Julijski vrt: Buče, buče, o, buče!

Letošnji julij ni prav nič po mojem okusu. Najbolj uživam, če je vse dni sončno in vroče in odlično se počutim, ko termometer v naši sobi kaže več kot 26,5C. V prejšnjem življenju sem bila verjetno martinček na enem od grških otokov. Letošnje mokro in hladno poletje pa odlično dene vrtu in tudi staršema, saj jima ni treba tovoriti težkih kant vode na žejne  gredice. Brez najmanjšega dela vse raste tako bujno, da se komaj prebijaš med zelenjem.

 Najbolj pa je tole vreme všeč bučam in vrt se je prelevil v kraljestvo buč. No, mogoče smo res malo pretiravali s sajenjem, ampak kaj, ko je mami vzgojila toliko lepih sadik in ji srce ni dalo, da bi kakšno zavrgla. Sosedje in sorodniki pa tudi niso bili preveč navdušeni za posvajanje našega mladeža. In tako so vse sadike dobile mesto na našem vrtu in sedaj nam tako radodarno rodijo, da ponujamo pridelke po celi vasi in razveseljujemo z njimi sosede, ki na svojih vrtovih nimajo toliko prostora. Letos je naša družinica buč prav pisana – poleg običajnih cuketk Elite imamo še tri vrste poletnih bučk.  Tonda chiara di Toscana obilo rodi, ampak v kuhinji sploh ne pride na vrsto, saj imamo vsi najraje Eight Ball F1. To so zelene bučke, ki jih režemo, ko so velike kot biljardna žogica. So zelo sočne in mehke in narejene v petih minutah. Razrežemo jih na pol centimetra debele rezine in popečemo na kokosovem olju, na katerem prej prepražimo sveže zmlet koriander, kumino in kurkumo in jih tik preden jih damo na krožnik posolimo. Letos smo prvič posadili tudi Sicilijansko lagenarijo, ki je odlična pečena s svežo baziliko in paradižnikom.

 

 

Pozimi pa bodo našo shrambo krasile  Bush Delicta, Sweet Dumpling, Hokaido, Bundeva, SC 415F1 in velikanke – muškatne buče Muscat de Provence.

 

 

Prav posebno pa nas letos razveseljujejo paradižniki. Češnjevec Lylia tako bujno raste in cveti, da ga komaj krotimo. Je odličnega okusa in zelo primeren za grizljanje, saj je velik res samo toliko kot malo debelejše češnje. Najbolj pa nas v skrbi spravlja Kraljica sveta Marta, saj so plodovi tako veliki, da se palice ob katerih rastejo, zaradi teže že sedaj nagibajo in ne vemo kako bi jih učvrstili, da bi bile kos velikemu bremenu.  Prav lepo pa raste tudi mehiška vrsta paradižnika – Zelena zebra.

 

In ker smo pri naši hiši vsi za vroče smo poskrbeli tudi za pestro izbiro čilijev. Najbolj nežen je Jalapeno z okrog 5000 enotami po skovilovi lestvici in prvi primerki so dozoreli že pred 14 dnevi, na bolj vročega tajskega “Thai Hot” in peklenskega jamajškega Jamaican Hot Yellow pa bomo morali še malo počakati, saj jima očitno v svežih nočeh pod Storžičem ni ne vem kako všeč. Prav lepo pa rodita papriki – rumena in zelena babura.

 

Običajnemu jajčevcu letos dela družbo še beli jajčevec Patlidžan. S sajenjem nismo preveč hiteli, ker so bile noči tu pod hribi še prve dni maja zelo hladne, tako da na prve plodove še čakamo.

Julija je treba že pošteno misliti na ozimnico, saj poleg sezonske zelenjave pridelamo tudi vso zelenjavo za čez zimo.

Takoj ko smo izkopali zgodnji krompir Marlis Bard, ki ga pri nas posadimo toliko, da ga imamo tudi za ozimnico, saj po našem mnenju po okusu prekaša vse druge sorte, smo gredice prekopali in posadili sadike štirih vrst prezimnih radičev, ter posejali črno redkev, repo in daikon in danes smo jih že prvič razredčili.

