Nasya

Vsi naokrog so obležali, eni s trebušnimi virusi, drugi s kašljem, tretji z vnetim grlom in bolečo bučo. Hja, saj vam pravim: presna, eko hrana in še te čimmanj, meditacija, joga za mir, veliko razstrupljanja ter svežega zraka in mikrobi nimajo šans.

Ker pa je večina od nas vse dni zaprta v pisarne ogrevane s klimo, kjer virusi in bakterije prav luštno frčijo naokrog je pomembna naša nosna sluznica: lepo navlažena in zdrava je učinkovit filter, ki nas ščiti pred vdorom virusov in bakterij pa tudi prašnih delcev in cvetnega prahu.

Poleg tega je nos direktna pot do možganov, kot tudi vrata v našo zavest. Ko dihamo, priteka skozenj prana – življenska energija. In samo zdrave in prehodne nosne poti lahko zagotovijo pravilen pretok prane skozi glavo in telo. Da je temu tako, nam pomagata neti (o čemer sem pisala včeraj) pa tudi nasya olje. Nasya je mešanica olj in zelišč, ki pomirjujoče delujejo na našo večkrat kot ne razvrano bit in nam že samo s pomirjujočim učinkom večajo odpornost. Poleg tega navlažijo nosno sluznico, da se prej omenjeni nepridipravi nanjo ne morejo prijeti. Če nimate pri roki prave nayse, lahko uporabite eko sezamovo olje. V lekarni kupite kapalko in odmerite 3-5 kapljic olja za vsako nosnico. In to je to.  Mešanico olj in zelišč, oziroma pravo nasyo pa dobite pri BANYAN BOTANICALS.

Imejte se lepo. Pomlad je že skoraj tu!

This entry was posted in Indija/ India, Na zdravje and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Nasya

 1. mata says:

  Bravo, še ena zgodba , podobna netij-u. Poceni in učinkovito. Vzemimo se v roke in tudi s skrbjo za svoje zdravje poskrbimo, da bo v družbi lepše. Živeti zdravo očitno ni privilegij samo premožnih, bolj je to privilegij razmišljujočih in treznih

 2. Rumi says:

  Ja Mata prav imaš. Samo sami lahko poskrbimo za svoje zdravje. In za preventivo res ni potrebno kaj dosti več kot dobra volja in disciplina. Obdelati vsak košček zemlje okrog svoje hiše ali pa gostovati pri sorodnikih, da si pridelamo čimveč zdrave hrane, pojesti samo toliko kot telo potrebuje in niti grižljaja več, biti veliko zunaj na svežem zraku, delati jogo, meditirati in to je dovolj za ohranjanje zdravja.
  Hvala za povezavo. Cela zakladnica odličnih zelišč in začimb. Sama uporabljam kar sezamovo olje. Na nobeno potovanje ne grem brez stekleničke. Saj veš, ni bolj nevarnega kraja za okužbe kot so letališča in avioni.
  Lep dan.

 3. Manca says:

  Tole je pa spet en dragocen nasvet. Takoj danes začnem. Najlepša hvala.

 4. Šuki says:

  Jaz pa začnem jutri, se pripomočke nabavim pa gas! V kombinaciji z netijem je pa verjetno še boljše. Saj najprej očistiš sluznico in jo nato zaščitiš.
  Tanja, ali priblizno drži ta teorija?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s