Konopljino mleko z jagodami

Konopljino mleko je sedaj moj najljubši zajtrk, seveda pa ga na dva dni zamenjam z mandljevim, ker brez tega pa res, res ne gre.

Z mlekom konoplje ni skoraj nič dela, zajtrk pa je še in še hranilen in nič manj okusen. Okus je oreščkast in malo sladkast, mleko pa tako prijetno mehko in gladko.

 Konopljina semena so edina rastlinska hrana, ki vsebuje vse esencialne aminokisline ( edina hrana, ki vsebuje vseh 21 aminokislin) in maščobne kisline, ki jih človek potrebuje.

Po količini in vrsti proteinov jo mirno postavimo na prvo mesto ne samo med rastlinsko ampak tudi med živalsko hrano. Vsebujejo  33% proteinov v zelo lahko prebavljivi obliki, od tega 65% globulina edestina (zelo podoben plazemskemu proteinu) in 33% albumina. Globulini so odgovorni za naravno in pridobljeno imunsko sposobnost organizma, saj sodelujejo pri tvorbi protiteles. Gama globulin je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, ker uničuje  škodljive mikrorganizme in toksine. 

  Poleg tega je konoplja edina rastlinska hrana, ki vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline v idealnem razmerju (1 : 2,75) za človekovo zdravje. Je tudi odličen vir omega-9 maščobnih kislin.  Od 47% maščob je 27,6% omega-6, 8,7% omega-3 in 1-4% gama linolenske kisline (GLA). 

Semena so tudi vir vlaknin, kalcija, železa, fosforja, magnezija, cinka, bakra, mangana, antioksidantov in klorofila.

In potem dodamo jagode in okus mleka je še boljši, dodamo pa mu tudi antioksidante in flavonoide in vitamin C, ki ga vsebujejo več kot limone. So tudi zelo dober vir mangana, vitamina K in folne kisline.

Pa še recept za eno lačno, lačno dušo:

70g  oluščenih semen eko jedilne (ja, ja jedilne) konoplje

4 dcl vode

150g jagod (lahko tudi borovnic, malin ali drugega svežega sezonskega sadja)

1 žličko meskita ali drugega sladila (med, agavin sirup….)

1žličko cimeta

1/8 žličke ingverja

1/8 žličke kardamoma

1/8 žličke vanilije v prahu

nekaj zrnc soli

Priprava:

Semena konoplje zmeljemo v kavnem mlinčku in jih pretresemo v Vitamix blender. Dodamo vse ostale sestavine in mešamo 1 minuto, da dobimo kremasto, peneče mleko. Gremo ven, pod drevo, zapremo oči, brenčimo s čmrlji in počasi srebamo mleko in smo v nebesih.

This entry was posted in For Love of Our Planet, Garden of Eden, Na zdravje, Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Konopljino mleko z jagodami

  1. janez says:

    Tale zajtrk pa ne samo, da mora biti zelo okusen, pač pa tudi na moč zdravilen in krepčilen. Č e ga pa še zaužiješ na način kot pišeš, potem je pa raj, vsaj začasno, kar na zemlji.

  2. Sabina says:

    Mnjam, tole mi pa diši🙂. Mi je ostala še ravno skodelica jagod…
    Bodi čim lepše!
    Pomežikec

  3. Rumi says:

    Tole je pa odlična ideja za popestritev naših zajtrkov, saj so kosmiči s sojinim mlekom postali že malo dolgočasni. Za pripravo mandljevega mleka pa v tem letnem času, ko je toliko dela na vrtu kar ne najdem časa. Tale recept mi je pa še in še všeč. Tako enostaven za pripravo in tako hranilen in okusen.
    Še enkrat hvala, ker nas razvajaš ne samo z recepti ampak še z vsemi podatki o hranilni vrednosti sestavin.
    Uživaj s svojim mlekcem v miru narave.

  4. deeepshe says:

    uffff, očarana nad Tvojim, pravkar odkritim, blogom, to pa prav res!

    hvala, da deliš, spoštovana,
    naj se vedno vrne nazaj v naročje – še več in kar je treba🙂

    lepo pozdravljam,
    deeeps

  5. Liam says:

    Oh, deliciousness!! I too love hemp in all forms and shapes.🙂 It’s such a versatile plant, there’s none other like it: you can wear it, walk in it (shoes), eat it, drink it, smoke it, get biofuel from it, make plastics from it as well as insulation for your home, you can write on it, it improves soil….you name it. A sacred plant indeed and the world would be a much healthier and a more peaceful place if we made better use of it. HUGS to you!

  6. mata says:

    in seveda ni čudno, da so se našli strokovnjaki, ki so ugotovili, da je treba konopljo, kakršnokoli si že bodi, prepovedati. Ne bomo smeli uživati semen, bog ne daj čokolade v kateri bo konoplja…… Farmacevti so vsemogočni in zakaj bi uživali poceni in naravno konopljo, če pa to z lahkoto nadomestimo s pestjo različno pobarvanih sintetičnih in dragih pilul, tablet in ne vem še česa, ki vsaka blaži samo nekaj, povzroča pa stranske učinke, katere lahko v nadaljevanju blažimo z novo pestjo barvitih tabletk. Da se ti zmeša!

  7. Sri Tattwa says:

    Živjo,
    Prvic slisim za konopljina semena, pa sem prav navdušena. Sem pogledala po internetu, pa je kar nekaj prodajalcev. A lahko priporočiš, kje naj jih nabavim?

    • Tanja says:

      Živijo, če si kje iz ljubljansko-gorenjskega konca, ti priporočam, da jih kupiš kar v Kalčku v BTC-ju ali v Kalčku v Šiški. Imajo konopljina semena nemškega proizvajalca Hanf Natur. Če pa potrebuješ večje količine pa je bolje (ceneje), da kupiš kar direktno od njih (Hanf Natur) preko spleta. Jaz sedaj vedno kupujem pri njih, ker so bistveno cenejša.

      Želim ti sončen dan!!!

  8. Sri Tattwa says:

    Sem danes kupila pol kile neoluščenih konopljinih semen v Kalčku, pa sem šele doma ugotovila, da so v receptu za mleko oluščena semena. A si kdaj delala mleko iz neoluščenih?

  9. Sri Tatwa says:

    No, zdaj je kar je, sem jih zmlela v kavnem mlinčku, potem sem jih pa stresla v ovseno mleko in za vsak slučaj zavrela. Potem sem dala pa še malo ječmenove kave zraven. Okus fantastičen! Sem pa še vedno živa, tako da mi ni glih škodilo.

    • Tanja says:

      Ha, ha. Super! Mislim, da bom tudi jaz zdaj enkrat poizkusila z neoluščenimi, itak je verjetno v lupini polno dobrih stvari.🙂 Imej se!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s