima velik učinek, kar si želim jaz in seveda tudi oni. V Khandbariju, v Nepalu pa se prav zdaj kot prostovoljka mudi moja prijateljica. Njen blog najdeš pod Blogroll: Dunja gre okrog sveta.
  Lep teden pa še kaj se oglasi!

 3. Liam says:

  Hey! We’re both sponsoring children from Children International!! My partner and I sponsor two girls and both are from Bengal, India. Like yours! Can’t believe it. This is so cool. I went to visit them last year and as much as I hate shopping I took them…well shopping. They were having such a blast! They bought a dress each and of course some bangles and most of the time I was busy battling with tears as it was obvious they’d never been to a shop…and one is ten years old and the other one seven. Very hard to imagine the scope of poverty in the so-called third world countries. So the best thing one can do is raise your butt from your comfy armchair and go see yourself. And you change, you really do.

  Take good care of yourself. Get sufficient rest and next year we’re going there together! Much love!

 4. Mateja says:

  Tanja, ti si moj idol. Samo tako naprej. Po branju tega posta, smo se pri nas doma odločili za Krilca!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s