Ko rastejo paradižniki

Rubinaste kroglice češnjevcev – sladke so in rdeče, kot poljub v visokih poletnih travah.

In tukaj Berner Rose, ki nas letos razveseljuje prvič in je prav tak kot mora biti paradižnik ob Bohinjskem jezeru: ravno prav sočen, nežen in prijetno svež.

Pa Kraljica Marta: mesnata tako kot se za damo spodobi, čudovita za v kuhinjo in odlična za vse sorte zimskih jedi.

Za lahke prepozne poletne večerje na terasi, takrat ko že vse spi in še srne hodijo tišje, pa je najčudovitejša Zelena zebra.

Za pripravo omak pa so najboljši mesnati pelati.

Rada sedim pri amarantu, da me njegovi dolgi košati repi božajo po hrbtu. Ena taka vesela rastlina je, polna sonca in zlata.

In tukaj spodaj, v senci grma samoniklega paradižnika češnjevca – oka. Od vseh rastlin na vrtu najbolj moja. In kako me skrbi, ker si je voluhar tudi okrog nje uredil podzemne sprehajalne poti.

Lump se je posladkal tudi z najbolj dragoceno bučo na našem vrtu – Blue Banano. Samo 6 semen smo imeli, štiri so vzklila in korenini dveh nam je pohrustal prav na kresno noč.

Tudi butternut buče so že zrele. Take luštne so, kot ruske babuške, ki jih skladaš ena v drugo. V mandljevem mleku pa dobre da je kaj, take kot vanilijev puding, ki sem ga še čisto majhna jedla na klopi v mamini kuhinji –  s koleni pod brado in malinovcem okrog ust.

Sedaj pa pijem zelene sokove, božjastne in strašne, ampak kaj, ko imamo toliko grmaste špinače. Raste in raste in je nikoli ne zmanjka. In če jo ješ z zaprtimi očmi, v njej odkriješ sonce in zemljo, oblake, dež, očeta in mamo. In če čutiš še bolj, odkriješ v njej prav vse, kar je. In potem špinačni sok ni več tako strašen, ampak prav dober in srce se ti spremeni v tiho lužico hvaležnosti.

Spodaj mami med dvema grmoma špinače, ki sta, kot vidite že višja kot ona.

Sedaj grem pa poiskat še zadnje sončne cvetove šentjanževk. Želim vam prijetno nedeljo!

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Ko rastejo paradižniki

 1. MajaM says:

  o, kako lepo! naj vam dobro raste!
  povej, prosim, za kaj vse uporabiš šentjanževko? posušiš za čaj? daš v olje?

  • Tanja says:

   Maja, hvala. Šentjanževko, sedaj ko cveti, uporabljamo svežo za čaj. Kar nekaj je nasušimo za zimske čaje, letos pa smo jo, po dolgem času, spet namočili v olje, da bomo pozimi na kožo nanašali sonce :).

 2. janez says:

  Res lepo! Nedavno tega sem prebiral Pavčkove Angele in stalno sem imel občutek, da kakšen manjka, jasno, ANGEL ZA VRT. In to ste vi.

 3. sABINA says:

  Zdravo zavidam:)
  Tole pa je vrt in pol in še malce preko. Zelooooooooooooo všečno in slastno
  Oka pa vzbuja radovednost…

 4. pekarna mišmaš says:

  Zdi se, kot da živite v pravljični deželi. Sanjsko. Ampak realnost ponavadi ohrani stik s tabo, četudi nočeš in že so tu položnice pa davki – morda bi bilo fino enkrat prebrati tudi o tem, nepravljičnem delu, da bomo tudi tisti, ki zaenkrat o idili le še sanjamo, malo bolj pogumno zrli prihodnosti na proti, saj nas ponavadi od nje ne odvrne strah pred previsoko špinačo, ampak strah: kako bomo pa plačali elektriko pa bencin.

  Hvaležna.

 5. pekarna mišmaš says:

  Hehe, gospodično Vido bomo kar pri miru pustili, naj se kar ona vozi za vikende na počitnice kamor že hoče. Itak jo mi financiramo, pa če še tako varčujemo in smo še tako samozadostni. Želela sem le kak nasvet, kako začeti pisati takšnole pravljico brez strahu, da mi bodo prišli rubit moje paradižnike, ker ne bom zmogla plačati davkov na nepremičnine. Morda se nam, ki živimo eno običajno življenje, zdi tole kar preveč pravljično in zato nerealno. Ampak očitno se da. In zanimalo me je le, kako. Z običajno službo od sedmih do šestih najbrž težko.
  Pa srečno.

  • Tanja says:

   Vsak od nas si dela svojo realnost. Naša je taka kot jo vidite na blogu, vaša je drugačna. Mi je pa žal, če vam vaša ni všeč. A v vsakem trenutku lahko začnete znova in drugače.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s