Živahni vrtovi pomladi

Pozdravljeni,

100_8530m

 štiri mesece sem pisala skoraj samo trivrstičnice in z njimi lovila trenutke. Vsak trenutek je neponovljiv. Ko enkrat mine, mine za vedno in nočem, da bi na stara leta ugotovila, da sem življenje prespala.

Naš cvetoč travnik, cvetoči grmički in drevesa, predvsem pa zelenjavni vrt, oziroma bolj natančno redkvice in berivka, pa so me vzpodbudili, da spet napišem kaj več.

100_8609m

100_8571m

100_8546m

100_8543m

Letos se imata naša vrtova tako lepo kot še nikoli. Oči je že zgodaj spomladi pomladil maline, tako da imamo sedaj kar sto mladih rastlin. Tudi ribez, rdeč in črn, je temeljito obrezal, tako da bodo rodne veje lažje dihale. Posadil je tudi tri orehe različnih sort, nekaj jablan, pa dve češnji, tri kivije in marelico, ki jo bomo vzgojili v pahljačo, če nas bo seveda ubogala in delala veje tako, kot piše v priročniku. V lončkih nam lepo uspeva štirideset sadik goji jagod, ki smo jih vzgojili iz semen. Na sajenje na vrt pa čakajo (da minejo hladne noči in vetrovni dnevi) doma vzgojene sadike paradižnikov, paprik, čilijev, jajčevcev, bučk, melon in andskih jagod.

100_8626m

Že nekaj tednov jemo redkvice, saj jih je mami posejala že prve dni marca, drugič pa mesec kasneje, tako da bomo imeli spet kmalu mlade. Marec je bil letos zelo topel, zato je motovilec že zgodaj naredil lepe modre cvetove, skoraj na las podobne cvetkom spominčic. A kljub temu nismo ostali brez sveže spomladanske solate, saj so bile pod kopreno že nared glavice zimske posavke, prav kmalu pa smo ji lahko začeli dodajati tudi nežnejšo in meni nadvse okusno berivko.

100_8629m

Hvala vsem, ki ste v mesecih moje odsotnosti prebirali stare prispevke in potrpežljivo čakali na nove. Vesela sem, če moje besede in fotografije koga vzpodbudijo, da poseje več in posadi kaj novega. Zemlja je živ organizem in ljudje ji s tako imenovanim modernim načinom življenja povzročamo nepredstavljivo trpljenje. Bolj kot kdaj koli prej svet potrebuje ljudi, ki svoje strasti in energijo usmerjajo v aktivnosti, ki so prijazne in sočutne do vsega kar je. In ekološko vrtnarjenje je zagotovo ena takih.

100_8528m

Lepo se imejte in saj veste: tudi če so planeti razporejeni malce narobe in luna ni ravno prav velika, je vsak dan pravi čas za sejanje česa dobrega.

Advertisements
This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Živahni vrtovi pomladi

 1. Sabina says:

  Vesela, da te zopet ‘slišim’!!!! Takooooo zelo smo te že pogrešali!
  Te cvetlice in vrtovi spodbudijo še pa še! Oči so si odpočile, brbončice si že nekaj poželele, v glavi pa se pletejo načrti, kako, kje… zasaditi svoj pravi vrt. Za konkurenco se ne rabite bat, za nasvete pa vas pocukam. Do takrat pa… bi si kar pri vas naročala tedenske zelene zabojčke:)
  Bodi kar se da lepo! Pozdravček!

 2. Nataša says:

  Topel pozdrav z Dolenjske, dobrodošla in hvala za zadnji nasvet 🙂 – kolikokrat pozabimo, da se prihodnost prične že danes.

 3. janez says:

  Tanja, ja živijo. Dolgo si se skrivala, zato sem posta še toliko bolj vesel. Krasen je, sporočilen, ne vem če mi že spet malo ne trka na vest. Ja, poboljšal se bom in še bolj kot do sedaj bomo samooskrbni in skrbeli zato, da bo na naši mizi predvsem tista hrana, ki za seboj nima stotine kilometrov in ne vem koliko hladilnikov, namakalnih sistemov in nad katero ni potrebno, da preko računalniških zaslonov stalno bedijo strokovnjaki.
  Uživaj!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s