Novičke z majskega eko vrta

Dobro jutro.

100_8730m

100_8725m

100_8721m

Le kratek čas se nisem javila, pa je medtem zacvetelo vse polno novih grmičkov. Nežno pomladno sonce in dež vsak kotiček spremenita v rajski vrtiček (๑•ᴗ•๑)♡ . Oči je posadil še nekaj deutzij gracilis in host, jaz pa odkar sem v reviji Rože in vrt videla nagnoj, nisem dala miru, dokler nismo posadili še tega. Že po nekaj dneh se je razcvetel. Sicer sem si zamislila, da bi iz njega naredili tak zlat slavolok nad vrati na parcelo, a bi moral biti previsok zaradi dostave plina.

100_8724m

Na zelenjavnem vrtu je medtem zacvetel grah. Tik pred napovedano ohladitvijo z močnim severnim vetrom, smo morali posaditi paradižnike, ker so imeli za v lončke že preveč razraščene korenine. Močan veter so vse sadike zelo dobro prenesle, saj sta jih oči in mami zaščitila s kopreno.

100_8732m

100_8733m

Kljub mrazu pa že nekaj časa lepo zorijo jagode. Vsak dan jih je za polno skodelico. Nekatere so sicer še malo kisle, a večina je prav sladkih. Ker živimo tik ob gozdu in oči travnik pokosi le trikrat letno, imamo vsako leto tudi več gozdnih. Lani jih je mami cel mesec in pol vsak dan nabrala skodelico, letos pa jih še ni veliko, ker jih je pri zorenju malo ustavil mraz.

100_8735m

100_8729m

Upam, da ste tudi vi že našli kakšen čist kotiček, kjer jih je varno nabrati ali pa da jih imate mogoče na domačem vrtu, tako da vam ni treba obiskati stojnic, ki preveč zaupljive kupce vabijo z napisom “domače”. Preden se odločite za takšen nakup, se ustavite in pomislite, kje v Sloveniji imamo tako velike rastlinjake z nasadi jagod, da jih ponujajo že pred nakupovalnimi centri, ob prometnejših poteh, pred vrtnarskimi centri… Ne glede na izvor, pa so jagode gojene na plantažah, ena najbolj škropljenih sadnih vrst. Bodite previdni, saj zdravje ni nekaj samo po sebi umevnega. Hkrati pa je naše osebno zdravje le odslikava zdravja našega planeta.

Želim vam miren in lep dan.

Advertisements
This entry was posted in Garden of Eden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Novičke z majskega eko vrta

  1. janez says:

    Tako pisan travnik, da bi moral biti pisan z veliko. Okoli nas pa samo zdolgočaseni, a očitno taki, da so kmetje z njimi zadovoljni. Važno, da je velik prirast, da se lahko čezenj “leti” s subvencioniranim traktorjem in ob tem pokosi ves podmladek ptičkov in tudi malih srnic. Mogoče pa nas bo le srečala pamet, saj bo to za preživetje nujno. Nagnoj je the best!

  2. Sabina says:

    Ena fotografija lepša od druge! En grm privlačnejši od drugega! Pa grah in travnik…. lepooooooo!
    ‘Domačih’ jagod je vse preveč. Sem zadnjič kar obstala pred enimi, vabljivimi na pogled, cel dan na parkirnem prostorju, 5 eur košarica…Komaj sem prepričala otroške učke, da ‘to ni to’…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s