Brez odvisnosti od trgovin in korporacij

Prvega januarja sem sklenila, da ne bom več del zmešane potrošnje, oziroma da bom kupovala samo kar nujno potrebujem. Jasno, so se mi pridružili tudi ostali v klanu in tako sedaj kupujemo v trgovini  samo še: avokado, lan, sezam, konopljina semena, tahini, mandlje in oljčno olje (vse v Kalčku), kelpove rezance, presni tahini, Vitamineral Green ( Raw Guru) in cele čebre klorele. Vse ostalo, kar potrebujemo za vzdževanje naših teleščkov in dušic, zraste doma na vrtu, sadovnjaku ali v divjini, ki jo je na srečo tu okoli še za vzorec. Nekaj zapeljivih primerkov tukaj:

Zadnje štiri dni so na naših menujih divje solate z rožami. Tako kot se za velikonočne zajčke spodobi.

Posušeni cvetovi drena za sončni čaj.

Oblačila, čevlje in druge stvari, ki jih potrebujemo, kupujemo second-hand ali vintage, se pravi vse staro in ljubljeno in pri nas doma prav lepo reinkarnirano. Primerek pasu, za katerega priznam, da ni potreben za preživetje, je pa moj en in edini. In stare kavbojke ter puli:  

Narejen je ročno, ker ja, priznam, masovne proizvodnje tudi ne maram, iz vintage sarijev, starih kovancev in starih netkov. Moderen pa, kot vidite, ravno toliko kot pred desetimi leti, tudi danes in čez deset let. 🙂

Kaj pa vi? Pazite, da so vaši nakupi prijazni planetu in soljudem? Povejte mi, oglasite se in vdahnite malo sonca oblačni soboti, OK.

This entry was posted in For Love of Our Planet, Na zdravje and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Brez odvisnosti od trgovin in korporacij

 1. Sabina says:

  Joj, kol’k ste pridni!!!!Sama se trudim skrbeti za nakupe, prijazne planetu in soljudem, a jih je znatno več. Pa ne le zaradi vrta, ki ga nimamo, tudi sicer. Si me pa zelo spodbudila k razmišljanju. Uživajte v rož’cah in solatkah in drug z drugim! Pomežikec
  P.s. Pas je originalen. Res od nekdaj in še dokler bo živ.

 2. janez says:

  Ne samo da je tako ravnanje odlično, da prispeva delček k ohranjanju Zemlje, je tudi zdravo, okusno, in nenazadnje poceni. Namesto da bi bili ljudje srečni in veseli, ker v naši prelepi deželi še vedno lahko skoraj neomejeno obiskujejo samopostrežne, ki se razprostirajo po travnikih škofjeloškega hribovja, pod Karavankami, na Kozjanskem, v Prlekiji, zapuščenem Posočju in si z malo truda v čudovitem okolju napolnijo košare, duha in v nadaljevanju tudi želodce, se raje vsi nejevoljni sprehajajo po nakupovalnih centrih, nesrečni, ker je sosed mimo njih peljal bolj poln nakupovalni voziček kot oni. A takšni smo in tako starši kot šole že otrokom neusmiljeno vbijajo v glave, predvsem vsebine ki imajo z življenjem zelo malo skupnega. Bolje je biti prvi, pa čeprav osovražen, kot enakovreden člen skupine, in tudi Burger King je boljši od sklede regrata okrašenega z marjeticami in trobenticami. Škoda za danes, predvsem pa za jutri in tiste, ki bodo garali da bodo, če bo še mogoče, popravljali naše nerazumne napake.

 3. Liam says:

  Oh, salads! They look so alive and beautiful. It’s such a privilage to eat wild foraged foods. We just gathered some dandelion during the weekend and I tossed some of it in my smoothie today…so energizing!! And yummy.

  And I’m loving this belt. God, it’s awsome. So mayn ways to wear it: black jeans, blue jeans, harem pants, baggy tees, fitted ones. Love, love its gypsy feel.

 4. Rumi says:

  Za letanje po trgovinah mi je bilo že od nekdaj škoda časa. Zadnjih deset let odkar so zrasli moderni nakupovalni centri se pa sploh ne spravim več v trgovine. No to se že krepko pozna v moji omari, je že čisto vintage. Evo pa sem čisto in, ne da bi mi bilo treba v trgovino. 🙂
  Cvetočih spomladanskih solat in presnih juh se bomo pa tudi pri nas pošteno najedli. Zadnji teden skoraj ni več drugega na mizi kot spomladanski divjaki – regrat, trobentice, marjetice, vijolice, koprive, trpotec, zvezdica, z vrta pa špinača, motovilci, radiči, por, brstični ohrovt. Pravi blagoslov za naše želodčke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s