Domača panchakarma (globinsko ajurvedsko razstrupljanje)

Vsi poznamo rek »bolje preprečiti kot zdraviti«. Ohranjati zdravje je neprimerno lažje kot zdraviti bolezen, sploh, če je ta napredovala v kronično. Prav zato ajurvedska medicina pripisuje preventivi tako velik pomen. Že  pred 2500 leti, ko je bil naš planet še deviško čist, se je ayurveda zavedala kako pomembno je za ohranjanje zdravja temeljito razstrupljanje telesa in sicer dvakrat letno ob menjavi letnih časov, torej ob prehodu zime v pomlad in jeseni v zimo. V ta namen so ajurvedski modreci razvili poseben postopek, ki se imenuje panchakarma.

Danes, ko skoraj nikjer na Zemlji ni več možno dihati čistega zraka, piti čiste vode, ko dnevno vnesemo v telo skoraj neskončno število kemikalij (s hrano, z obleko, kozmetiko in z zrakom iz naših modernih bivališč) je redno razstrupljanje nujno za ohranjanje zdravja, saj je naravna razstrupljevalna sposobnost telesa ravno taka kot pri naših prednikih, ki so hodili peš, delali na polju, pili vodo iz rek in živeli v naravnih bivališčih. Najbolje je seveda, če pazimo, da v telo vnašamo kar se da malo škodljivih snovi, uživamo veliko čistilne hrane (zeleni sokovi, klorela, spirulina) in redno hodimo v savno, predvsem IR. V naslednjih tednih bom kaj več napisala o vsem tem, danes pa o globinskem domačem čiščenju telesa, oziroma o domači panchakarmi.

Panchakarma je zelo učinkovit postopek čiščenja, ki se sicer izvaja lahko le pod nadzorom usposobljenega ayurvedskega zdravnika. Postopek predpiše zdravnik popolnoma individualno glede na pacientovo konstitucijo in njegovo zdravstveno stanje in ga v vseh fazah natančno nadzoruje.  Tisti, ki pa si ne morete  privoščiti obiska ayurvedske klinike pa se lahko po naslednjem postopku  zelo učinkovito razstrupite kar sami doma. Postopek je povzet iz knjige priznanega ajurvedskega zdravnika Vasant Lad-a: Ayurvedic Home Remedies.

Domači razstrupljevalni program se začne s tri dnevnim notranjim oljenjem. Tri zaporedne dni popijemo 2 žlici lanenega olja trikrat na dan 15 minut pred jedjo. S tem dosežemo, da se strupi nakopičeni v tkivih začnejo izločati nazaj v gastrointestinalni trakt od koder jih bomo izločili s pomočjo zadnje faze čiščenja.

Po treh dneh notranjega oljenja začnemo s programom zunanjega oljenja. Naslednjih 5 dni se zjutraj, takoj ko vstanemo zmasiramo z 2dcl toplega olja. Olje si nanesemo na celo telo, od glave do prstov na nogi, in ga dobro vtremo. Masiramo se 15-20 minut. Katero olje izberemo je odvisno od našega konstitucijskega tipa. Za ljudi tipa vata je najboljše sezamovo olje, ki je grelno, pite naj uporabljajo manj grelno sončnično olje, kape pa koruzno olje. Potem ko olje temeljito vtremo v celo telo počakamo še kakšnih 10 minut, da se dobro absorbira nato si privoščimo vročo kopel ali prho, da se spotimo in hkrati odstranimo s kože odvečno olje. Olje izmijemo s kakšnim ayurvedskim zeliščnim milom, najbolje neemovim. Ne milimo se premočno, najbolje je, da ga nekaj ostane na koži.

Vsak večer, od prvega do zadnjega dneva čiščenja, zaužijemo eno uro po večerji 1 čajno žličko TRIPHALE. Kupimo triphalo v prahu, odmerimo eno čajno žličko, prelijemo jo s pol skodelice vrele vode, počakamo, da se ohladi in popijemo. Poleg mnogih zdravilnih in hranilnih lastnosti je triphala tudi zelo nežno, a učinkovito odvajalo, poleg tega pa uravnoveša vse tri doshe.

