Septembrski vrt in ozimnica

Zadnji teden v gabru med bukvami prebivata dve veverici. Podita se gor in dol, skačeta z veje na vejo, da vse šumi. Predvsem pa čepita čisto pri miru, kot dve mehki temno rjavi kepi in glodata in glodata od jutra, pa skoraj do teme, nekakšne majhke storžke, ki so se pojavili na gabru in iz njih jemljeta semena.

Včasih se mi zdi, da smo tudi mi kot veverici, tako se hitimo pripravljati na zimo. Vse tri zamrzovalne skrinje so že skoraj polne vseh sort čudovitih reči z vrta: graha, stročjega fižola, mladega fižola v zrnju, paradižnika, peteršilja, jagod, rdečega in črnega ribeza, ameriških borovnic, marelic. Letos bomo zamrznili tudi jamajške čilije, tiste rumene stvarce, ki jim moja babica pravi “hudobni jamajški klobučki” in res tako zelo pečejo, da četudi si navajen pekočih in začinjenih jedi, se zaradi stiske kar presedaš na stolu. Ko pa ugotoviš, kako malo je tega čilija treba dodati jedem, uživaš v čudoviti aromi, ki ne samo da peče, ampak ima tudi prijeten svež okus po ananasu.

Vse bolj polne pa so tudi police v shrambi. Krompirju in čebuli so se te dni pridružile še buče – butternut, buttercup, blue banana, hokaido in orjaška muškatna provansalska buča.

Drugače pa je sedaj čas daikona. Letos je še bolj okusen kot lansko leto, ker smo kupili eko semena. Jem ga čisto vsak dan, lahko tudi kar samega – drobno naribanega in začinjenega z oljčnim oljem, soljo in poprom in na srečo je letos letina dobra tako, da ga bomo imeli za celo zimo.

Kljub poznemu datumu še vedno lepo uspevajo paradižniki. Plesen se jih še ni lotila in pred prvo slano bomo potrgali  nedozorele plodove, jih zložili v zabojčke in postavili na sončno mesto v kleti, kjer bodo počasi zoreli vse do božiča.

 Zaradi spomladanskih nalivov in vetra so paprike in jajčevci letos pozni. Še vedno lepo cvetijo, ampak kaj, ko jih bo prehitela zima.

Neverjetno dobro je suši kljubovalo kitajsko zelje, ki bo letos naredilo rekordno velike glave.

Tudi rdeče in belo zelje, glavnati, brstični in kodrolistni ohrovt, ki so jih napadli pisani hroščki, ki smo jih najprej prav potrpežljivo preseljevali, potem pa smo jih bili primorani poškropiti z neemovim oljem, so se lepo opomogli.

Letos smo po nekaj letih premora spet posadili komarček, da bo izbor zimske zelenjave pestrejši.

Pak choy je na naših jedilnikih kar malo zapostavljen, saj imamo kljub poznemu datumu še vedno dovolj bučk Elite in kumar. Kumare so sploh ena taka fina zelenjava. Poleti jih jem kar same, narezane na koščke ali pa v solatah. Sedaj, ko pa so dnevi že malce hladnejši in se prileže tudi že “močnejša” 🙂 hrana, jih jem za zajtrk na kosu doma narejenega presnega kruha, s sončničnim namazom z drobnjakom in z dodatkom misa.

Upam, da bo letos z radičem več sreče kot lani, ko nam je več kot polovico letine uničil voluhar. Zaenkrat kar dobro kaže, izgleda da mu je piskanje elektronskih naprav, ki so razpostavljene po celem vrtu, končno načelo živce in jo je popihal drugam.

Preprosto življenje z in v naravi me osrečuje in izpolnuje. Kako srečna in hvaležna sem, ko sedem k večerji – h krožniku okusne zelenjave, ki je polna življenja, saj je še pred dobre pol ure rastla in prej mesece in mesece črpala energijo zemlje, skladiščila toploto sonca in se utrjevala na vetru in v suši.

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Septembrski vrt in ozimnica

 1. majcha says:

  Čudoviti pridelki!
  Mene pa zanima, kako priti do komarčka. Iskala sem semena, sadike, pa nisem imela sreče.

  • Tanja says:

   Majcha, vesela sem, da si se oglasila. Mi smo kupili semena v Kalii v Kranju, kjer imajo tudi sadike iz lokalne vrtnarije Škofic (Ilovka pri Predosljah).
   Lepo se imej.

 2. janez says:

  Res imate krasno, raznovrstno in lepo pisano zelenjavo, za pridelovanje katere pa je verjetno potrebno kar nekaj časa, predvsem pa dobre volje. Bom kar zaključil, saj se mi tako cedijo sline, da….

 3. sABINA says:

  O,kako čudovit pogled! Zagotovo okus… vonj… si kar težko predstavljam, koliko dobrot imate in kako ste že pripravljeni na dni,ko bod vrtovi pusti in prazni… Bogatsvo nad vse!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s