Utrinki z juga Indije: V Kerali splošna stavka zaradi prekomerne uporabe pesticida

Del očetovega mejla iz Kerale:

“…Bo pa jutri generalna stavka v Kerali, kjer bodo vsi ,razen storitvenih dejavnosti in državnih uradnikov, stavkali proti vladi, ki še ni sprejela odločitve o prepovedi uporabe, mislim da, endosulfina, pesticida, katerega se preveč uporablja. In si zamisliš, v Indiji, se ljudje uprejo zaradi uporabe pesticida, pri nas pa ob tem da vemo vzrok, lahko še kar mirno morimo čebele. Ne moreš verjet, kako smo malo vredni in kako zelo kratkovidni. Kerala naj bi v destih letih postala oaza kjer naj bi bila v glavnem organska pridelava sadja, zelenjave, riža, in premier je že izjavil, da ocenjuje, da bi bil ta cilj lahko dosežen bistveno hitreje. Mogoče ne bi bilo slabo, da bi se šla naša vlada malo izobraževat v tale konec sveta, saj bi morala skrbeti za naš jutri, ne pa da se v glavnem še vedno ukvarja s kostmi iz druge svetovne vojne. Ne moreš verjet, kako smo to zaplankani, pa take lepe možnosti sredi Evrope imamo…”

Mi pa čakamo in gledamo in vseeno nam je…

 
This entry was posted in Indija/ India and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Utrinki z juga Indije: V Kerali splošna stavka zaradi prekomerne uporabe pesticida

 1. janez says:

  Res kar težko verjameš, da je zavedanje idijskih množic močnejše kot pri nas. Pri nas seveda vsak skrbi samo za svoj vrtiček, briga ga za soseda, vprašanje, če ni celo lepše, kadar gre sosedu slabše. Zato nič hudega, če umirajo čebele, kmečki lobi bo pa le veselo koristil evropska davkoplačevalska sredstva(tudi moja) zato, da bo svinjal okolje, da bo za pridelavo korze in oljčne repice trošil neizmerne količine vse bolj iskane vode in vse to zato, da bo pridelek uporabil za bio diesel in nam omogočal, da se bomo povsem nekritično fijakali iz enega konca male Slovenije na drugega. Pa če je treba ali ne. Važno je, da imamo več avtov na tisoč prebivalcev kot v Nemčiji, Franciji, Japonski in da lahko ugotavljamo, kako nam ni za zdržat. Le kaj bo potrebno, da nas/jih bo končno srečala pamet.

 2. fantastična fotka 😀

  …me pa zanima, kaj bi se dalo narest, da se zadeva glede čebel in pesticidov, ki ubijajo čebele, zaustavila?

 3. Tanja says:

  Almira živijo,
  hvala za vprašanje in oprosti za zamudo pri odgovoru.
  Osebno mislim, da bi morali zakonsko prepovedati uporabo za žuželke nevarnih pesticidov in uzakoniti visoke kazni za vsako zlorabo. No, naša vlada pa je žal ubrala ravno nasprotno pot. Spet je dovoljena uporaba nevarnega pesticida, ki je bil že leta 2008 prepovedan, saj je bila nedvoumno dokazana njegova škodljivost za čebele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s