Vabljeni! Postanite sponzor otroku iz Nepala

Danes ni vesel dan samo zame, ker vam lahko nekaj res dobrega povem, ampak tudi za vas, ker lahko naredite res dobro delo in to za zelo malo denarja (beri 13,8 EUR na mesec ali 0,45 EUR na dan).

Januarja sem vam prvič predstavila naše čmrlje iz Khandbarija . Poleg otrok iz sirotišnice pa so pomoči potrebni tudi otroci najrevnejših staršev, ki jim kaj več kot tisto malo skromne hrane, potrebne za preživetje ne morejo nuditi. Ampak tudi ti otroci si želijo hoditi v šolo in si pridobiti znanje, ki je edina pot iz revščine tako zanje, kot tudi za njihove otroke.

Khandbari je majhno mesto na skrajnem vzhodnem delu Nepala, ki ga je zaradi odročnosti in slabih prometnih povezav s Katmandujem turistični razvoj popolnoma obšel, tako, da je revščina v tem predelu še neprimerno hujša kot v okolici glavnega mesta, kamor se steka večina turističnega prihodka.

Dunja, ki je pred pol leta preživela 16 dni kot prostovoljka v sirotišnici je svoje vtise z otroki lepo popisala na svojem blogu. Gostil  jo je Tejanath, učitelj v srednji šoli, ki ves svoj čas in znanje namenja razvoju svojega kraja. Brez njega ne bi bilo sirotišnice in brez njega mnogi otroci iz najrevnejših družin ne bi hodili v šolo. Tejanath je naša direktna zveza z otroki, vsa pomoč za delovanje sirotišnice in vsa sponzorska sredstva gredo le preko njega, direktno do otrok.

Za skromnih 20$ (13,8 EUR) mesečno, oziroma 240$ (165 EUR) letno, zagotovimo otroku šolnino, vse šolske potrebščine, obvezno uniformo, par čevljev in dežni plašč za monsunsko obdobje. Kaj lepšega lahko naredimo kot pridnemu, znanja lačnemu otroku omogočimo, da hodi v šolo, si pridobi znanje in nato dostojno plačano službo, ter še kasneje pošlje v šolo tudi svoje otroke. Če iz revščine pomagamo enemu otroku, pomagamo posredno celotni družbi.

Če se lahko odrečete 20$ mesečno in bi radi razveselili enega od teh sončkov in seveda tudi sebe se mi javite v komentarjih. Mogoče pa se lahko dogovorite s svojimi sorodniki ali prijatelji in z združenimi močmi osrečite enega od Khandbarijskih otrok.

Vse slike so last Dunje z Dunjevanja. Obiščite njen blog za še več slik (kliknite na sliko v besedilu, da se vam odpre album Picasa) in zabavno ter poučno branje.

This entry was posted in Naredi dobro delo and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Vabljeni! Postanite sponzor otroku iz Nepala

 1. Rumi says:

  Ko prebereš tvoja prispevka in Dunjin blog in si ogledaš fotke se res ni težko odločiti. Fotke so zgovoren dokaz njihove revščine, urejenost otrok pa kaže njihovo globoko spoštovanje do šole. Z možem sva bila takoj zato, da najina mala Indijka dobi nepalsko sestrico. Ja rada bi pomagala punčki, ker je v tem delu sveta deklicam še težje priti do izobrazbe kot dečkom. Čakam, da se mi oglasiš, da se pomeniva o podrobnostih. Res nama je v veliko veselje, da bova lahko osrečila eno od teh srčec.

 2. Liam says:

  Such an inspiring post. one-on-one sponsorship is probably one of the most effective forms of charity because your help goes directly to a child. So I’m a fervent advocate of this sort of philanthropy. N and I are sponsors to two lovely Indian girls from Kolkata and when I pay off my debts 🙂 I’m sure we’ll choose some more kids, as paying for education always has great returns. But prior to that we’ll both go to your kiddos in Nepal as volunteers. Promised!!
  And I’d just like to add how much I admire what you do. I wish so much there were more people who’d realize that giving is not an obligation but a privilege and that we should all be helping in any way we can to make the world a better and a more just place for all of us. You’re beautiful!

 3. Tanja says:

  Awsome day today! Volunteers are precious. Thank you, Liam.

 4. Janez says:

  Odličen prispevek in kar nekaj časa sem čakal, da se ti oglasim, to pa predvsem zato, ker sem pričakoval, da te bodo dobrotniki zasuli z željami, da bi sponzorirali bisere iz delov sveta, ki se počasi vleče iz obupne revščine in neznanja( vsaj večine). Priznam, da sem razočaran, ker je odziv tako mlačen in prav škoda, da ni več Rumi in Liamov. Podobno kot Liam ti lahko obljubim, da tudi nepalske sirote pridejo na vrsto, a trenutno že sponzoriram dečka pri 15-ih in trinajstletnico, oba iz Filipinov. Upam, da ju bom lahko tudi obiskal in se na lastne oči prepričal, da je denar uporabljen za namen v katerega ga z veseljem dajem. Z obema otrokoma imam sicer redne stike, pošljeta mi kakšno fotko, predvsem pa prav pridno poročata, kako jima gre v šoli.
  Dobri ljudje ne oklevajte, ni potrebno veliko za vaše in otrokovo veselje. Pa še to: kdor ne da, ne dobi.

  • Tanja says:

   Janez najlepša hvala. Želim ti še veliko veselja z otrokoma s Filipinov. Ko enkrat začneš s sponzoriranjem res kar sprejemaš nove in nove otroke in vsak od njih te neizmerno obogati. Tako da gre dajanje v obe smeri. Imej se lepo!

 5. Sabina says:

  Tanja, ganljivo! Ti pišem…
  Sama sem donator pri nekaj organizacijah in še ščepec fantku, invalidu, s ponavljajočimi tumorčki v glavi, a tole me je tako prevzelo, da dam raje kakšno manj konkrteno donacijo na stran.
  Le kaj nas v življenju bolj osrečuje kot dajanje… objemov, besed, ljubezni, dejanj…
  Bodi lepo!

 6. eva says:

  Tanja, tudi jaz bi darovala. Za kakšno sponzorstvo se do zdaj še nisem odločila, ker je moj študentski žep preprazen za vsa živa bitja, ki bi jim rada (finančno) pomagala, zaenkrat lahko podarjam bolj moj čas. Ampak teh 14e na mesec bom pa že pogrešala:) Se slišiva po mailu?

  • Tanja says:

   Eva, super si! Najlepša hvala. Se ti oglasim, da se domeniva o podrobnostih (fant ali deklica, plačilo….). Želim ti lep preostanek nedelje.

 7. andreja says:

  Tanja, čisto po naključju sem se priklikala na tole tvojo stran 🙂 …ker pa verjamem da naključij ni, …stvari se ponavadi zgodijo z namenom, a ne, … te prosim za dodatne informacije kako se vključiti v tole pozitivno naravnano dobrodelno druščino. 🙂 Sponzorstva ne poznam, zato bo vsaka informacija več kot dobrodošla.

  • Tanja says:

   Draga Andreja,
   zelo sem vesela, da te zanima pomoč revnim otrokom iz Khandbarija. Ti bom z veseljem vse podrobno napisala še ta konec tedna.
   Želim ti lep dan,
   Tanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s