Zajtrk za veganske volkce

Včeraj zjutraj sem bila sestradana. Kako tudi ne! Celo noč sem razgrajala, tako da še sove in druge nočne živalce niso prišle do izraza.

Ob sončnem vzhodu sem s skodelico čaja sedela na terasi in napol v nezavesti napisala tole pesmico:

Vstanem dovolj zgodaj,

da vidim

kako zarja

dviguje sonce

proti nebu.

Po glavi pa sta se mi, verjetno zato, ker je bil želodec tako zelo prazen, ves čas motala tofu in paradižniki.

Ko je vstal še oče je odhitel na vrt po paradižnik, špinačo in peteršilj, spotoma pa je še pobral jagode in maline.

 Mami je medtem že nadrobila tofu in 1,2,3 se je na krožniku znašlo tole:

Predlagam da poizkusite. Jed je res božanska.

Vmešan tofu s špinačo, paradižnikom in avokadom

za 2 osebi potrebujemo:

1 zavitek (približno 20 dkg) tofuja Jablana

1 velik paradižnik

1 skodelica mlade špinače

1/2 avokada

2 žlici drobno sesekljane čebule

2 žlici drobno sesekljanega peteršilja

1 žlička semen rjave gorčice

1 žlička cele kumine

1 žlička kurkume

1 žlička mletega koriandra

1/4 žličke asafoetide

4 žlice oljčnega olja

poper

sol

Tofu zdrobimo med prsti, paradižnik olupimo, odstranimo seme in ga drobno razrežemo, špinačo sesekljamo, avokado narežemo na kockice.

V majhni ponvi, na žlici olja zarumenimo čebulo in dodamo paradižnik. Premešamo in potresemo z žličko koriandra in dušimo, da se paradižnik zmehča in zgosti.

Medtem v drugi ponvi na segretem olju hitro prepražimo gorčico, kumino, asafoetido in kurkumo. Dodamo zdrobljen tofu, dobro premešamo in dodamo še sesekljano špinačo. Med mešanjem dušimo, dokler se špinača ne zmehča. Potem dodamo na čebuli podušen paradižnik in žlico sesekljanega peteršilja, osolimo in popopramo. Ko je jed na krožniku jo potresemo  s kockicami avokada in preostankom peteršilja.

Dober tek in lepo se imejte.

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Zajtrk za veganske volkce

  1. sabina says:

    Kako izvirno, okusno, nabito z energijo in barvami! Škoda, da sva siti, sicer bi si privoščili to prav sedaj, no, brez tofuja, tega nimamo… Pa jutri:).
    Slikce so pa itak vse za pojest! Ampak, taprva jagoda “kaka hecna je”, pravi Timeja.

    Želiva ti še obilo takšnih juter!

  2. janez says:

    …in sobotni zajtrk je že določen!

  3. Rumi says:

    Prav tako kot za zajtrk je jed odlična tudi za večerjo, saj ni samo okusna ampak tudi lahka, če pa zraven pripravimo še solato pa dobimo čisto spodobno expres kosilo.

  4. sabina says:

    Tanja, odlično je!!!! Še Timeja, ki sicer ne mara tofuja, je bil navdušena.
    Povej mi le, kje nabavljate asefatido. Jaz jo pri Hare Krišni, pa me zanima, če veš za kakšno eko varianto.. Tale mi izgleda malce čudna🙂.
    Použij sončni dan!!!!

    • Tanja says:

      Sabina, super, da je tudi Timeji všeč jed s tofujem. Mi nabavljamo večino začimb pri Banyan Botanicals, kjer je vse eco, sveže, izjemnih okusov in ker so tudi pakiranja precej velika (po 250g ali 500g), so cenejše kot sicer tudi zelo kvalitetne eco začimbe, ki jih prodajajo v Kalčku kjer dobiš tudi eko asefatido.
      Lep pozdrav tebi in Timeji!

  5. sabina says:

    Tanja, hvala! Pokukam na to stran oz. zavijem ob priliki v Kalček. V Celju imamo tri dobro založene eko trgovine, a te začimbe res nimajo.
    Vračava pozdravček!

  6. sabina says:

    Ja, to imamo res srečo.Ena izmed teh ima dve enoti, tako, da dobimo marsikaj na štirih koncih, pa še kaj v Mercatorju, Sparu in Sanolaborju, ja, pa s Kozjanskih hribov:)
    Ampak tale povezava… Določene atrikle poznam le iz Ayurvedskih knjig… Super! Nikoli ne veš, kdaj kaj pride prav. Najlepša hvala!
    Pomežikec

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s