Raste!

Danes je bil pri nas zelo pomemben in vesel dan. Recimo kot kaka poroka. Tako nekako. Namreč…semena so v zemlji in že prav veselo rastejo spodaj, v kleti, kjer smo jim, ljubicam našim, pripravili prav lepo valilnico: toplo, svetlo in nasploh prijetno. Konec aprila, ko bo zunaj že dovolj toplo bodo sadike ravno prav velike, da jih bomo presadili na vrt in tako bomo imeli svežo zelenjavo kakšen mesec prej, kot če bi sadili direkto v zemljo.

Semenski krompir (najraje imamo zgodnjo sorto Marlis Bard, ki se v hladni temni shrambi lepo ohrani vse do novega krompirja) smo začeli nakaljevati že v začetku februarja, sedaj pa smo prekrili del vrta s črno folijo, da se bo zemlja hitro ogrela in čez kakšen teden ga bomo že lahko posadili, saj ima že velike močne poganjke.

Danes pa smo posadili…posadila je v bistvu mami, ampak pri nas imamo bolj plemenske navade in zato si zasluge posameznika, pripišemo kar lepo vsi po vrsti. Torej, moja mama so posadili tri vrste paradajzev: Koenigen von Sainte Marthe z velikimi, mesnatimi plodovi, ki so odlični tudi za zamrzovanje. Češnjevec Lylia, ki je izredno aromatična sorta sladkega paradižnika, ki je izjemno odporna na bolezni in hola! hola! Green Zebro iz Mehike, ki je zlato rumene barve s temno zelenimi »zebrastimi« črtami. Naše zelenjavne jedi pa bodo tudi letošnje leto mehiško vroče, saj bo pridelek čilijev po vsej verjetnosti gromozanski in kar pester. Poleg dobro poznanega Jalapena in posebno vročega tajskega čilija, smo letos posadili še malo bolj eksotičen jamajški Hot Yellow, ki ima obliko klobučka in ga odlikuje rahel jabolčno-marelični okus s pridihom citrusa.

Seveda pa nismo pozabili na jajčevce, saj jih vsi obožujemo. Poleg poznanega vijoličnega domačega jajčevca smo letos izbrali še…surprise, surprise mehiški beli Patlidžan.

Da bomo imeli celo poletje dovolj sveže špinače za pripravo zelenjavnih sokov smo posadili semena grmaste špinače. To je zelo zanimiva sorta, ki zraste do 2,5m visoko in nas celo poletje oskrbuje z mladimi listi na stranskih poganjkih. Starejši listi na glavnih vejah pa so rdeče obarvani, tako da so grmi ne samo koristni, ampak tudi dekorativni. Pa še ena mehiška rastlina bo letos krasila naš vrt pa tudi našo sončno teraso – Andska jagoda. To je grmiček, podoben paradižniku, ki zraste do 90 cm visoko in naredi rumeno oranžne plodove, ki so veliki kot paradižnik češnjevec, oviti pa so s “papirnato” lupino, ki jo lahko uporabimo kot dekoracijo pri jedeh. Plodovi imajo sladkast okus, ki je kombinacija paradižnika in ananasa in so odlični za sadne solate, pite, marmelade.

Na sajenje v lončke pa sedaj čakajo še začimbnice, paprike, kumare, bučke in cela zbirka prezimnih buč pa seveda rože, ki bodo v vrt privabljale čebele in metulje ter druge pomočnike.

In še en dokaz, da je pomlad tu – moje branje:

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Raste!

 1. Manca says:

  Tudi pri nas imamo velik vrt ampak se še nikoli nisem spravila sama vzgajat sadik. Vedno jih kupim, da so ravno prav velike, ko je čas za sajenje. Ampak tale tvoj prispevek me je čisto navdušil, tako, da grem še danes na lov za semeni, saj vidim, da je izbira semen neprimerno bolj pestra kot pa izbira sadik, ki nam jih ponujajo vrtnarji. No saj je logično, oni morajo pač zaslužit in se ne bodo ubadali z majhnimi serijami nekih eksotov. To je pač tako kot v proizvodnji. Za zdravje vrta pa je pestrost sigurno zelo pomemben dejavnik. Ja o pomenu rožic za zdravje rastlin se pa tudi vse več piše. Pa še vrt je z njimi toliko lepši. Naj vam vrtiček v kleti dobro uspeva in kmalu spet kaj poslikaj in napiši.

