Zgodbe, speče v bezgovem grmu

Tiho jutro. Včeraj pokošen travnik še vedno diši. Nabiranje bezgovega cvetja, ki ga ne ljubijo samo drobne živalce, ampak tudi stare zgodbe in legende. Angleško ime za bezeg je elder, ki naj bi po mnenju nekaterih izviralo iz stare saksonske besede aeld, ki pomeni ogenj. Legende namreč pravijo, da je v votlem bezgovem steblu Zeus na zemljo prinesel ogenj.

Stebla so uporabljali tudi za izdelavo piščali. Bezeg je bil tesno povezan s poganstvom in njegovim verovanjem v gozdne vile. Če si bil na kresno noč blizu bezgovega grma in si imel veliko srečo, si lahko videl vilinskega kralja, ki se je v kočiji peljal mimo.

Nekateri drugi viri pa navajajo, da angleško ime elder izhaja iz besede za modro, staro mamo Zemljo. Če se ti je grm sam zasadil na vrtu, je pomenilo, da te je zaščitnica Zemlje vzela pod svoje okrilje in se ti ni bilo treba bati, da bi ti strela udarila v dom, niti da bi se domačim živalim pripetilo kaj hudega.

Na Irskem pa so menili drugače: če je grm rastel v bližini hiše, je to pomenilo nesrečo, opazili pa so tudi, da so potem stanovalci bolj nagnjeni k tuberkulozi. Nerodno pa je bilo, ker grma nikakor nisi smel posekati, saj so bezeg, bolj kot katerokoli drugo drevo, povezovali s čarovnicami in njihovimi uroki, zato ga tudi nikoli nisi smel prinesti v hišo, kaj šele, da bi z njim zakuril v peči.

V krščanstvu pa je bezeg povezan s smrtjo. Na njem naj bi se obesil Juda Iškarjot. Dokaz za to naj bi bili listi neprijetnega vonja in sadeži, ki so bili včasih veliki in dobri, sedaj pa so drobni in ne preveč prijetnega okusa. Vseeno pa iz njih lahko naredimo okusen in še kako zdravilen sirup.

Sirup iz bezgovih jagod

Zrele jagode (tiste, ki so še malo zelene zavržemo, ker so strupene) osmukamo s kobula in jih damo v ponev. Dolijemo pol toliko vode. Zavremo in kuhamo na majhnem ognju, ravno toliko da vre in sicer 20 minut. Občasno premešamo. Ohladimo in stisnemo sok skozi gosto krpo.

Izmerimo količino soka in na vsakih 500 ml dodamo 250g sladkorja, eno cimetovo palčko, nekaj klinčkov in nekaj rezin limone. Kuhamo na majhnem ognju še 20 minut, precedimo in še vrel sirup nalijemo v sterilne steklenice.

Če nas muči prehlad, kašelj ali gripa, vzamemo vsakih nekaj ur čajno žličko. Lahko pa si pripravimo tudi vroč napitek z vrelo vodo.

Bezgove liste so uporabljali tudi za okraševanje tal. List so položili na opečnat tlakovec in ga obrisali z rdečo barvo. Postopek so ponavljali dokler niso prek vseh tal dobili križem kražem vzorca.

Bezgove grme  so sadili tudi okoli stranišč, ker listi učinkovito odganjajo muhe in drug mrčes. V osrednjem delu Anglije so jih prav zato tudi sadili blizu oken vaških mlekarn.

Na Isle of Man je veljal bezeg za vilinsko rastlino. Domačini so pravili, da se na njem vile igrajo, kadar pa je pihal veter, so rekli, da se vile gugajo. Ob skoraj vsaki hiši je rastel vsaj en grm. Kjer je včasih stala hiša pa se sedaj lahko ugotovi po tem, da na tistem mestu raste skupina velikih močnih grmov.

Drevo čarovnic ali pa drevo dobrih vil, vsekakor pa drži, da je bezeg ena tistih rastlin, ki imajo veliko zdravilno moč. Bezgovo cvetje vsebuje snovi, ki pospešujejo potenje in vroč  čaj je odlično zdravilo ob prehladih in gripi. Pomaga nam, da se dobro prepotimo in tako precej skrajšamo trajanje bolezni. Pospeši namreč prekrvavitev in izločanje strupov skozi kožo in sečila in je zato pozimi tudi odlična preventiva pred infekcijam. Pomaga tudi pri  kašlju, astmi, bronhitisu, nahodu, pri začetni pljučnici in škrlatinki. V kombinaciji s koprivo pa blaži simptome senenega nahoda.

Čaj iz listov čisti kri in je tako odličen za nečisto kožo. Pomaga tudi pri putiki. Liste uporabljamo tudi zunanje.  Lahko jih samo stolčemo in polagamo na boleča mesta kot obkladek ali pa iz njih pripravimo mazilo. Zunanje ga uporabljamo pri trigeminusu, zlati žili, odrgninah in zvinih.

Če tudi vas zanima ljudsko izročilo o rastlinah, si lahko ogledate A Dictionary of Plant Lore. Za učenje o zdravilnih lastnostih rastlin pa je meni najljubša Hedgerow Medicine avtorjev Julie Bruton-Seal in Metthewa Seala.

Lepo se imejte in nežno stopajte po Zemlji, da ne boste razjezili čarovnic :).

Advertisements
This entry was posted in For Love of Our Planet, Garden of Eden and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zgodbe, speče v bezgovem grmu

  1. janez says:

    Hvala! Kaj čarovnice, ljudje smo problem!:)

  2. Sabina says:

    Bom stopala čisto nalahno… Da ugledam kakšno čarobno vilo…
    Tanja, hvalaaaa! Toliko zanimivega o bezgu… Ga imam še raje…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s