Tudi stročji fižol je že na varnem v hladilni skrinji in na njegovo mesto smo že posadili cvetačo za poznojesenske dni  in zimsko zelje.

Poskrbeli smo tudi, da bomo imeli  za ozimnico mlado mehko rdečo peso in korenje, tako da smo ju pred enim mesecem še enkrat posejali in sedaj se že lepo debelita. Tudi zelje za kisanje se lepo razvija. Gomoljna zelena, por, rdeče zelje, ohrovt in brstični ohrovt, ki bodo na naših jedilnikih pozimi tudi prav lepo uspevajo. Nizki fižol za zrnje je že skoraj goden za obiranje in luščenje. Svežega bomo zamrznili in pozimi bo na radiču in zelju na naši mizi kar nekajkrat na teden.

Te dni je zacvetela dolga vigna, ki bo naslednji mesec v jedeh zamenjala stročji fižol. Solati kristalki se bo v naslednjih dneh že pridružila tudi endivija.

 

Prav posebno nestrpno pa čakamo, kdaj bodo dozoreli prvi plodovi andskih jagod, ki smo jih letos prvič posadili in to prav zaradi posebne kombinacije okusa, med paradižnikom in ananasom.

Zelenjave je sedaj toliko, da  prav vsak dan stiskamo sok za celo družino. Sočimo rdečo peso, korenje, novozelandsko in grmasto špinačo, kumare, kolerabice, zeleno, zelje. Za večji zdravilni učinek in slabši okus pa zelenjavi dodamo še po prgišče trpotca, kopriv, rogovilčka ter nekaj listov ameriškega slamnika. Tak eleksir odlično hidrira in nas napolni z vitamini, minerali, encimi in energijo.

Vsakič, ko v medijih naletim na članke o uporabi pesticidov, škropiv in o prežarčevanju hrane, sem še posebno vesela, da prav vso zelenjavo in sadje pridelamo na domačem vrtu v neokrnjeni naravi in da bolj eko kot je, v našem času pač ne more biti.

Lep vikend!

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Julijski vrt: Buče, buče, o, buče!

 1. Liam says:

  Your Garden of Eden! I dreamed about it tonight. I don’t know how I knew it was yours but I did. I guess it was because it smelled so gorgeous. There was a big tree growing inside, with branches and twigs dense as a mattress. I climbed on top of it and lay down on the soft mattress of dusty pink blossoms. And then some lips touched mine. I must have had my eyes closed because I don’t remember whose lips they were… 🙂 🙂
  Much Love!

 2. Liam says:

  This is Heaven, right here on Earth!

 3. janez says:

  Pa to je vrt za zmešat!!!, Kaj to vi vse pridelate, SREČKOTI in to kljub temu, da imate s takim vrtom res veliko dela. Samooskrba, da se reče in po mojem trgovci, ki nas pridno zalagajo s prežarčeno, kdo ve kako pridelano zelenjavo, prav veliko od vas ne pokasirajo. Prav škoda, da takih kot ste vi ni več, saj je praznih, neobdelanih površin, ki samo čakajo pridne roke, po Sloveniji kolikor hočeš. Res, da se odnos do zdrave hrane in do okolja počasi spreminja, in več ko nas bo, lepše nam bo. Nam in ostalim, če drugega ne bodo čakalne vrste v ambulantah krajše, v denarnicah kakšen cent več. Ja, čeprav je svet zajel val norosti, čeprav so nam vsilili ideale lepote in spoznanja, da nekaj veljajo le tisti, ki se po cestah prevažajo v “oklepnikih” in imajo na sebi trendovska oblačila, ki jih po možnosti izdelujejo v deželah, kjer je pest riža še vedno bogastvo, nekaterim še vedno, ali pa spet, uspe ujeti srečo, zadovoljstvo in doživeti nebesa ( kot se je izrazil Liam) tudi na vrtu, v kolikor toliko še neokrnjeni naravi.
  Ob tem mi pa, prosim zaupaj še eno skrivnost: a je tale “zvarek”, v katerem ni da ni, takega okusa, da se ga tudi popije lahko!:) 🙂