 2. janez says:

  Tole je pa čisto resna priprava na sezono! Glede na to kaj vse ste sejali in iz katerih knjig se izobražujete, bo vaš vrtiček, pardon gromozanski vrt, verjetno postal taka atrakcija, kot od tistega ata visoko v avstrijskih hribih( imena se ne spomnim). Me pa res zanima ali uporabljate predvsem ekološka semena in če imate vrt zasnovan po načelih permakulture. Sam sem začetnik, res nimam velikega vrta me pa vrtnarjenje zanima, saj sem prepričan, da edino za tisto, kar sam pridelam, lahko rečem, da je BIO. Upam, da bomo deležni še kakšnega prispevka in kopice fotografij, tako da bomo lahko spremljali dogajanje na vašem vrtu. Lepo se imej, hvala in odličen pridelek!

  • Tanja says:

   Janez, živijo! Veš, da bomo letos vrt še razširili in to pošteno! zelo pomembna se nam zdi samozadostnost, da nismo vezani na prehrambeno industrijo, ki kuje gromozanske dobičke na račun našega zdravja in zdravja planeta. in v tem res nočemo sodelovati. poleg tega pa nam je vrtnarjenje neke sorte meditacija, stik z Zemljo, ki nas pomiri in napolni z energijo. itak pa da se z domačimi pridelki ne da primerjati nobena, niti bio stvar iz trgovine. ja, semena imamo pa vsa eko. kupili smo jih po netu, v švici. imeli so res, res super izbiro! lepo se imej.

   • Tanja says:

    Aja, Janez…kar se tiče permakulture. Mi imamo še čisto klasičen ekološki vrt, ampak beremo, beremo o permakulturi in letos bomo kaj tudi že preizkusili.

 3. Flora says:

  OOOOOOO, Tanja. Mjam, mjam :). Sej veš, kdaj bo pa…?

 4. Flora says:

  Mami so ful pridni 🙂 Pozdravi vse.

 5. Tanja says:

  @Flora: joj, ja, moja mami so najboljša mami na sveti. danes se je zapodila že v regrat in lapuh ter trpotec. kot kaka becka. 🙂 🙂
  večerja pa bo! samo jaz moram malo prit k sebi. pa pa

 6. janez says:

  in še malo heca: ko sem še enkrat prebral članek, pa vse komentarje in odgovore samo še tole: tut ata ni čist od muh, ker verjamem, da mora ves vrt ročno prelopatati, da vse tele sadike in semena vtaknete oz vsejete v ustrezno pripravljeno zemljo.

 7. Tanja says:

  Res je, Janez! Ata je pa sploh od vraga. Cel dan v službi, domov, se preobleč v kmeta in gasa na vrt. Najboljša sta. Oba!!

 8. Sabina says:

  Fullll luštna družinica ste in želim vam obilno letino! Sama bom pridno podpirala ekološke kmete, a vseeno spremljala in se učila o vrtnarjenju. Nikoli se ne ve:)
  Lep, sončen in neskončen vikend!

 9. Tanja says:

  Joj, ja neskončen vikend. 🙂 Vse lepo tudi tebi.

 10. Waw Tanja koliko zanimivih sadik imate, super! Mene pekoče sicer ne zanimajo, mi pa toliko bolj diši špinača in še bolj malancani … mmm 🙂
  Hehe, super slišat, da ste plemensko naravnani 😉 Da ne rečem, koliko je vredno, če človek sam posadi. Tudi sama bi si želela imeti vrt.
  Pri nas je situacija taka … oča je tolk zagret (tudi eko, da ga malo pohvalim:)) kmetovalec da vsako leto razširi vrt, tako da gre mamic že dim iz ušes 🙂 Take mamo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s