Veganski cookiji s čežano, rozinami in dišavnicami

Čeprav me mraz vsako leto bolj moti, mi je letos tale pozna jesen še kar nekam všeč. Kljub temu, da je samo nekaj metrov pod nami ves čas megla, smo imeli tukaj na hribčku vse do včeraj eno samo sonce. Ko pa se zmrači pogoltne megla tudi nas, tako da vsako jutro joj –  poglej – tojam ob lesketanju ivja na drevesih.

Kljub poznemu datumu pa se z malo truda v naravi najde še kar nekaj okusne hrane. Pod osamljenimi drevesi je še kostanj, naša Pehta mi za v zelenjavni sok vsak dan nabere tudi nekaj s slano konzerviranega regrata, trpotca, kopriv in navadnega svinjaka, pod starimi hruškami in jablani pa sicer malo obtolčeni in popikani od os in pozabljeni od vseh, ležijo noro okusni plodovi. Jabolka, ki bi sicer 1,2,3 segnila je mami včeraj spremenila v čežano in malo kasneje sva že uživali ob še toplih kukijih in čaju.

Tukaj pa recept, da boste lahko uživali še vi.

Za 24 kukijev potrebujemo:

 400 ml nesladkane jabolčne čežane

100 ml hladno stiskanega sončničnega olja

200g rjavega sladkorja

1 žlička vanilijevega ekstrakta

1 žlička drobno naribane limonine lupine

200g polnozrnate pšenične moke

150g pirine moke

1 žlica koruznega škroba

1 žlička cimeta

¼ žličke muškatnega oreščka

¼ žličke zmletih klinčkov

½ žličke zmletega ingverja

1 žlička pecilnega praška

¼ žličke soli

200g rozin

150 ml jabolčnega soka

Najprej skuhamo čežano. Jabolka olupimo, odstranimo peščičevje, jih razrežemo na tanke rezine in do mehkega skuhamo. Dodamo le toliko vode, da se ne prismodijo.  Kuhano čežano pretresemo v ponev in jo na majhnem ognju med stalnim mešanjem kuhamo še približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se količina zmanjša za polovico. Ko nam ostane 200 ml goste, popolnoma gladke čežane,  ponev odstavimo z ognja in počakamo, da se čežana popolnoma ohladi.

Medtem pripravimo druge sestavine. Moki presejemo skupaj s pecilnim praškom in koruznim škrobom. Rozine vsaj za 30 minut  namočimo v jabolčni sok, potem jih dobro odcedimo.

Pečico ogrejemo na 180 st. C. Dva pekača rahlo namastimo z oljem in obložimo s peki papirjem.

V približno 2 l posodi, z električnim mešalnikom nekaj minut  mešamo olje, sladkor, vanilijev ekstrakt  in naribano limonino lupinico. Dodamo ohlajeno čežano in dobro premešamo. Med mešanjem postopno dodamo presejano moko s pecilnim praškom in koruznim škrobom, cimet, ingver, muškatni orešček, klinčke in sol. Mešamo, da dobimo gladko mehko testo. Na koncu previdno vmešamo v jabolčnem soku namočene in odcejene rozine.

Z žlico naložimo testo na pekač, v štiri vrste po tri cookije. Pečemo 12  minut, da robovi komaj vidno porjavijo. Cookije pustimo še 5 minut na pekaču, nato jih prenesemo na mrežico, da se popolnoma ohladijo.

Želim vam prasketajoč ogenj v kaminu in brbotajoč piskerček čaja na štedilniku.🙂 In seveda sončen teden!

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Veganski cookiji s čežano, rozinami in dišavnicami

  1. janez says:

    tole pa mora biti tako dobro, da bi jih jaz raje kot s pekača na krožnik, dal v želodec.

  2. Rumi says:

    Res neverjetno kako prezrto je sadje iz starih sadovnjakov. Nikomur več se ne ljubi obirati starih, visokih dreves, niti pobirati sadežev, ko sami padejo na tla. Bolj udobno in bolj nobel je iti v supermarket in tam kupiti lepo svetleča jabolka brez “defektov” (in brez okusa).
    So se mi pa kar pocedile sline že ob samem pogledu na sestavine in slikico. In recept je kot nalašč za te jesenske dni, ko je shramba polna dišečih jabolk iz domačega sadovnjaka.

  3. sabina says:

    Tanja, hvala! Ja takooooooooooo pridišalo vse do nas kljub sivini.
    Tudi naša jabolka, ki jih immo trenutno doma, so tako kratko obstojna, da kmalu preizkusimo.
    Naj greje podnevi sonček in ko gre spat, prsketajoč ogenj!

  4. darilax says:

    Odličen recept, se strinjam z Rumi, vse preveč smo se odmaknili od narave…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s