Dušen ohrovt s praženo sojo in humusom

 V gozdu je vse polno zlata. Žepi kostanja in polne košare kopriv.

Na vrtu, kljub dolgim in že kar svežim nočem, še vedno vztrajajo paradižniki. Sladki so in čudovito sočni in spominjajo na poletje. Kar nekaj smo jih že pobrali, razporedili v zabojčke in jih postavili, nekaj na sončno mesto v kleti, nekaj pa v shrambo in če bo vse po sreči, jih bomo jedli vse do novega leta.

Drugače pa je sedaj čas repe, črne redkve, daikona in zelja, pak choya, pa brstičnega, kodrolistnega  in glavnatega ohravta. Ta zadnji mi je trenutno najljubši, saj ga lahko pripravimo na mnogo načinov. Najljubši mi je dušen, skupaj s presnimi, na rezance narezanimi bučkami in popečeno sojo ter humosom.

 Dušen ohrovtom s praženo sojo in humosom

 Za 4 osebe potrebujemo:

1/2 glave ohrovta

2 bučki

1 žličko gorčičnih semen

1 žličko semen kumine

1 žličko zmletega  koriandra

1 žličko kurkume

1 žličko posušene bazilike

1/2 žlice kokosovega olja

1 žlico oljčnega olja

sol, poper

Za praženo sojo potrebujemo:

200g soje

1 žlico kokosovega olja

2 žlici tamarija

2 žlički zmlete kumine

1 žličko origana

1/2 žličke curryja

Za humus potrebujemo:

1/2 skodelice kuhane čičerike

1/2 skodelice vode v kateri se je kuhala čičerika

1/4 rdeče paprike

2 žlici tahinija

1 žlico soka limone

1 žlico tamarija

1 strok česna

nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko posušene

Priprava:

Sojo operemo in jo namočimo za približno 24 ur. Kuhamo jo v loncu na pritisk 25 min. Za izboljšanje okusa in lažjo prebavljivost, ji lahko pred kuhanjem dodamo žličko črnega popra v zrnju, žličko zmletega koriandra in kumine. Ko je kuhana, jo dobro odcedimo, če smo ji dodali poper ga odstranimo, dodamo kokosovo olje, tamari, kumino, curry in origano,  dobro premešamo in stresemo na pekač. Pečemo 35 minut pri 180 st. C.

Ohrovt drobno narežemo. V ponvi segrejemo kokosovo olje, dodamo žličko semen rjave gorčice, žličko semen kumine, žličko sveže zmletega koriandra in žličko kurkume, premešamo, malo prepražimo in dodamo ohrovt. Dobro premešamo, po potrebi dolijemo malo vode, da se ohrovt ne prime na ponev in dušimo 5 do 10 minut.

Bučke s pomočjo strojčka Spiralizer narežemo na rezance, jim dodamo žlico oljčnega olja, žličko v prah zdrobljene suhe bazilike, posolimo po okusu, premešamo in pustimo marinirati nekaj minut.

Medtem pripravimo humus. V Vitamixu zmešamo v gladko maso čičeriko, vodo, tahini, tamari, sok limone, česen, papriko in baziliko.

Na sredino krožnika naložimo dušen ohrovt, okrog njega razporedimo rezance presnih bučk, potresemo s popečeno sojo in dodamo žlico ali dve humusa.

Namesto bučk lahko uporabimo tudi papriko, ki jo narežemo na trakove in jo 5 do 10 minut dušimo na kokosovem olju.

Hvala Geni za navdih.

Večeri pa so v znamenju ognja in čaja, nabranega na domačem travniku. Berem in berem in sanjam o hiši na kolesih, o divjih gozdovih in o drugačnih bogovih; tistih, ki imajo namesto kože dlako, ki jim v očeh plavajo vidre, med kremplji raste mah, iz ušes pa koprive.

Želim vam lepo nedeljo.

This entry was posted in Veganski kotiček and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Dušen ohrovt s praženo sojo in humusom

  1. Sabina says:

    Težka je odločitev… a se prej poglobit v sestavine recepta ali preanalizirat Daf-a🙂
    Fotografije vabljive, slastne, recept za malce več posode, a nikoli ne bom izvedela, kakšen okus ima takšna soja, če se ne lotim dela:)
    Tudi tebi in vam prijetno in prijazno nedeljo!

  2. Valentina says:

    Mmmmm do sem diši. Tudi jaz imam zelo rada ohrovt, ravno včeraj sem pripravila enolončnico. Mislim da bom tudi jaz zavihala rokave in poskusila tale tvoj recept.
    A je ta vaša hiša oz domačija kje višje ležeče ali se samo meni tako zdi :)?

  3. janez says:

    Za mene preveč sestavin za pripravo, pa ravno prav če tole poslastico dobim pripravljeno, in če bi bila še v hiši na kolesih nekje na jugu Francije, potem se ne bi pa prav nič pritoževal:) Recept bo na mojem spisku na vrhu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s