Zbiranje sredstev za sirote iz Khandbarija v Nepalu

Izgubiti starše in ne imeti sorodnikov, ki bi te lahko vzeli k sebi, je nekaj najhujšega, kar se ti lahko kot otroku zgodi. Če si doma iz obupno revnega Nepala, je vse še mnogo huje. Nobenega crkljanja, igranja, nobene podpore, spodbude… A v Nepalu se k temu priključi še obupna revščina: pomanjkanje hrane, oblačil, tudi šola še zdaleč ni samo po sebi umevna, saj je treba plačati šolnino. V sirotišnici v Khandbariju je našlo svoj dom 10 otrok. Ampak ti otroci še zdaleč niso brezskrbni, saj živijo v neprestanem strahu, da bodo izgubili dom in ostali nepreskrbljeni na cesti. Sirotišnica namreč nima za svoje delovanje nobenih stalnih sredstev, odvisna je izključno od prostovoljnih prispevkov. Teh  v lokalni skupnosti ni, saj Khandbari leži na skrajnem vzhodnem delu Nepala, kjer je revščina najhujša. Ko smo januarja 2010  začeli s pomočjo, je bilo šest otrok zaradi slabe prehranjenosti ponoči že slepih, pestile pa so jih tudi stalne driske, ker so zaradi varčevanja z gorivom jedli napol surov riž. S pomočjo čutečih  prijateljev in znancev smo uspeli pomagati z denarjem, obleko in šolskimi potrebščinami, tako da smo otrokom zagotovili tisto najnujnejše. Kakšno je bilo njihovo življenje pred dobrim letom dni, ko je bila nekaj časa kot prostovoljka z njimi Dunja, si lahko ogledate na Dunjevanju.

A denar se porabi za hrano, šolnino, najemnino hiše…, oblačila se obrabijo. Za nemoteno delovanje bi  sirotišnica potrebovala reden dotok sredstev.

Prav sedaj se jim je odprla ta možnost, saj so uspeli na natečaju dobrodelne organizacije Global Giving, ki jim bo dodelila stalno mesto na svoji spletni strani, kjer se zbirajo prostovoljni prispevki, kar je za sirotišnico, iz odročnega in komunikacijsko s svetom nepovezanega Khandbarija, izrednega pomena. Ker pa je prosilcev za stalno mesto na tej spletni strani ogromno, je postavljen tudi oster kriterij. Mesto dodelijo le tistim, ki uspejo v enem mesecu zbrati 4000$ od najmanj 50 različnih donatorjev. To je res ogromna vsota, a če se odzove veliko ljudi je dosegljiva že s simboličnimi prispevki.

Če vam ni vseeno in bi radi otrokom pomagali obdržati njihov edini dom, vas prosim, da o tem poveste svojim sorodnikom, znancem, prijateljem. Če pa jim le lahko namenite še tako skromen prispevek, prosim kliknete na stran Global Giving, kjer boste lahko prispevali svoj delež za rešitev Nepalčkov.

Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo.

Hvala, če si boste vzeli čas in o tem seznanili ljudi, ki bi bili pripravljeni pomagati, še posebna hvala pa tistim, ki boste darovali.

Naj vam misel, da ste tudi vi pripomogli malim sirotam obdržati dom, polepša dan!

This entry was posted in Naredi dobro delo and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Zbiranje sredstev za sirote iz Khandbarija v Nepalu

 1. janez says:

  Za mene odločitev ni bila težka, prispeval bom po svojih močeh, saj vem, da jim bo vsak euro ali dolar zelo prav prišel in pa povezavo na tale tvoj post poslal svojim prijateljem in sorodnikom in prepričan sem, da bodo mnogi od njih ravnali podobno. Dejanje, ki se mi lepo vklaplja v Velikonočne praznike.
  Mogoče bo kdo tudi dobil idejo, da na Global Giving ponudi projekt iz našega okolja, verjamem, da bi se ga našlo, le prostovoljcev in entuziastov nam mogoče malo manjka pa še skrbi me, da ob takih aktivnostih mnogi hitro najdejo izgovor, da bi sicer radi pomagali, prispevali, a kaj ko ne verjamejo, da pride pomoč tja, kamor je bila namenjena. Na Dunjevanju sem se tudi sam prepričal, da je vse kar ste do sedaj zbrali prišlo v prave roke in dodalo iskrico upanja v oči čudovitih otrok, v krutem svetu, daleč tam pod himalajskimi vrhovi
  Upam, da ti/nam bo uspelo in bo projekt na GG strani!:)

 2. Sabina says:

  Tanja, hvala za čudovit prispevek in Janezu,ki je podelil z nami svoje razmišljanje.
  Naj iskrice v očeh teh otrok postanejo resničnost!

 3. Rumi says:

  Tanja prav imaš. Čeprav je vsota velika pa je dosegljiva s simboličnimi prispevki, če se le najde dovolj ljudi, ki niso brezbrižni do nebogljenih otrok, ki živijo v tako revnem okolju kot je podeželski Nepal, kjer družine komaj nahranijo svoje otroke. Sirotam res ne more nihče pomagati, niti jih vzeti pod svojo streho. Moj prispevek pa je že malce povečal zbrano vsoto.

 4. tadebu says:

  Tudi sam bom prispeval nekaj, ker vem da gre denar v prave roke !!!

 5. Flora says:

  Tanč, imaš mail. Samo nekaj mi ni jasno – na prvi sliki so eni v kratkih rokavih, drugi pa v bundah. Ali je to zato, da pokažejo bunde, ker so hvaležni, ali je res mrzlo in tista punčka nima sploh bunde?

  • Tanja says:

   Dunja je z zbranim denarjem kupila bunde vsem, saj ob večerih in ponoči v tem predelu Nepala ni kaj dosti nad ničlo. Ja, za slikanje so se pa nekateri hoteli posebno “zrihtat” pa so oblekli najbolj imenitno oblačilo, ki ga premorejo – novo bundo :).

 6. Flora says:

  No, no, sam da imajo vsi bunde, to mi je bilo pomembno, ne da tista punčka zmrzuje v kratkih.

 7. Mirko says:

  Zelo lepo; toda, kaj, ko pa je ta svet tako poln okstremov, raznovrsten in krut, če pomislimo samo na uboge, bolne, zapuščene, zlorabljane, izkoriščane – ne le otroke, tudi odrasle. Kje začeti in kje končati (z dobrodelnostjo)? Vsem ne moreš pomagat. Včasih človeka zamika, da bi šel po poti Diogenesa, se znebil vsega materialnega (=dal v dobrodelne/humanitarne namene), se zaprl v prazen sod in osvobojen vsega snovnega kukal ven, po svoji preostali moči še komu pomagal (s čim?). Prav lahko se zgodi, da postaneš sam žrtev in se soočiš z vprašanjem lastne eksistence (=in svoje družine, če jo imaš). Koliko je vredno človeško življenje? Ni enoznačnega odgovora… Mirko

 8. Sonja says:

  Pozdravljeni,
  ob ogledu se je prebudila želja za udeležbo kot prostovoljka, za enkrat pa denarni prispevek, da se humanitarna akcija nadaljuje.
  Sonja

  • Tanja says:

   Draga Sonja!

   Iskrena hvala za tvoj prispevek. Če boš pa res lahko kdaj šla v Khandbari kot prostovoljka, bi bilo pa sploh prima. Otroci tako zelo potrebujejo nekoga, ki bi bil z njimi.
   Lepo se imej.
   Tanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s