Dež. Voda!

Včeraj zjutraj je najprej zašumelo, potem pa je bobnelo in bučalo in strela je treščila čisto blizu. Obrnila sem se na bok in zaspala za tri ure, medtem pa je dež spiral poletno vročino in prah in ves dan je tako lilo, da nismo mogli na vrt niti po paradižnike za večerjo.

Danes zjutraj so bili kiviji in grmi goji jagod, pa grmi drugega jagodičevja in zelenjavni vrt tako živi v bledem, skoraj jesenskem soncu, da mi je srce delalo prevale. Ko pa sem prebrala, da je na Sumatri v zadnjih 20 letih “izginilo” 7,54 milijona hektarov gozda , se mi je skoraj ustavilo. Drevesa so za vodni cikel hudo pomembna – nujna. V sebi imajo nekakšno “hidravlično črpalko”, ki prečrpa ogromne količine vode iz tal in jo požene v liste. Površina listov srednje velikega listavca je približno tolikšna, kot je površina nogometnega igrišča. Voda izhlapeva v zrak, tvorijo se oblaki in pade dež, oziroma ne pade, če ni gozdov.

Če še vedno jeste meso in sploh, če imate otroke, ki za preživetje potrebujejo vodo, si lahko preberete tudi članek v Guardianu, ki bi moral iz globokega spanca prebuditi še Kralja Matjaža.

Ustavite se in sprejmite odločitev, da se boste od danes naprej osredotočali na pomembne stvari. Ena takih je gotovo skrb za vodo, razen če morda niste kaktus 🙂 :).

This entry was posted in For Love of Our Planet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Dež. Voda!

 1. janez says:

  Fotke kot nalašč za tele dni.
  Tudi ponoči je bilo res prijetno, ko pa klikneš na povezave, adijo spanje nekaj naslednjih dni, ne glede na temperature!

 2. Flora says:

  Korita Mostnice, Slonček :).

 3. Sabina says:

  Mi trenutno pijemo iz izvirov… in po takšnih občutkih so sanje sladke.
  Tole pa je res strasljivo…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s