Ameriške borovnice in kolektivna amnezija

100_7075m

100_7077m

Ko vzide sonce začnejo dišati – po gozdu, po rosi, po svetovih, skritih očem, ki zrejo v police, polne poceni, a dolgoročno zelo drage bleščave. Previdno in počasi trgam eno za drugo, polnim skodelico, pod budnim očesom kosa, ki čepi na hrastu. Sem in tja se s kljunom počohlja pod perutnico, strese rep, potem pa v rahel počep in proti bližnji bukvi.

100_7079m

Letos so dobre, so sladke, so kisle, so naše in še več teh je Dušanovih. Prijazen Bedanec je, ki nabere šopek divjih rož, maline in češnje za “vašo punčko”. Temen od sonca, žilav od trdega, dobrega dela, srečen od ljubezni. Posveča jim toliko pozornosti in skrbi, kot jih marsikateri moški ne posveča svoji ženi. In vračajo mu z obilnim pridelkom, okusnimi plodovi, zdravimi, močnimi grmi. Oči in mami lahko sama nabereta nekaj zabojčkov. Preden odideta stopijo še do čebeljnaka. Previdno in zelo počasi izvleče enega od panjev: “Poglejta. Poglejta, kako se sveti. Kot čisto zlato.”  Pravi med, takšen, kot je bil včasih je vrednejši od zlata. Med zdravi in nas ohranja krepke. Nekaj ga bomo dobili pri Dušanu, ostalega v kočevskih gozdovih. Vedno me začne dušiti žalost, kadar iščemo manj onesnažene otočke, ker vem, da je vse povsod in da je povsod vse.

In mi vsi sedimo v prenatrpanem čolničku, ki nezadržno tone. Potapljamo ga sami: najbolj agresivna in invazivna vrsta na Zemlji, ki je pozabila, kaj pomeni živeti z ravno prav, živeti z ravno še dovolj.

100_7122m

100_7120m

Na slikah so Dušanove lepotice.

This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Ameriške borovnice in kolektivna amnezija

 1. janez says:

  kakšne borovnice, da te kap. Saj so take kot buče 🙂 Moral bi priti do tega “tvojga” Dušana, da me vzame v tečaj, saj se doma že nekaj let močno trudim, da bi bilo kaj z našimi borovnicami pa je bolj žalost. Tile grmi na fotkah so pa tako polni- saj ne vem, a sem zgubil vso voljo za nadaljnje ritje okoli grmov ali pa me je tole še bolj podžgalo 🙂

  • Tanja says:

   Janez. Pri nas je oči lansko jesen okrog in okrog grmov naložil trohneča debla borov in borove veje, pa lubje in borovnice že vračajo. Poizkusi.

   • janez says:

    Prikolico sem že pripel, upam samo da me lastnik gozda kamor sem namenjen ne bo preganjal, če pa, bom pa bolj po malem nanašal, saj upokojenci imamo časa na pretek, spet pa ne toliko, da bi na borovnice čakali še ne vem koliko let 🙂

 2. Sabina says:

  Čudovit pogled!!!
  Mislim, da ga ni, ki si ne bi si zaželel Dušanovih borovnic, medu in njegovih nasvetov.
  Prijetno sladkanje!!!
  P.S. Ah, kako čudovita sklečka!!!

 3. Pingback: Tudi pri vas raste hrana v trgovini? | Spremembe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s