Kremna juha z mung dalom, koprivami in drugo zeleno divjačino

Ku-ku. Me kdo vidi? Ne, pa saj vem, da me ne morete, ker tu pri nas smo okrog in okrog zaviti v meglo.

In odkar sem dobila knjigo Essbare Wildpflanzen nas lahko tudi kadar ni megle, vidijo samo srne, lisice in kakšen plašen zajček. Knjiga je res fenomenalna in človek kar ne more verjeti, da je za v naše želodčke in za crkljanje brbončic skoraj čisto vse kar divjega raste.

In tako hodiš in hodiš skozi gmajne, po travnikih in preko enega, dveh, treh kucljev in domov privlečeš polna pljuča svežega zraka in dva nahrbtnika zelene divjačine, ki se ta-da! med kuhanjem spremeni v dva majhna zelena drekca.🙂

Danes imam za vas res fino juhico, ki je, obljubim, zelo okusna, poleg tega pa še polna res tistih pravih, prvinskih energij.

Kremna juha iz mung dala in zelene divjačine

za 4 osebe potrebujemo:

 300g mung dala

2 srednje velika pora

60 g mladih kopriv

100 g navadnega svinjaka

šopek peteršilja

košček svežega ingverja

4 rdeče čilije

1 žličko gorčičnih semen

1 žličko cele kumine

1 žličko mletega koriandra

1 žličko garam masale

pa še žličko kurkume

1 žlico kokosovega olja

sol

Mung dal dobro operemo, dolijemo 1l vode in med
mešanjem počasi kuhamo toliko časa, da se razpusti (približno 30 minut).

Medtem očistimo in grobo razrežemo por, mlade
liste kopriv dobro operemo, liste navadnega svinjaka operemo in grobo
razrežemo. V ponvi segrejemo kokosovo olje, dodamo gorčico, kumino, koriander,
kurkumo, sesekljane čilije in ingver. Premešamo, malo popražimo in dodamo por
in navadni svinjak. Premešamo in dolijemo toliko vode, da se lepo duši. Po
10  minutah dodamo koprive in sesekljan
peteršilj  in garam masalo. Premešamo, še malo podušimo, nato pa
pretresemo v blender in zmešamo v gladko kremo. Prelijemo jo nazaj v ponev,
dodamo kuhan mung dal, osolimo in na hitro prevremo.

 Navadni svinjak, latinsko Hypochaeris radicata, je tista stvar, ki jo je polno po vseh travnikih in precej spominja na regrat. Si pa čisto sigurno zasluži kakšno lepše ime, saj so njegovi listi mehkejši, bolj nežnega okusa in za razliko od regrata prav nič grenki. Tule pa še slikica, da ga boste lahko prepoznali.

Slikice juhe pa žal nimam. Sem čisto pozabila na fotoaparat in se spomnila, ko je bilo že prepozno.

Lep vikend!

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kremna juha z mung dalom, koprivami in drugo zeleno divjačino

  1. janez says:

    Knjiga naročena, travniki ogroženi:), prodajalci umetne zelenjave brez napak, pa tudi

  2. sabina says:

    Tanja, hvala za lušten recept in namig! Tole jutri preizkusimo! Imamo vse, razen rastline, iki spominja na regrat:). Mi je do konca predstavljalo uganko, ki je nisem uganila…
    Bodi raziskovalno! Se še priporočamo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s