Presna mediteranska pica

Lep pozdrav z Milosa.🙂🙂 Sedim v kuhinjskem lijaku, no, v lijaku imam samo noge, sedim pa tam, kjer je drugače odcejalnik. Se mi zdi, da če se usedeš na kakšno nenavadno mesto, da navdih kar prileti k tebi, kot zdresiran kuža. Tudi moja najboljša pesem, ki je zanič in sem jo napisala v šestem razredu je nastala na vrhu kokošnjaka.🙂🙂

Sedaj pa zares:

Poletje je moj najljubši letni čas. Pa ne samo zato, ker imam rada sonce in vročino, ampak tudi zato, ker imamo poleti cel vrt zelenjave in na kile in kile paradajza. Vedno sem nestrpno čakala kdaj se bodo obarvali prvi štirje plodovi, da se bo končno začela še sezona pic. Domača pica je bila vedno moja najljubša jed. Testo, dišeče in hrustljavo, narejeno iz sveže mlete pirine moke in obloženo z veliko sveže skuhane paradižnikove omake z baziliko in origanom, z jajčevci popečenimi na oljčnem olju, z dušeno papriko in bučkami in korenjem in praženimi rezinami čebule povrhu.

In ker zame poletje ni poletje, če ni sonca, vročine in pice, se je mami spravila v kuhinjo in poskrbela, da nam je ostala vsaj pica, če že sonca in vročine noče biti. Pica…jasno, da presna. Bila je hrustljava in dišeča po baziliki in rožmarinu, kot je bil dišeč naš vrt ob morju, kjer smo preživljali najlepša poletja. Bila je tako noro dobra, da nisem vstala izza mize dokler nisem pospravilo čisto cele, tako velike kot jih strežejo v tistih najbolj obleganih picerijah. Požrešnica!!! Kavbojke so ozke.

In tukaj je recept za štiri pice velikanke.

Testo:

4 srednje veliki paradižniki

200g semen zlatega lana

70g moke iz zlatega lana (lan zmlet v kavnem mlinčku)

1 žlička soli

1 žlička zmlete kumine

1 žlička zmletega koriandra

1 žlička zmlete suhe bazilike

3dcl  vode

Lanena semena namočimo v vodo za 1 uro. Paradižnik olupimo, mu odstranimo semena in ga  razrežemo.  V blender Vitamix damo laneno moko, paradižnik, sol in začimbe in zmešamo v gladko pasto. Stresemo v skledo, na roke vmešamo nabreknjena lanena semena in nato v manjših delih (4-5) še za 10sekund mešamo v Vitamixu.  Testo razdelimo na štiri dele in vsak del razmažemo v obliki kroga s premerom približno 28 cm na folijo, ki smo jo položili na pladenj Excalibur dehidratorja.  Dehidriramo najprej 2 uri pri 145F in nato še 2 uri pri 115F. Potem preverimo, če je testo dovolj suho, da lahko odstranimo folijo. Ko smo folijo odstranili sušimo še 2 uri, oziroma toliko časa, da dobimo lepo hrustljavo podlago za pico.

Za oblogo potrebujemo:

pesto iz avokada in pinjol

3 srednje velike paradižnike

1 zeleno papriko

1/2 čebule

1/2 skodelice oliv kalamata

1 skodelico  drobnih češnjevih paradižnikov

sir iz pinjol

4 žlice rožmarinovega oljčnega olja (100 g svežih listkov rožmarina prelijemo z 750ml oljčnega olja in pustimo stati 1 mesec v temnem prostoru. Nato precedimo in  olje z močnim okusom po rožmarinu je pripravljeno.)

Najprej pripravimo zelenjavo. Paradižnike olupimo, jim odstranimo seme in jih razrežemo na rezine. Papriki odstranimo seme in jo razrežemo na nekaj cm dolge trakove. Čebulo razrežemo na zelo tanke rezine. Olive razpolovimo in jim odstranimo koščice.

Potem pripravimo sir iz pinjol.

Sir iz pinjol:

1/2 skodelice pinjol

1/2 žličke strtega česna

1/4 žličke soli

Pinjole zmeljemo v kavnem mlinčku, jih  pretresemo v skodelico, dodamo strt česen in sol in dobro premešamo.

Pesto pripravimo tik preden začnemo pico oblagati, ker zaradi avokada na zraku hitro oksidira in spremeni barvo iz zelene v rjavo.

Pesto iz avokada in pinjol:

150g  pinjol

1 1/2 skodelice sveže bazilike

1/2 skodelice svežega origana

1 velik strok česna

1 žlička soli

1 žlica limoninega soka

1 žlica olivnega olja

1 srednje velik lepo zrel avokado

Vse sestavine razen avokada damo v multipraktik in mešamo dokler ne dobimo grobe paste. Nato dodamo še avokado in mešamo še kakšno minuto.

Takoj, ko je pesto pripravljen začnemo pice oblagati. Namažemo jih s pestom, obložimo z rezinami paradižnika, čebule in paprike in potresemo z polovičkami oliv in sirom iz pinjol. Obložimo s polovičkami češnjevih paradižnikov in pokapljamo z rožmarinovim oljčnim oljem.

Pa, pa.

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Presna mediteranska pica

  1. sabina says:

    Tole z navdihi je pa res navdihujoče:) Sama najpogosteje zajtrkujem (kadar dete še spi) kar na kuhinjskem pultu. Po turško… in opazujem, kako se prebuja dan…
    In pizza… So se mi kar pocedile sline. Jutri skočim po zlati lan. In namesto dehidratorja uporabim pečico. Drži pesti, da mi uspe🙂
    Hvala!
    Pomežikec!

    • Tanja says:

      O, Sabina, čisto sigurno ti uspe. Ampak, ane, kako je dober razgled s pultov!🙂🙂

      • sabina says:

        Tanja, hvala! Danes je pa uspelo! Ne vem, če je bila tako okusna kot izpod rok tvoje mami, a zlati lan in pinjole še nikdar nista imela boljšega okusa.
        Razgled je razgled. Ni čudno, da so sobe z razgledi dražje🙂
        Naj ti sije sonček!

  2. Rumi says:

    O, ti navihanka ti, saj bi me pošteno potegnila, če ne bi tako redno prebirala tvojega bloga. Srčno upam, da se ti bo Milos kmalu uresničil in boš prav veselo čofotala v toplem grškem morju.
    Pica pa je videti tako mamljiva, da se prav kmalu zapodim s tvojim receptom v kuhinjo.
    Naj te vse preostale poletne dni greje toplo sonce.

  3. janez says:

    Za uvod sem prepričan, je fenomenalen, za pico nisem, a zna biti, da je odlična, izpolnjenih pa mora biti kar nekaj pogojev, pri čemer je temeljni verjetno ta, da jo dela tvoja mami. Lepo bodi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s