Paradižniki, paradižniki

Končno pravo poletje! Pri nas vsi obožujemo pripeko – poleg mene tudi paradižniki, čiliji in jajčevci.

Letos sem semena kupila po netu v  Švici. Tako smo prvič vse sadike vzgojili sami doma. Res je bilo z njimi kar precej dela, ker je bila pomlad zelo hladna in jih dolgo časa nismo mogli posaditi na vrt, tako da smo jih vsak dan dopoldne prenašali ven na sonce, zvečer pa spet nazaj noter na toplo. Ampak rastlinice so nam zelo hvaležne za skrb in nam vračajo z obilnim pridelkom.

Zadnji teden so se ti ljubitelji sonca in toplote tako razživeli, da smo jim komaj kos. Vsako jutro mami pritovori z vrta polno košaro paradajzov. Meni so najljubši češnjevci, ker so tako praktični za grizljanje med poležavanjem na terasi in še po okusu prekašajo drugi dve sorti. Mami se navdušuje nad debelimi plodovi Kraljice svete Marte, pravi da ni boljše sorte za pripravo mezge in za zamrzovanje, ker je zelo mesnata. Za solate pa imamo vsi najraje Zeleno zebro,ker je sladka in sočna.

Tudi tajski in jamajški čiliji nad katerimi smo v letošnjem hladnem poletju že skoraj obupali,  v tej vročini neizmerno uživajo in včeraj je prvi živo rdeči Tajec že “ogrel” presne Sončne burgerje, ki smo jih kot trop lačnih volkcev potolkli za večerjo.

Paradižnikom in čilijem pa na našem novem sončnem vrtu, na proti jugu obrnjeni brežini delajo družbo še eni ljubitelji toplote – jajčevci. Letos smo vzgojili sadike belih jajčevcev Patlidžan in vsi smo navdušeni nad njimi. Imajo nežno in okusno meso in tako mehko lupino, da jih za nobeno jed ne olupimo.

Letošnja sezona je po pridelku potolkla vse rekorde. Zamrzovalni skrinji sta že do vrha napolnjeni z jagodičevjem, grahom, stročjim fižolom,  svežim fižolom v zrnju in paradižnikom. Na vrtu zadnje dni dozori okrog 5 kg paradižnika na dan in veje sliv se šibijo pod zorečimi plodovi. Ocenjujemo, da jih bo letos okrog 100 kg in približno toliko bo tudi grozdja.

Ajajaj, pri nas doma pa samo štirje!

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Paradižniki, paradižniki

 1. Gourmet says:

  Waw, kaj vse imate! Super! To bi bilo nekaj zame, da bi lahko šla kar v vrt po takšne dobrote…

 2. Zulejka says:

  Ja, če ne boste mogli vsega pojest, pa naredite eno pojedino (za bralce tvojega bloga, npr.):) me veseli, da vam takole uspeva, moji starši se v Istri borijo s sušo …

  • Tanja says:

   Zulejka, hoj! Pojedina sigurno enkrat bo, samo prej potrebujem vsaj eno majhno porcijo zdravja. Istra je pa suha zdajle, ja. Imam tam stare starše. 🙂 Pa, pa. Imej se!

 3. sabina says:

  Joj, kašno bogatstvo! In slik’ce za pojest. Kakšni so šele okusi 🙂
  Uživajte v vsem!!!!!

 4. Rumi says:

  Kako lepo, da si nas spet razveselila s svojim wabijem. Sem bila že pošteno v skrbeh zate, saj vem, da nas redno razvajaš s svojimi prispevki, če se le počutiš za silo.
  Kakšen krasen pogled na tole vašo goščo paradižnikov. Kar ne morem verjet, da so lahko v taki goščavi tako zdravi, saj pravijo, da jih je treba sadit dosti narazen, da jih ne napade plesen. Tako polnih jajčevcev pa tudi še nisem videla. Fotke z vašega vrta so tako čudovite, da človek res dobi voljo in zagon, da kaj takega skuša ustvariti tudi na svojem vrtu.
  Želim ti še dolgo vroče poletje.

 5. janez says:

  Kaj to vi vse pridelate?! A ene majhne e-tržnice za tvoje bralce pa ne bi organizirala, kaj, predlagal bi licitacije, kot na borzah ali pa tako kot na e-bayu, mi bi bili zadovoljni, ti pa finančno opremljena za nakupe semen za naslednje leto! Pa še čisto zares: res ste pridni in posnemanja vredni!

  • Tanja says:

   Janez, prima ideja. Kako si pa vedel, da sem bila včasih zasvojena z eBayem? Imam pa tak bioritem, da bodo licitacije zaključene okoli tretje zjutraj:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s