Cepetavčki pod zemljo in beseda o sreči

Prilezle so ven iz mrzle, suhe zemlje, vse drobne in nežne, a polne življenja. Vznikajo tu in tam po prisojnih pobočjih in vnašajo svežino med rjavo travo: trobentice, marjetice, cvetki lapuha, zvezdica in regrat pa kopriva.

29. februarja sem se kot carica usedla za polno skledo divjine in kako se je prilegla po mesecih shrambe. Čisto sveže nabrana solata iz regrata, zvezdice, trobentic, marjetic in vršičkov origana, pa motovilec in korenček, ki se je v shrambi lepo ohranil čez zimo, povrhu pa še zelenje iz kalilnika.

Kot vidite, se tudi pod tole belo zimsko dekico v rahli zemlji na vrtu, dogaja že marsikaj.

Posejali smo dve vrsti solate berivke – mešanico rdeče in zelene in Biondo ricciolino, dve vrsti špinače – Matador in Previa, vmes natrosili malo redkvic in posadili grah Čudo Amerike. Semena že prav veselo cepetajo in migotajo in se veselijo, da bodo čez kakšen teden že mlade rastlinice, ki bodo pokukale na plano in zagledale naše blažene očke in zaslišale vzklike veselja. Letos smo posejali vse tako kot je treba, tako kot kaže luna.

Tudi krompirja Marlis Bard in slovenska sorta Pšata sta pognala že prav lepe poganjke in samo še čakata na luno, da pride v pravi položaj in ju bomo posadili.

Samo oka, vsa oranžna in južnoameriško okroglolična, se nekam čudno obira. Upam, da se bo le prebudila, saj sem se že videla z velikim pokalom v roki in z diplomo, ki sem jo prejela kot prva velika pridelovalka oke v srednji Evropi :).

S koprivami ali brez, za srečno in lahkotno življenje je samo en pogoj –  srečen in lahkoten um. Prav res, za srečo ne potrebujemo dobre službe, dveh otrok, psa in zelenice pred hišo, niti 82% gostejših trepalnic. Srečna, da se mi lica barvajo kar na rdeče, sem tudi jaz, ki že skoraj desetletje živim v postelji. Srečen je lahko tudi star in oslabel človek in tisti, ki v nalivu pešači v službo, medtem ko ga prehitevajo dame v lepih avtomobilih in belih plaščih. Sreča je dostopna vsem, v vsakem trenutku, samo izbrati jo moramo, tako nekako kot na televiziji izbiramo ali bomo gledali limonado ali komedijo. V vsakem trenutku gledamo in živimo svoj um.

This entry was posted in For Love of Our Planet, Life is a meditation and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Cepetavčki pod zemljo in beseda o sreči

 1. janez says:

  Za nas po mestih, je marsikaj, kar vi opažate na deželi, še skrivnost, vaša raznolika vrtičkarska dejavnost pa že kar uganka. Kaj to vse ne vtaknete v zemljo? In ker ste letos to počeli še ob pravi luni, bo pridelka toliko, da boste MORALI na tržnico. Samo sporoči, če je treba, pridemo ponj tudi na dom 🙂

 2. Sabina says:

  Tanja, hvalaaaaaaaaaaa za srečo vseh sreč!
  Pri vas že vse takoooooooooo zeloooooooooo diši po… pomladi. Uau. Jaz pa našla komaj dva vršička kopriv… Še malo, pa se pohvalim:)

 3. Nataša says:

  A lahko enkrat ob priliki napišeš kaj več o oki, prosim? Ni ravno vsakodnevna vrtnina, kajne? Kakšnega okusa je, kako se uporablja v prehrani … zdi se mi, da je za gojenje malce bolj zahtevna. Drugače sem pa čisto očarana nad tvojimi spomladanskimi utrinki 🙂
  Obilen pridelek želim! To, da bo ob vsej tej pozitivni energiji in ljubezni slasten, ni dvoma.
  (Tudi jaz letos z velikim veseljem sejem in sadim z večjo pozornostjo do lune :))

 4. Flora says:

  Hehe, Tanč, s tako ljubeznijo kot vi gojite rastlince, sem prepričana, da bodo vse vesele ven pokukale in se veselile, da so tudi one vas spoznale. Predstavljam si prvo snidenje naše Tanč in Okice :). Ena bolj vesela kot druga.
  Pozdrav od Flore, ki ima z mejkapom 34 % lepše trpalnice, a brez belega plašča :).

  • Tanja says:

   Flora!Z okico tudi danes ni nič. Ampak vseeno držim pesti, da je samo malo počasnejše sorte. Kar pa se tiče belega plašča, je sigurno boljša bunda in gremo na turni smuk :).

 5. Rumi says:

  S fotko vaše pokrite grede (joj kako je dolga, kot kakšna pristajalna steza je videti 🙂 ) ste opogumili tudi mene, ki sem kar oklevala in oklevala in čakala na dež. No, sedaj so semenčka v zemlji, pa bomo videli ali bodo po kakšnem čudežu tudi v tej suši vzklila.
  Zapis o sreči je pa tako resničen, da bolj ne more biti. A kaj, ko um večine nas stalno postavlja neke pogoje za srečo in če so ti izpolnjeni takoj najde naslednji pogoj in potem še naslednjega in življenje mine v izpolnjevanju novih in novih pogojev…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s