Presni žepki polnjeni z zeljem

Halo, halo. Ali ste že vsi ob morju, ob jezerih in rekah ali nekateri mogoče v zelenih klobukih s perjem, jodlate po hribih?🙂 Jaz sem še vedno tu, v naši gmajni in priznam, da v dobri družbi. Tale srnjaček nas pride vsak dan pogledat, vmes pa malo pomuli lapuh, tako da na stara leta s pljuči sigurno ne bo imel težav.  

Kar pa se tiče hrane, se v teh prijetno toplih dneh najbolj prileže kakšna lahka presna  jed. Med meni najljubšimi, so te dni žepki polnjeni z zeljem. Res je kar nekaj dela s pripravo, ampak so tako dobri, da je ob prvem grižljaju ves trud poplačan. Evo, tukaj pa recept:

(za 4 osebe oziroma 8 žepkov)

“Testo” za žepke

6 skodelic mladih bučk – olupljenih in narezanih

3 žlice oljčnega olja

2 žlički limoninega soka

½ žličke kajena

1 žlička mletega koriandra

1 žlička soli

½ skodelice moke iz zlatega lana (zlati lan zmlet v kavnem mlinčku)

Vse sestavine damo v Vitamix blender in zmešamo v gladko pasto. Razdelimo jo na dva dela in vsak del enakomerno porazdelimo na folijo Excalibur dehidratorja. Dehidriramo pri 145F dve uri in nato pri 115F še približno 4 ure oziroma toliko časa, da lahko folijo potegnemo s “testa”. Sušimo še kakšne pol ure in pazimo, da je testo na otip suho, ampak se ga še da prepogibati ne da bi se lomil. Osušeno “testo” z vsakega pladnja razrežemo na štiri enako velike kvadratke.

 Nadev:

6 skodelic tenko narezanega belega zelja (kot za solato)

6 mladih ali bisernih čebulic

1 skodelica nasekljanega peteršilja

2 rdeča tajska čilija

2 stroka česna

2 žlici sveže bazilike

1 žlica svežega origana

2 žlički zmlete kumine

2 žlički zmletega koriandra

1 žlička soli

2 žlici tamarija

¼ skodelice hladno stisnjenega sezamovega olja

2 žlici agave nektarja (po želji)

Peteršilj, čebulice, česen, baziliko, origano in čilije sesekljamo s paličnim mešalnikom in jih dodamo k nasekljanemu zelju. Dodamo še preostale sestavine in dobro premešamo.

Priprava žepkov:

Na sredino vsakega kvadratka damo 1/8 nadeva in kvadratek prepognemo kot bi delali kuverto. Robove navlažimo z vodo, da se lepo sprimejo. Zložimo jih na pladenj Excaliburja in jih sušimo 2 uri pri 105F.

Nekaj fotk, da si boste lažje predstavljali kako zadevo zložiti skupaj:

Tik preden so žepki pripravljeni naredimo še tole sočno omako:

1 kumara

1 mango

½ žličke soli

1 žlička limoninega soka

1 mlada ali biserna  čebulica

1/3 skodelice  peteršilja

Kumaro in mango olupimo in grobo razrežemo. Vse sestavine damo v Vitamix blender in mešamo dokler ne dobimo gladke kremaste paste. Če nimate manga ga lahko nadomestite s korenčkom (mi smo ga, ker imamo raje stvari z vrta, kot s hladilnice).

Na krožnik damo dva topla žepka, prelijemo s kumaričino omako in takoj ponudimo.

Sedaj se pa lepo imejte, napišite kakšno pesem in poslikajte kakšno platno ali pa bodite ustvarjalni kje drugje, saj sploh ni pomembno kje.🙂 Pa,pa.

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Presni žepki polnjeni z zeljem

  1. janez says:

    Halo, halo. Tile žepki morajo biti pa fantastični! Ampak poleg tega, da moraš imeti kar nekaj sestavin, je pa tudi samega dela kar precej. Sploh za takega kuharskega vajenca kot sem sam. Me pa še zanima, če hočem narediti “testo”, je dehidrator verjetno obvezen, v ventilacijski pečici gotovo ne bi bilo tako dobro, ali pač! No, bomo videli kakšno bo razpoloženje v naši družini in če bomo kuhi dali prednost pred poganjanjem bicikla v kakšen breg, potem mogoče nekoliko spremnjen recept v materializirani obliki prileti tudi na našo mizo.

    • Rumi says:

      Brez dehidratorja tipa Excalibur res ni možno pripravljati večine presnih jedi. Potreben je namreč dehidrator z dobro kontrolo temperature v “nizkem” območju, saj moramo paziti, da ne segrevamo jedi čez 40C in tako ohranimo vse encime in vitamine. Za pripravo takega “testa” potrebujemo tudi pladenj z mrežico, na katero položimo še posebno folijo, da nam testo dokler je “tekoče” ne steče skozi mrežico, ko pa se osuši, folijo odstranimo, da se testo lepo posuši do konca.
      Mislim pa, da se v tak dehidrator splača investirati (300 – 400 EUR) tudi, če se ne prehranjujete presno. Odličen je za sušenje vseh vrst sadja, začimb in zelišč. Torej če imaš doma sadovnjak in če si ljubitelj domačih čajev ti ga toplo priporočam. Poglej http://www.keimling.de/. Poleg starega Excaliburja imajo še čisto nov izpopolnjen tip dehidratorja Sedona.

      • janez says:

        Rumi, kaj drugega kot, najlepša hvala in če plača ne bo preveč dehidrirana zna biti, da bomo v bližnji prihodnosti tudi pri nas dehidrator kar pridno uporabljali!

  2. sabina says:

    Njami, zveni zanimivo. Ne morem verjet, da pride iz mase za testo tako originalen “žepek”. Tudi sama nimam dehidratorja… in pripravim ob priliki kakšno različico z originalnim nadevom.
    Tanja, hvala!!!! Uživaj v krasnem pogledu! Zares je čudovit. Pri nas ga je težje ujet…. In vsi veselo vriskamo “glej, srnice”, ko kje katero ugledamo…
    Naj te obsije sonček!

  3. Rumi says:

    Res odličen recept in jed bo to poletje sigurno kar nekajkrat na našem jedilniku. Dela niti ni tako veliko samo planirati je treba vnaprej in takoj zjutraj pripraviti testo. Priznam, da sem malo poenostavila, ker se mi je mudilo in nisem olupila bučk, tako da je bilo testo zelene barve ampak se je prav lepo “ujelo” z rumeno oranžno barvo omake. In glede na to, da je sezona bučk na višku je tale recept več kot dobrodošel, da se “rešimo” viškov.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s