Jala Neti Kriya: odrešitev pri alergijah, glavobolu, živčni napetosti, utrujenosti

Jala neti kriya je antična jogijska tehnika izpiranja nosnic s toplo, slano vodo. V udobju svojega doma, brez farmacije in zdravnikov si lahko sami pomagamo in tudi učinkovito odpravimo marsikatero zdravstveno tegobo. Neti je še in še učinkovit pri preganjanju prehlada, pri alergijah na cvetni prah, pršice, preprečuje in lajša tudi astmo in bronhitis. Pomaga pri vnetju sinusov in pri boleznih ušes in oči, pri bolečem grlu, migreni in epilepsiji. Prav čudežno odpravlja nemir, živčnost, napetost in utrujenost.

Jala neti stimulira živčne končiče v nosu in tako izboljšuje aktivnosti možganov. Vnese ravnotežje med levo in desno nosnico, ter levo in desno možgansko hemisfero.

 Priprava:

Potrebujete  posebno posodico, ki se ji reče »neti loto« torej posodica za neti.  Kupite jo lahko v trgovinah z opremo za jogo ( v Ljubljani jo dobite v Tara Yoga centru). Lahko pa tudi malo improvizirate in uporabite kar čajnik, pomembno je le, da se cevka lepo prilega nosnici, tako da voda ne izteka mimo in da ni preostra, da se ne bi poškodovali.

V merilni vrč si pripravite 1 liter fiziološke raztopine ( v 1 litru vode raztopite 9 g soli – to sta dve zravnani čajni žlički), ki mora biti ogreta na 38 st. Celzija. Najbolje je, da uporabite morsko sol brez vseh dodatkov, torej nerafinirano in nejodirano (tradicionalno morsko sol iz Piranskih solin, ki jo dobite v trgovinah z zdravo prehrano).

Izpiranje nosnic:

V posodico nalijte  250 ml pripravljene slane raztopine. Postavite se h kadi ali lijaku, z nogami narazen, zgornji del telesa nagnite naprej, glavo obrnite v eno stran in malce nazaj. Začnite dihati skozi usta. Cevko previdno a čvrsto  pritisnite ob zgornjo nosnico  in nagnite posodico tako, da teče voda v nosnico in ne po obrazu. Položaj glave prilagodite tako, da voda izteka skozi drugo nosnico.

Ko izteče iz posodice vsa voda, jo z nežnim pihanjem odstranite iz nosu in nato obe nosnici dobro osušite. Z palcem zaprite najprej nosnico, skozi katero ste vlivali vodo  in 15-20 krat hitro izdihnite skozi prosto nosnico, nato ponovite  postopek še z zaprto drugo nosnico in nato še skozi obe nosnico hkrati. Paziti morate, da ne pihate premočno, da vam ne pride voda v ušesa.

Po sušenju nosnic posodico spet napolnite z 250ml vode in izperite še drugo nosnico. Temu spet sledi postopek sušenja nosnic s hitrim izpihavanjem skozi eno, drugo in obe nosnici.

Izpiranje in sušenje nosnic še enkrat ponovite, tako da porabite vso vodo. Torej vsako nosnico izpirate dvakrat, s po 250 ml vode.

Ko se boste izurili vam postopek ne bo vzel več kot 5 minut. Najbolje je, da delate neti redno, enkrat na dan, recimo zjutraj. Vsaj pol ure po izpiranju ne hodite ven na mraz. Pomembno je le, da netija ne delate po jedi. Če želite hitro odpraviti hud prehlad lahko neti naredite tudi do 3 krat dnevno.

Vse skupaj izgleda takole- preprosto in prav prijetno.

