Avgustovski vrt – prav lep, kljub suši

Iščem po nebu oblake, v katerih bi brbotala voda, a nikjer nobenega. Mami je z zalivalko na vrtu in crklja repo, črno redkev, daikon, pak choy in azijsko solato Red Giant.

V cisterni imamo le še 200 litrov vode in še to po zaslugi očeta, ki na “svojem” vrtu spreminja radič, peteršilj, gomoljno zeleno…. v puščavsko rastlinje :). Ampak prav neverjetno dobro mu gre, rastlinam pa tudi.

Kitajsko zelje se je že lepo razraslo in se z globokimi koreninami samo uspešno zoperstavlja suši, prav tako kot tudi komarček, ki  se že debeli.

Na ekološkem vrtu pa se dobro počutijo tudi žuželke. Tiste koristne, ki sproti pospravijo vsako uš, pa tudi tiste, ki niso povabljene pridejo naokoli. Letos so se prvič prišli na zelnice gostit drobni barvasti hroščki in ko smo se zavedli, da za bledo barvo sejancev kodrolistnega ohrovta ni kriva suša, smo jih začeli preseljevati. V škatlici vsak dan romajo na oddaljeni travnik, ohrovti, tisti za glave pa tudi kodrolistni in brstični ter zelje, belo in rdeče, pa spet dobivajo sijočo  barvo.

Letos nas je najbolj presenetil nizki fižol za stročje. Zelo bogato je obrodil in ko smo ga že hoteli populiti je spet zacvetel, prav tako polno kot prvič in sedaj kljub suši že v drugo obilo rodi.

Fižol za zrnje, ki bo v zimskih mesecih še topel zmehčal malo bolj usnjate liste radiča ali omilil pekoč okus črne redkve, je že zrel za luščenje.

Redno režemo baziliko in pazimo, da ne zacveti. Nekaj jo posušimo, drugo shranimo v oljčnem olju in kot pesto s pinjolami, ki jih ne maram :).

Pod bosimi nogami imam vse polno semen kodrolistnega ohrovta. Nekaj jih je že vzklilo, druga se skrivajo še v strokih. Nad samozasaditvami naših rastlin sem zelo navdušena, saj mi je všeč, da vrt poskrbi v čimvečji meri sam zase, tako kot je to v naravi. Vidim tudi, da se lanski peteršilj na mamičinem vrtu že suši in začenja semeneti. Kralji med samoniklimi rastlinami pa so paradižniki češnjevci, ki se bolj bujno razraščajo, cvetijo in rodijo, kot njihovi vzgojeni vrstniki.

Grem malo posedet k origanu. Ves dišeč je, drugače pa zelo podoben meni – rad ima sonce in  vročino. In kako rade ga imajo čebele!

Za konec pa še nekaj fotk veselja, odtrganega in pobranega danes.

Uživajte še zadnje dni poletja. Kmalu ga bo konec.

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Avgustovski vrt – prav lep, kljub suši

  1. sABINA says:

    Čudovitooooooo! Neskončno!
    Pazi na čebele:) in použij dan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s