Presni veganski puding iz šmarnih hrušic, kokosove kreme z vanilijo in konopljinih proteinov

Včeraj je mami po nesreči 🙂 naredila puding. In to čisto pravega, takega, ki se trese in se vozi sem in tja po skodelici. Okus pa je s kakšno Flano iz mojega otroštva neprimerljiv. Sama sem ga sicer poskusila samo žličko, ker ne jem tistega, kar je na jedilnikih večine presnojedcev zelo pogosto: banan. Tudi starša jih v Kalčku kupita le redko, a sedaj smo jih imeli ravno doma, ker je mami mislila narediti smoothie s češnjami, v receptu pa je, jasno tudi banana. In tako je nastal čisto pravi puding, z okusom da te kap. Je lepo nasitljiv in glede na vse sveže sadje in še proteine (gram na gram ima konoplja več proteinov kot govedina) in vse aminokisline ter dobre maščobe iz konoplje zelo hranljiv, tako da, če le lahko kje dobite šmarne hrušice (rastejo tudi divje, a verjetno vas bodo pri obiranju prehitele ptice), vam iz srca priporočam, da ga naredite, saj vas bo priprava zamudila le kakšnih 5 minut.

Sestavine za 2 osebi:

1 skodelico šmarnih hrušic

½ skodelice jagod

½ skodelice razkoščičenih češenj

½ skodelice rdečega ribeza

1 majhna banana

2 žlički kokosovega masla ali kreme

30g  konopljinih proteinov

 1 žlička cimeta

¼ žličke ingverja

¼ žličke kardamoma

1 dcl vode

Vse sestavine zmešamo v blenderju Vitamix v gladko kremasto maso, jo prelijemo v skodelici in počakamo 5 minut, da želira. Namesto kokosove kreme lahko uporabite kokosovo mleko, namesto proteinov pa enostavno zmeljete semena konoplje.

Advertisements
This entry was posted in Garden of Eden, Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Presni veganski puding iz šmarnih hrušic, kokosove kreme z vanilijo in konopljinih proteinov

 1. janez says:

  Tanja super, očitno sem bil uslišan, ko sem namigni, da bi se prilegel recept za kaj sladkega, kar bo popestrilo praznovanje rojstnega dne.

 2. janez says:

  pa še nadaljevanje(motnje): Očitno bomo morali malo eksperimentirati saj vseh sestavin nimamo, važno pa je, da šmarno hrušico imamo in to pokrito z mrežo proti toči, saj če ne bi bila pokrita, bi jo ptiči(kosi, srake, drozgi in šoje) obrali . Je pravi posladek in še sam jo uživam najraje kar direktno, odtrgano z grma. Če me izkušnje ne varajo, zan biti tale puding prav slasten! Pa lepo pozdravljena in naj te kuharsko blogerska žilica čim dlje drži!

 3. Rumi says:

  Odlična ideja, da večne smoothije zamenja čisto pravi presni puding. Šmarne hrušice res ne bom mogla nikjer dobiti, ampak mislim, da bi z malo priredbe šlo tudi brez nje. Poskusila bom z večjo količino ribeza, ki tudi vsebuje veliko pektina in z manjšo količino vode, pa bo zadeva mogoče tudi zaželirala. Da pa ne bo prekislo bom pa uporabila večjo banano ali pa malo medu oziroma par rozin. Če pa ne bo šlo bo pa treba dodati malo agarja.
  Res hvala za izhodišče, še pa še dragoceno za tale letni čas, ko je povsod dovolj jagodičevja in se tako priležejo razne sadne strjenke, sladoledi – iz tegale osnovnega recepta se bo prav super dalo pripraviti čisto vse zdrave in hranljive dobrote, celo nadev za torto.
  Lepo se imejte vsi skupaj in objavi še kakšen mamičin eksperiment, pa čeprav se “zapelje” v nepričakovano smer.

 4. Flora says:

  OMG, Tanja, puding 🙂 🙂 🙂 ❤ Najljubše. Joooo, kako to dobro izgleda. Tvoja mama je neverjetna. Mwa!

 5. Sabina says:

  Sem šla zadnjič v raziskovanje za šmarne hrušice… Le pri vas so divja rastišča… Imate privilegij :).
  Zagotovo poskusim, a z več jagodami :). Čeprav je vsak sadež posebej mega za pojest, se malce spremembe prileže. In sploh me zanima okus, ker mi konopljini proteini sploh ne gredo v slast. Le prestavljam jih po elementu…
  Tanja, hvala! Janezu in njegovim pa užitek ob originalnem receptu!
  pomežikec

 6. janez says:

  ODLIČNO! Puding je bil res odličen, za razliko od tistih, katere imam še v spominu, je osvežujoč in kar čutiš kako vase srkaš prano. Z ženo bova še malo nadaljevala in iz tegale pudinga zna nastati odličen sladoled. Sabina, sem pa prepričan, da brez šmarnih hrušič ne bo najboljše, saj zaradi njih mešanica odlično želira! Zagotovo je rešitev možna z agarjem (dobiš ga v Kalčku), seveda pa poleg zgostitve hrušice zagotovijo tudo fenomenalen okus. Škoda, da grmi ob avtocesti in na Petrolovih črpalkah (Voklo zagotovo) niso lokacije, kjer bi ti lahko priporočil nabiranje. Sem bil pa presenečen, ko sem jih zagledal v gostilni Majolka v Kamniku, pa še sladice (sicer ne veganske) delajo iz njih.

 7. eva says:

  Mnjam, mnjam. 🙂 Škoda, da tudi jaz nimam šmarnih hrušic kje v bližini. Se pa izvrstni presni pudingi delajo tudi s pomočjo irish moss-a.
  Kako to, da ne ješ banan? Zaradi zdravstvenih razlogov, ali ker so v našem delu sveta pač eksotika? Ja, banane so moj grehek, ne najdem in ne najdem ene enakovredne zamenjave, ki bi jo lahko gojila doma 😦

  • Tanja says:

   Ja, irish moss bo prišel na vrsto pozimi, ko ne bo več hrušic. 🙂 Banan ne jem, ker sem zaradi kronične bolezni bolj nagnjena k razrastu gliv in parazitov, le-tem pa so sladke zadeve naj. Imej se!

 8. Šuki says:

  Tanja, ne morem si predstavljat kako mora biti tale puding slasten. Že okos samih hrušic je nekaj neverjetnega, ko jim dodaš še vanilijo in ostale stvari pa mora biti bomba. No sam bom zaenkrat ostal le pri samih plodovih. Dobro, da imajo sosedje kar nekaj grmov s hrušicami in jih lahko malo porabutam ko ni nikogar doma 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s