Krema iz svilnatega tofuja, avokada in sadja

Pozdravljeni, Eskimi in Eskimke, tjulnji in mroži. Upam, da imate krplje nabrušene 🙂 in kape čez ušesa. Jaz že zadnjih nekaj dni zaradi polarnega mraza spim s kapuco na glavi, še vedno pa ni tako hudo, da bi zaprla okno. Ponoči se potem zbujam, ker mi piha v sinuse  in mehur 🙂 in sestavljam res imenitne poste za na blog, ki pa jih seveda nikoli ne objavim. S slano na trepalnicah in ledenimi rožami v laseh, potem sanjam o kamniti hiški sredi pomarančevcev in avokadov in o vrstah in vrstah paradižnikov. V travi pod oljko pa sedi senorita s kastanjetami v levi, in špansko slovnico v desni roki. To sem seveda jaz, ker na učbeniku piše Spanish Grammar for Beginners in to že tretje leto zapored.

Tako, sedaj pa k resnejšim zadevam – k hrani. Že dolgo dolgo ni bilo nobenega recepta, to pa zato, ker bi se glasil nekako takole: zajtrk- voščenka, večerja – daikon z ingverjem 🙂 . Od pozne jeseni praznimo shrambo in skrinje: jabolka, hruške, zelje, ohrovt, kitajsko zelje, repa, črna redkev, daikon, zimske sorte buč, gomoljna zelena, korenje, rdeča pesa, grah, stročji fižol, kostanj, paradižnik, borovnice, jagode, maline, črni in rdeči ribez, šmarne hrušice, slive, marmelade, suha jabolka, hruške in slive ter zelišča.

V petek, preden sta mami in oče začela žgoleti Gayatri mantro in brundati so-ham in ham-so (ku-ku sošolki Simona in Katarina 🙂 ) sta se ustavila še v Kalčku. Ker sem prejšnji mesec privarčevala cel kup cekinov z brezplačnimi Kindle knjigami Zen Culture, Zen Experience in The Book of Tea, sta nakupila prav imenitne stvari – svilnati tofu in avokado in kraljevsko kavo, s katero me je seznanila Sabina in mi jo povrhu poslala še škatlico za pokušino.

Nekaj dni pred paketkom s kavo pa mi je njena triletna škratica poslala risbico, na katero bi bil ponosen vsak zenovski mojster, toliko življenjske moči in spontanosti je v njej. Hvala obema, ker me razveseljujeta z darili, predvsem pa s tem, da sta.

Kraljevska kava sploh ni kava, ampak indijska mešanica zelišč, ki nam dajejo energijo, ne da bi izčrpavala nadledvične žleze. Poleg tega pa je še res odličnega okusa.

Sedaj pa še zajtrk narejen po budističnih principih sočutja in ljubeče prijaznosti do vseh bitij, tudi tistih, ki imajo proteze ravno v popravilu :).

Krema iz svilnatega tofuja, avokada in sadja

(za 2 osebi)

150g svilnatega tofuja

1 avokado

1/2 skodelice jagod

1/2 skodelice borovnic

1 žlica naribanega kokosa (svežega ali posušenega)

1 žlička mesquita

1 žlička cimeta

1/4 žličke kardamoma

nekaj zrnc soli

Vse sestavine zmešamo v blenderju v gladko kremo. Namesto jagod in borovnic lahko vmešate kakije, breskve, marelice…

Vi seveda po mili volji lahko dodajate banane, datlje, kokosov nektar, agavin sirup…., jaz pa sem po sladkorju lena, napihnjena in lepljiva kot krof.

Želim vam lep teden z vragolijami in norčijami na snegu, če ga seveda imate.

Advertisements
This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Krema iz svilnatega tofuja, avokada in sadja

 1. Sabina says:

  “To bi ti sedaj jedla?” me je vprašala Timeja, ko sva prebrali, si napasli učke, pocedili sline in dodala “prstki manjkajo”… In res bi jedla 🙂
  Hvala tebi, Tanja!
  Ostani v objemu snežink!

 2. janez says:

  V teh ledenih dneh me bo zanesljivo premamila kava, ki to ni(! ),ob kavi pa še kakšna, tebi prepovedana, sladka skušnjava. Lepo se imej in dobro se zadekaj, da zjutraj ne bo ledenih rož v laseh 🙂

 3. Rumi says:

  Tale slastna krema je prava beljakovinsko-vitaminska bomba za štart v nov dan, kava pa odlična ideja za crkljanje pred spanjem, saj za razliko od prave kave, poskrbi za dober spanec.
  Upam, da se ti sanje o kamniti hiški sredi pomarančevcev kmalu uresničijo 🙂 .

 4. Bojca Januš says:

  Ko te berem, se začnem smehljati, in ta učinek pride počasi, od znotraj 🙂
  Hvala za info o kavi, nisem poznala.

 5. Julija says:

  Kje pa bi lahko dobila tole kraljevsko “kavo”? Zveni njam 🙂

 6. Julija says:

  Hvala, jutri grem v lov 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s