O neskončnosti in nebu/ Of Infinity and Sky

100_7951

Sediva na vrhu hriba in nebo nad nama je neskončno, sonce prijazno, toplo rumeno in ves mir je najin. Deliva ga s starimi hruškami in z macesnom, ki mu je mati narava naredila iglice iz samega zlata. In sinice in taščice so drobni modreci, ki v svojih pogumnih srcih nosijo pesem vseh pesmi in veselje veselja in pojejo in pojejo tudi ko je zima in je mraz in ko enkrat obmolknejo, pesem ne umre z njimi. Pesem ptic je neumrljiva, za vedno živi v vetru in v srcih vseh, ki smo jo slišali in v dušah dreves, katerih veje so le-te krasile s svojim veseljem.

Rada imam ta tihi kraj nad dolino, še posebej pozimi. Zima je čas praznine in zato čas svetlobe. Vse je videti neskončno in slišati kot večnost in zraka je toliko, da se ti začne vrteti in da razširiš roke in se vrtiš in vrtiš naokrog, tvoja pljuča polna vetra, in proslavljaš to nedoumljivo stvar, ki je življenje, ki je dih, ki je prostrano nebo.

macesnov oklešček

We sit and talk on the hilltop, the skies are endless above us, the sun is kind, warm-yellow and the peace is all mine. I share it with old pear trees and the larch, whose needles Mother Nature so lavishly fashioned from pure gold. And there are birds, little feathery sages who carry the song of songs and the joy of joys in their little brave hearts. It never ceases to amaze me, how a bird as tiny as a blue tit can hold so much song in her being. She sings in the morning, she sings through the cold and even when she dies, her song doesn’t. It’s immortal, it lives forever on the wind and in all the hearts, which have heard her sing, it lives on and on even in the soul of trees whose branches she graced with her presence of joy.

I love this place, especially in winter.Winter is the season of empty and thus is the season of light, of space, everything looks like infinity and sounds like forever and there’s so much air, you get dizzy and with your lungs full of mountain wind you cannot help it, but throw out your arms and twirl round and round and celebrate this unfathomable thing that is life, that is breath, that is sky.

Advertisements
This entry was posted in Wildflower Moments and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to O neskončnosti in nebu/ Of Infinity and Sky

  1. janez says:

    čakam sicer tanko o drežniških kozlih, ampak sem več kot zadovoljen, da lahko prebiram tale slavospev NARAVI, sploh še, ker je to dodatno, saj vem, da kozli še pridejo 🙂

  2. Sabina Vodenik says:

    Simply amazing…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s