Zrastla je oka

V nedeljo je bila pot dolga in bil je sneg in bela cesta, pa veter pod Nanosom in petdeset kombijev z romunsko registracijo in prikolicami, na katerih so vlekli iz Italije stare avtomobile, ki jih bodo doma popravili in polepšali, ter jih prodali za celo vrečo cekinov. In po več kot uri zelo počasne in zelo varne vožnje smo ga zagledali – Avstrijca z verigami, na avtomobilu seveda. Vztrajno in potrpežljivo jo je klink-klink-klinkal proti Dunaju. In vesela sem, da ne ve, da je prav on kriv, da je oko zapadel sneg in da jo je dobila slana, kar se ne bi smelo nikoli in pod nobenim pogojem zgoditi. Ker če bi vedel, ne bi mogel spati in bi ponoči prižigal luči in bi bilo za tisto noč zanj konec s tvorbo melatonina. Tako pa se je vse srečno končalo. Avstrijec mirno spi, oka pa je na toplem, z njo pa tudi dva zabojčka črne redkve in dva zabojčka repe.

100_5880m

100_5912m

Mami pa je v ponedeljek z vrta prinesla še zadnje redkvice, nekaj pak choya, kitajskega zelja, ohrovta, zelja, brstičnega ohrovta, pora in radiča, da bomo preskrbljeni s svežo zelenjavo, dokler se ne bo stopil sneg, ki že pada.

100_5908m

Nad oko smo bili vsi presenečeni, saj si nismo mislili, da bo v težki ilovnati zemlji tako dobro obrodila. Posadili smo 6 gomoljčkov, izkopali pa smo jih 152! Kakšnih 40 jih bomo shranili, saj jo bomo drugo leto posadili tu na Gorenjskem, pa tudi na morju, kjer ji bosta zemlja in temperature bolj po volji. Letos smo res imeli srečo, saj je bila jesen topla in jo dve noči rahle slane nista prizadeli, ker je bila na toplem pod zimsko agrokopreno. Oka se začne debeliti šele, ko se začno dnevi krajšati, zato da dobro obrodi, pa potrebuje dolgo in toplo jesen.

100_5904m

100_5905m

Na vrtu tako ostaja samo še na nizke temperature odporna zelenjava, kot je brstični ohrovt, kodrolistni ohrovt, por, motovilec in prezimne sorte radiča, ki jo bomo pobirali v dneh, ko ne bo zmrzali.

100_5881m

100_5882m

Želim vam kupe in gore snega, suhe rokavice in tople kolačke iz pečice!

Advertisements
This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Zrastla je oka

 1. janez says:

  Za tole oko sem slišal prvič in sem takoj pofirbcal po guglu
  http://en.wikipedia.org/wiki/Oca
  in je kar zanimiva in neverjetno razširjena po Južni Ameriki. A imate samo rožnato ali tudi druge odtenke?Čakam še poročilo o tem, kakšen je kaj okus in če je tako zanimiv kot je zanimiv izgled, že kar vidim kako jo boš licitirala na e-bayu 🙂

 2. Sabina says:

  Rada prebiram zgodbe z vašega vrta in si pasem učke:)
  Res superca za oko!!! Glede na začetek… je krasno obrodila, a ne?!
  Snežinkast pozdravček!

 3. mata says:

  saj boste preskrbljeni čez zimo kot kakšni hrčki. Krasen ohrovt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s