Advertisements
This entry was posted in Indija/ India, Na zdravje and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Jala Neti Kriya: odrešitev pri alergijah, glavobolu, živčni napetosti, utrujenosti

 1. mata says:

  Briljantno, ne vem pa kaj bodo na tvoje preverjene recepte rekli farmacevti. Skoraj zanesljivo bi odkrili vrsto razlogov, zakaj takega poceni načina zdravljenja oz. preventivnega ravnanja ne bi priporočali. Nenazadnje bi močno vlival na nerazumno visoke dobičke farmacevtskih družb in na ne vem, če ne, načrtno izgrajevanje odvisnosti bolnikov od dragih, sintetičnih zvarkov. Skoraj prepričan sem, da bi tudi mnogi zdravniki ugotovili, da za postopek ni znanstveno dokazano, da je učinkovit. Pa še problem je, da se je razvil pri “bosonogih” terapevtih, ki pa se žal, na življenje in tegobe razumejo mnogokrat neprimerno bolje kot naši zdravniki, ki jim poglabljanje v stanja bolnikov pogosto prepreči tudi “norma”. Prizanti sicer moram, da so odlični za posamezen “instrument”, velikokrat pa je problem v razumevanju delovanja in soodvisnosti v celotnem “orkestru”.

 2. Rumi says:

  Neti redno delam vsako jutro takoj ko vstanem, pred asanami in meditacijo. In veš kaj mi je najbolj všeč. Ko stopim ven, globoko vdihnem in začutim tisti sveži vonj, ki sem ga včasih vonjala samo pod kakšnim slapom, vonj po čistem atomarnem kisiku, svežina, ki ti prečisti ne samo pljuča ampak tudi možgane. Res pa je, da imam to srečo, da živim v naravi daleč od mesta in cest.
  Si pa zelo lepo opisala ves postopek in priporočam vsem, ki boste poskusili, da si pripravite raztopino v poseben vrč tako kot je opisano in ne tako poenostavljeno kot kaže video. Na videu se pa lepo vidi kako se postavite in namestite posodico. Potem pa spet sledite opisu in dobro osušite nosnice. In če ste eden od tistih mnogih, ki jih te dni muči prehlad se opogumite in videli boste kako odlična zadeva je neti.

 3. Šuki says:

  Ha…, ze cakam nanj:
  http://cgi.ebay.com/HIMALAYAN-INSTITUTE-CERAMIC-NETI-POT-/270707487184?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f076c71d0#ht_899wt_1141

  Vcasih sem ulival skozi nos s pomocjo “self made” plasticne flaske. Zdej se bomo sli pa zares.
  Je pa super obcutek, ko ti tece voda skozi nos. Morda bo pred prvim netijem koga malo strah, saj veste, tisti neprijetni obcutek na morju, ko dobite vodo v nos. Naj vas to ne zavede, bistvo je, da je voda ogreta na pravilno temperaturo (38 stopinj). Ob pravi pripravi in izvedbi ni neti prav nic neprijeten oziroma bolec. Po njem se boste sigurno pocutili boljse.
  Nasvet: poizkusite

 4. Flora says:

  Se spomniš, ko sem ti pisala o očetu in jogi? No, na teh vajah, kamor hodita z mamo 1x nateden, so tudi imeli tole čiščenje nosu, so ga kar tam izvajali. učitelj jim je samo svetoval, da po tem čiščenju ne hodijo kakšen dan, dva zunaj po mrzlem, ker je nos izpostavljen in se lahko prehladijo.

 5. Any says:

  Vaš članek mi je bil zelo všeč, zanima pa me, če je pri tem postopku potrebno uporabiti kakšno posebno sol ali je navadna kuhinjka sol dovolj dobra?

  • Tanja says:

   Draga Any,
   navadna kuhinjska sol zaradi dodatkov, ki jih vsebuje ni priporočljiva za izpiranje nosu. Če le moreš si kupi v trgovini z zdravo prehrano piransko sol, ki ne vsebuje dodatkov proti strjevanju (aluminijeve soli). Res je nekoliko dražja, a je v vseh pogledih bolj zdrava zato ti jo priporočam tudi za prehrano.
   Želim ti lep večer!

 6. AB says:

  Zdravo,
  mi izdelujemo Neti posodico Kaplja in jo pripravljamo za tržišče. Izdelana je iz keramike in je slovenski izdelek. Opremljena bo s spremnim tekstom in navodilom za uporabo in tale vaš tekst nam je prav všeč. Se lahko kontaktiramo na mail?
  Hvala in LP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s