Jesenska kremna juha z mung dalom, vrtno zelenjavo in koprivami

Nabiranje zadnjih ameriških borovnic. Nekaj jih bomo porabili za marmelado, ostale za meni najljubše muffine. V košarico skladam sončne cvetove zlate rozge, ki čudovito krepi ledvice, tako kot rman. Ko jo naberem bo oče lahko pokosil – še zadnjič letos. Letos smo kosili samo dvakrat, tako da je bil travnik ves čas poln svežih zdravilnih zelišč – od lapuha zgodaj spomladi, pa regrata in trpotca, črne detelje, preslice, plahtice, rmana, materine dušice, šentjanževke pa do zlate rozge.

Ravnokar sem odkrila našo prvo goji jagodo in jo takoj sebično pojedla. Okus pa je imela čisto po brusnicah in niti najmanj ni kazalo, da bi lahko po sušenju okus postal kaj podoben okus tistih iz trgovine.

V gozdu se na tleh najde že kakšen kostanj, bukve imajo zlat nadih. Najbolj pa mi je všeč gozdni rob, ki so ga spet ozaljšale temnozelene mlade koprive, ki naredijo kremaste lečne juhe tako prijetno jesenske:

Kremna juha z mung dalom, vrtno zelenjavo in koprivami

Za 4 osebe:

150 g mung dala (polovičke oluščene zelene soje)

150 g rdeče leče

2 srednje velika korenčka

1 bučka

1/2 srednje velike glave ohrovta

120 g kopriv

1/2 čebule

šopek peteršilja

1 žlica sesekljane sveže bazilike

1/2 žlice sesekljanega svežega origana

2 sveža rdeča čilija

košček svežega ingverja

1 žlička semen kumine

1 žlička sveže zmletega koriandra

1 žlička semen rjave gorčice

1/2 žličke curryja

sol

 črni poper

Mung dal in rdečo lečo dobro operemo (vsaj trikrat v sveži vodi), dolijemo približno 1 liter vode in segrejemo do vrenja. Kuhamo na majhnem ognju, tako da komaj vidno vre, toliko časa, da se mung dal in leča razpustita (približno 40 minut). Med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne primeta dna posode.

Medtem na majhne kocke narežemo korenček in bučko in ju z malo vode do mehkega zdušimo na kokosovem olju.

V drugi ponvi segrejemo kokosovo olje, dodamo gorčico, koriander, kumino, drobno narezan čili in ingver in sesekljano čebulo. Premešamo, in ko čebula porumeni, dodamo narezan ohrovt in dušimo z malo vode približno 5 minut. Potem dodamo oprane koprive, sesekljano baziliko, origano in peteršilj. Dušimo še nekaj minut in nato vsebino ponve pretresemo v blender in zmešamo v gladko pasto. Pasto zlijemo k dušenemu korenčku in bučkam, dodamo kuhano lečo, dobro premešamo in še malo prevremo in začinimo s soljo, črnim poprom in curryjem.

Sonce je še poletno, veter jesenski, sence dreves pa iz dneva v dan daljše. Naš prisojni breg je v tem letnem času zatočišče za vse ljubitelje toplote in sonca – za potepuške mačke, drobne martinčke, slepce, metulje, zame in za čebele, ki neutrudno brenčijo naokrog in iščejo špranje in luknjice, ki bi bile primerne za prezimovanje. Kadar berem in dlje časa čisto pri miru sedim, vedno prileti kakšna rumeno-črna lepotica, se mi usede na roko in mi na vsak način skuša zlesti v prostorček med prsti.

Želim vam čudovit konec tedna.

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Jesenska kremna juha z mung dalom, vrtno zelenjavo in koprivami

  1. sABINA says:

    Kako sončen, okusen, dišečin zdrav vonj se vije vse do nas…
    Hvala! Se zapodimo popoldan med koprive:)
    Ujemite vse žarke sončka zase!

  2. janez says:

    Tale ideja o samo treh košnjah mi je res všeč, ampak ali oče kosi ročno?

  3. Flora says:

    Tale oče od Tanč je neverjeten!!! Mjam, mjam, drugač.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s