Praznovati v stilu

berem knjigo o boemih. tistih, ki so tam malo po kraljici viktoriji živeli v angliji in franciji. umetniki, revni kot cerkvene miši, a s stilom. če jim je slučajno uspelo kdaj prodati kakšno sliko, so kljub temu, da so dobesedno stradali, kupili šampanjec in razkošno cvetje, da so si okrasili podstrešni studio. tudi slovenci imamo stil. celo leto slišiš stokanje in jamranje, da nimajo niti za življenje, a teden pred silvestrovim se uboge pare prelevijo v bogatune, ki kot za stavo spuščajo v zrak vse kar poka, bobni in se bliska. še naša zanikrna vasica z razmajanimi traktorji in hiškami, v kakršni je živela moja prababica, se na silvestrovo prelevi v prestolnico emmm…med krtinastimi travniki. petardirajo in raketirajo vsi, še upokojeni gospodje, kateri so še bolj brez denarja, kot navadno ljudstvo, saj hodijo po hišah in zbirajo denar za orgle, da bosta dve gluhi mami, ki jih bo oče prej poklical k sebi, preden bo cerkev dobila orgle, lahko gor, skupaj z njim uživale v čudovitih melodijah glasbila za dvesto tisoč evrov. 

raje ne pomislim, kako se ob vsem pokanju in bliskanju počutijo tisti, ki v resnici trpijo pomanjkanje. če že jaz razmišljam koliko hrane, oblačil, zdravil bi lahko vrli slovenci kupili s presežkom svojega denarja in jih razdelili med tiste, ki nimajo. ker to mora biti presežek, če ga tako mirno poganjaš v zrak. lepo bi bilo, če bi skozi meglo, ki jo delajo pokalice, lahko videli kakšen meter ali dva dlje od svojega trebuha….

This entry was posted in Naredi dobro delo and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Praznovati v stilu

 1. Naja says:

  Tanja živjo,
  tvoj blog mi je izjemno všeč in ne zamudim niti ene objave. Res pohvalno, da opozarjaš na stvari, ki jih večina ljudi ne vidi ali pa noče videti. Upam, da se jim tvoji prispevki vsaj malo vsedejo v srce in duše.
  Tole praznično poganjanje denarja v zrak se tudi meni zdi pravi kriminal in sprašujem se kakšno zadovoljstvo neki imajo ljudje od oglušujočega pokanja in bliskanja, da so pripravleni za to nameniti toliko denarja. Res bi bilo lepo, da bi pomislili vsaj na svojo sosesko – ostarele, dojenčke, domače živali, če jim je že skrb za okolje deveta briga. No, da bi bil pa kdo kaj denarja pripravljen nameniti za dobrodelnost je pa v naši vrli deželi zaenkrat še (razen redkih izjem) utopija.

 2. Draga Tanja,
  sem se kar malo nasmejala tvojemu komentarju, ker te nisem navajena, da se jeziš 🙂 Kakorkoli … želela sem ti povedati, da te razumem, saj sem se tudi sama velikokrat jezila … sedaj se ne jezim več toliko, včasih se že, ampak potem se vedno vprašam “zakaj sem jezna”.
  Najhujša bolezen človeštva je po mojem mnenju nevednost, vse ostalo so samo posledice. Zato poskušam razumeti (ne odobravati) vsakogar, vključno s sabo, zakaj se obnaša/m kot se. Vsak deluje na svoji ravni zavedanja, vsak ima svojo nalogo, ki jo opravlja bolj ali manj uspešno. Kdo ve kaj vse smo počeli v vseh naših prejšnjih življenjih…
  Verjamem, da je najtežje slediti svojemu notranjemu glasu. Tega pa okolica ne podpira vedno rada … zato je bolj varno posnemati in biti eden izmed mnogih, čeprav v srcu nesrečen. Kar je žalostno. Zato poskušam biti razumevajoča in se trudim po najboljših močeh, da sem raje zgled.
  Tako da, razumem da se pojeziš, vem pa, da jih tudi ti v srcu razumeš, kar ne pomeni da jih odobravaš. Pa verjamem, da si tisti stari ata, kadar koli te vidi, misli “od kje ta deklina tako srečno izgleda, kaj je njena skrivnost?? mogoče čokoladni smoothiji hehe”. Skratka, največ kar lahko narediš zanj je, da mu med tvojo meditacijo pošlješ ljubezen, ker jo potrebujemo vsi. Mogoče bo naslednje leto praznoval drugače. Mogoče ne brez pokalic, ampak z večjo toplino v srcu.
  Imej se lepo, pa se opravičujem, ker sem tako dolga. 🙂

  • Tanja says:

   Barbi, hvala za opomin. Res, res lepo si tole napisala. Mene kdaj še kar zanese…moj temperament…saj veš, škorpijoni…bruhamo ogenj. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s