Zadnje tri dni pa po oljenju in vroči kopeli oziroma prhanju naredimo še enemo oziroma klistir z zeliščnim čajem, da očistimo črevo strupov, ki so se izločili iz tkiv.  Za enemo si pripravimo DASHAMOOLA čaj.  Zavremo 1 liter vode dodamo 1 žlico dashamoole in pustimo vreti 5 minut. Ohladimo na telesno temperaturo, precedimo in čaj uporabimo za enemo. Tekočino zadržujemo dokler nam je udobno. In ne skrbite, če izločite  mnogo manj tekočine kot jo vnesete v črevo. To pomeni le, da je bilo vaše črevo suho in dehidrirano in da je absorbiralo velik del tekočine.

Zelo pomembno je, da si med celotnim programom čiščenja privoščimo dovolj počitka. Te dni ne izvajamo težjih fizičnih del in opustimo rekreacijo. Pazimo tudi na prehrano. Prve tri dni uživamo lahko hrano primerno za naš konstitucijski tip. Najbolje je seveda, če je vegetarijanska. Od četrtega do osmega dneva, torej vse dni ko se masiramo z oljem pa jemo samo kitchari. Kitchari je zelo hranljiva, lahko prebavljiva, čistilna jed odlična za vse tri doše.

Za kitchari potrebujemo:

1 skodelico basmati riža

1 skodelico mung dala (oluščena in razpolovljena zelena soja)

6 skodelic vode

1 žličko zmlete kumine

1 žličko zmletega koriandra

1 žličko rjavih gorčičnih semen

2 žlički ghee-ja oz. oljčnega olja (če ste veganec)

Riž in mung dal dobro speremo z veliko količino vode. Mung dal pred kuhanjem namakamo vsaj nekaj ur, da je lažje prebavljiv. Riž, mung dal in začimbe damo v mrzlo vodo, počakamo da zavre in kuhamo 5 minut na močnem ognju. Občasno premešamo. Potem pustimo rahlo vreti še 25 – 30 minut, da se riž in dal lepo zmehčata.

Deveti dan poleg kitcharija lahko že jesmo tudi dušeno zelenjavo.

S tem je program domače panchakarme končan. Počasi preidemo na normalno prehrano.

Bodimo sam svoj zdravilec in se ob prehodu letnih časov očistimo po tem enostavnem postopku. Opazili bomo veliko spremembo, ne samo v počutju, temveč tudi razmišljanju in čustvih. Seveda pa panchakarmo izvajajte le, če ste popolnoma zdravi in močni. Če imate kakršnekoli težave pa morate globinsko razstrupljanje nujno izvajati pod nadzorom ajurvedskega zdravnika.

This entry was posted in Indija/ India, Na zdravje and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Domača panchakarma (globinsko ajurvedsko razstrupljanje)

 1. Šuki says:

  Odlicna zadeva. Ce le imate moznost, se enkrat letno odpravite na jug Indije v Keralo. Ti ajurvedski zdravniki so res mojstri svojega dela. Verjemite mi, ko boste sli enkrat tja, se boste nedvomno vracali. Prvih nekaj dni je prisoten kulturni sok, ko pa enkrat vse skupaj zalaufa, je pa res dobro, v kombinaciji z domaco Panchakarmo, nedvomno, zadetek v polno.

