Bogovi z gore

Mlad in svež žubori in brbota dol po bregu, od bukve do bukve, čez kakšno večjo skalo pa malo zagodrnja tako kot Tomte od Astrid Lindgren. Pljuskam si v obraz, vodo ledeno da boli. Teče mi od las in kaplja v ušesa. Potoček!

Včasih se je pretakal po žilah okoliških prebivalcev in šumel skozi njihove pesmi in zgodbe, ki so jih pripovedovali ob peči.

 Zgodbe iz gozdov so zamenjale tiste iz nakupovalnih središč in z oglasnih panojev, ki jih v Zemljo s krvavo rdečo brazda naša nenasitna želja po še, po več in po bolj.

Ampak stare zgodbe še vedno živijo v vsakem izmed nas in okrog nas, samo slišimo jih ne zaradi šumenja plastičnih vrečk in denarja in vidimo jih ne, zaradi blišča pod katerim smrdi po kratkovidnosti in napuhu. V resnici pa rastejo na pisanih travnikih, na lubju, ob osamljenih potkah, zjutraj se bleščijo v pajkovi mreži, zvečer jih z vrha smreke pripoveduje sova in ponoči nam jih v dušo, okrog vogalov, skozi luknje in špranje piha severni veter.

In tako sedim tukaj, na štoru, ki ga pregrnem z deko in z zaprtimi očmi poslušam brbotanje in šumenje, dokler ne začnem brbotati in šumeti še jaz. Potok mi pripoveduje zgodbe o starih bogovih z gore, ki živijo tam v macesnih in v črnino zavitih krikih kavk in v oglušujočem grmenju ob katerem se ponoči prekrijem čez glavo. In včasih molim k njim, da bi prišli v dolino in okrog oglasnih panojev zasadili bršljan, ki bi rasel navzgor, čez in preko in bi sijoč L’Oreal in čipkast Palmers prebarval v zeleno. In molim, brez besed in naskrivaj, da bi velike trgovine prerastli hrasti. Njihove korenine bi segale od polic s praški in dezodoranti, do zelenih banan in mangov in okrog in okrog hladilnikov z mesom. In, ha!! bile bi tako velike in grčave, da bi na njih nakupovalnim vozičkom odpadla kolesa. 🙂

Želim vam sveže, drugačne zgodbe, ki izpolnjujejo in zdravijo.

This entry was posted in For Love of Our Planet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Bogovi z gore

 1. janez says:

  Tanja z drugega sveta, hvala, ker ga odkrivaš tudi nam.

 2. Liam says:

  Your posts are soo nourishing! Like a delicious, nutritious organic meal. 🙂

 3. Rumi says:

  Izjemen post tako po literarni, kot po sporočilni plati. In prav te močne sporočilne note, ki jih tako nevsiljivo in spontano vpleteš v tekoče in preproste zgodbe so tisto, kar tvoje pisanje še dodatno obogati in oplemeniti. Taka je Marta, taka so Jabolka, taki so tudi Bogovi. S svojim pisanjem hraniš zavest bralcev s skrbjo za tisto kar nam edino zagotavlja srečno življenje – zdravo Zemljo.

 4. Flora says:

  Rumi said it all. Bravo, tole je perfektno ubesedeno.

 5. sabina says:

  Mi ostaja le še… Čudovito.
  Hvala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s