  • Tanja says:

   Ja takle “zvarek” je res samo za vseh “hudih” okusov navajene čudake, sploh kadar se mami odloči za tisto najbolj zdravilno varianto in med zelenjavo pretihotapi še cel kup zdravilnih reči – trpotec, regrat, koprive, rman, ameriški slamnik in vprašanje, če mi kakšno od super zdravilnih zelišč tudi ne utaji. 🙂

   • janez says:

    Vsaka čast. kljub zavedanju, da je resnično zdravilno in koristno, si kar težko predstavljam, kako bi po grlu spravila ta najbolj zdravilno “mamičino” varianto.

 4. Rumi says:

  Ja res, na takem vrtu se pa človek počuti kot v raju – v čudovitem naravnem okolju med bujno rastočo neoporečno zelenjavo. Ne predstavljam si lepše sprostitve za dušo in telo kot brkljati med temi gredicami. Zame ni večjega zadovoljstva kot opazovati kako iz dneva v dan vse raste in zori in ni lepšega pogleda kot na košaro v jutranji rosi nabranih darov domačega vrta.
  Kar me pri vas posebno navdušuje je pestrost sort, ki jih gojite. Tudi sama vsako pomlad skrbno pregledam ponudbo semenarn in vedno izberem kakšne nove sorte. Prav poseben čar je v pričakovanju še neznanega. Me pa zanima kje nabavljate semena saj pri nas nisem zasledila sort paradižnikov, ki jih imate vi, prav tako ne tajskih in jamajških čilijev. Nepoznana mi je tudi grmasta špinača in tudi za bučko Bush delicta še nisem slišala, čeprav sem velika ljubiteljica buč in imam tudi sama kar lep izbor, kolikor je sploh ob ne posebno velikem vrtu mogoče. Ali mogoče poskrbite tudi za lastna semena? Mislim, da so pri tako velikem vrtu kvalitetna semena kar precejšnja investicija, sploh pa je izbira eco semen pri nas še dokaj skromna.
  Lepo se imej in upam, da bo tvoj termometer tudi to poletje še veliko dni kazal več kot 26,5 C in bo sonce dodobra ogrelo ne samo tebe ampak tudi tvoje čilije iz vročih krajev. 🙂

  • Tanja says:

   Semena paradižnikov, čilijev, grmaste špinače in bučk Bush delicta smo po netu naročili nekje v Švici, žal se sedajle ne spomnim kje, lahko pa malo pobrskam po arhivu in ti pošljem link, če te zanima.
   Ponudba eco semen je res zelo skromna, so pa tudi pregrešno draga, prav tako kot vsa malo bolj eksotična semena, zato se zelo splača malo potruditi in si pripraviti svoja semena. Pri nas imamo res večinoma domača semena. Je pa v ta namen najbolje nekaj primerkov dvoletnic, ki jih namenimo za seme, posaditi ločeno nekam na rob vrta, da nas ne ovirajo pri kolobarjenju. Največ težav imamo še z bučkami. Seme je res zelo enostavno pridobiti, samo pogosto smo presenečeni, ko zrastejo iz njega čisto nove sorte bučk, saj čebelice prav uspešno ustvarjajo nove križance.

 5. sabina says:

  Tole je pa zares sanjski vrt!!!! Čarobno bogatstvo zelenja in pridelkov.
  Ko bom imela svoj, čisto svoj vrt, bom še lažje razumela prednost in užitek ob direktnem užitku ob vsem pridelanem.
  Jupi za tvojo mami in seveda zate! in doooooooooooober tek!
  Velikoooooooo sončka! Vsaj tistega v srcu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s