 2. mata says:

  uf Tanja, moram priznati, da si se zelo poglobila v postopke raztrupljanja in očiščevanja. Sam sem obiskal ayurvedsko kliniko v Indiji in lahko rečem, da je princip podoben. Pregled ayurvedskega zdravnika in dnevne vizite več ayurvedskih zdravnikov. Stalna skrb za tvoje počutje in skoraj prepoved fizičnih aktivnosti. Malo enostavneje, a bolj temeljito, kot če bi to delal sam, je masiranje, katerega od vrste masaže oz. terapije izvajata dva ali pa celo štirje ayurvedski terapevti in to eno uro, po masaži pa še parna kopel. Terapije se menjajo vsak teden. Dnevno so tudi “male” eneme. v zadnjem tednu ( program traja 21 dni) pa še tri velike (vsak drug dan) in te eneme so razne kombinacije olj in zelišč. Prehrana veš čas riž in zelenjava, v dnevu velikih enem pa samo riž, kuhan na vodi. Po 21 dneh sem bi sicer utruje, a po kakšnih 10 dnevih, ko sem bil že doma, je bilo počutje fenomenalno. Letos zadevo ponovim.

 3. Manca says:

  Že nekaj časa si tudi jaz zelo želim iti na eno od ayurvedskih klinik pa imam zaenkrat še take obveznosti, da si več dnevne odsotnosti ne morem privoščiti. Tale tvoja navodila so res krasna, samo še dashamoolo nabavim pa začnem. Hvala ti, ker svoje znanje tako nesebično in radodarno razdajaš.

 4. Draga moja, hvala ti za ta prispevek.
  Imam dve vprašanji, prvo, kolikokrat je to smiselno izvesti na leto recimo? Upam, da ni bilo kje napisano in sem prezrla, drugače kar prezri Q, ker bom šla itak še enkrat brat.
  Drugo … napisala si da ima vata olje, ki greje. Ne spoznam se na ajurvedo, a sem zadnjič brala nekaj o tem, da kapha rabi grelne stvari, kot so vroči čaji itn. A sem kej zamešala?
  Če imam že poznavalca pri roki, si moram dati duška z vprašanjo, pa še vidim da prakticiraš, kar je potem še več vredno. 🙂
  Hvala Tanja in lepo mirno noč …

  • Tanja says:

   Hej, Barbi,
   ja panchakarma se izvaja dvakrat letno. Več ne. Idealen čas je med menjavo letnih časov in sicer, ko zima prehaja v pomlad in jesen v zimo. Konstitucijski tip vate je suh in hladen, kapa pa je hladna in vlažna, tako da so verjetno zaradi tega omenili stvari, ki grejejo. Sicer pa čistih tipov (doš) itak skoraj ni in je najbolje, da ti vse skupaj določi ajurvedski zdravnik. Obstaja pa tudi že mnogo vprašalnikov iz katerih lahko določiš svoj tip, oziroma kombinacijo le-teh. Vse to pa velja samo za popolnoma zdrave ljudi, vsi ki imajo še tako majhne težave pa morajo na pregled k ajurvedskemu zdravniku. Imej se lepo!!!

 5. Liam says:

  An invaluable post for anyone who genuinely cares for their health.

 6. Essie says:

  Hvala za tako dobre napotke. Od samega navdušenja sem kar rezervirala kliniko v Kerali in sporočila parim prijateljicam, da odhajam, zdaj se pa čedalje več javljajo, gredo z nama 😉 Če bi šel še kdo v septembru, naj mi sporoči, ga z veseljem vzememo s seboj!
  Še enkrat prisrčna hvala!
  Essie

  • Tanja says:

   Essie, živijo, mislim, da boš šla vsako leto, s teboj pa vse več prijateljic. Pri nas hodi oče in se je ravno vrnil maja. Vesela bom,če boš sporočila kako ti je bilo všeč. Lep deževen dan. 🙂

  • Sanela says:

   Pozdravljena.Slučajno sem zasledila komunikacijo in bi te prosila,če bi mi lahko svetovala katero kliniko-glede na to da si že obiskala Keralo.jaz namreč tudi zelo močno o tem razmišljam.Lepa hvala za odgovor v naprej!

 7. Gourmet says:

  Naredila čiščenje kar doma – super izkušnja.

 8. Jaz bi šla, gre še kdo, da bi me vzel s seboj? lp Mojca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s