Veganski kolač z muškatno bučo, jabolki in začimbami

Mrzle noge položim na mrzla tla in naredim požirek mrzle vode z nočne omarice. Spati pač ne morem pri zaprtem oknu, tako da imam sedajle v sobi čisto zaresno zimo, saj je tik nad nami vse zasneženo. Še taščica vsa našopirjena in zbegana čepi na ograji terase in začudeno gleda, kam neki je v enem dnevu odšlo poletje.

Navlečem debele nogavice, velikanski flis s kapuco in si ogledam tole.

Če bi bila vsaj približno zdrava ali približno normalno bolna bi že danes napokala kufer in ne bi me bilo več. V uteho mi je danes samo kolač, ki bo zdaj, zdaj pečen. Še za vas recept, ker bi bila velika hudoba, če bi ga obdržala samo zase.

Veganski kolač z muškatno bučo, jabolki in začimbami

Testo:

750g muškatne buče

3/4 skodelice jabolčne čežane

1 skodelica rjavega sladkorja

3 žličke jajčnega nadomestka (za 3 jajca)

2 žlički vanilijevega ekstrakta

nastrgana lupina ene limone

1 skodelica pšenične moke

1 skodelica pirine moke

1 skodelica ajdove moke

1 žlička soli

3 žličke praška za peko iz vinskega kamna

2 žlički cimeta

1 žlička muškatnega oreščka

1/2 žličke zmletih klinčkov

1 žlička ingverja

1/2 žličke kardamoma

4 srednje velika jabolka (olupljena , grobo naribana in rahlo stisnjena)

Premaz:

1 žlica moke

5 žlic zmletega rjavega sladkorja

1 žlička cimeta

sok 1/2 limone

1 žlička olja

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem ali pa ga namastimo z oljem.

Muškatno bučo drobno naribamo in jo dušimo do mehkega. V blenderju
ali multipraktiku jo zmiksamo v pire.

Jabolka olupimo, narežemo na rezine in skuhamo
v gosto čežano, ki jo zmiksamo z paličnim mešalnikom.

Z ročnim mešalnikom stepemo tri žličke
jajčnega nadomestka in šest žličk vode. Dodamo bučni pire, čežano, sladkor in
ekstrakt vanilije in dobro premešamo z mešalnikom. Moke presejemo,  jih zmešamo s praškom za peko in začimbami in
počasi vmešamo v mokre sestavine. Na koncu s kuhalnico vmešamo še naribana
jabolka.

Testo enakomerno razporedimo po pekaču in po
vrhu namažemo s premazom. Pečemo približno 60 minut.

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Veganski kolač z muškatno bučo, jabolki in začimbami

  1. sabina says:

    Hvala za slikovit in mamljiv recept! Naj vam tekne! In naj ogreje!
    Pa saj bo pri nas “kmalu” zopet bolj toplo:)
    Naj ti bo lepo!

  2. janez says:

    Tanja, bere se odlično, je po vsej verjetnosti še dosti bolje, amapk ker sam nisem chef, bom recept podtaknil ženi, potem pa hitro stekel, ker ji bo priprava vzela kar nekaj časa in ne vem če ji bo moja ideja(na nedeljo) prav všeč!

  3. Rumi says:

    Tale dva posnetka vremena s sončnega juga Evrope pa res vzbujata skomine. Tudi jaz si nadvse želim, da bi prišel dan, ko bi lahko pobasali šila in kopita in jo ucvrli tja dol kjer ne poznajo zmrzali in snega in tudi pozimi sonce prijetno greje.
    Dokler pa to ni mogoče nam pa res ne preostane drugega, kot da se ogrejemo s kakšno takole omamno dišečo dobroto in zraven posrebamo še skodelico toplega čaja.
    Hvala za odličen recept.

  4. Liam says:

    This post made me really, really sad. I want to go home so badly. And when I go, when we go, you’ll come with us, OK?

    And the cake: it looks scrumptious! All soft and plump.

  5. Bojca Januš says:

    Tanja, hvala za super recept! Danes sem že nekaj spekla, bo pa tale tvoj recept za naslednjič prišel prav. Zelo rada te berem. Zadnjič si me spomnila, da že dolgo nisem pletla in kako je super ko ustvariš kaj lepega. Piši še in pazi nase, Bojca

    • Tanja says:

      O, Bojca, živijo. Tudi jaz zelo rada pokukam k tebi. Upam, da ti bo kolač všeč in da bo čez zimo nastala kakšna luštna, topla pletenina. Imej se lepo!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s