Kotiček v časopisu namenjen izključno dobrim, pozitivnim novicam

Ko sem zagledala vse te dobre, pozitivne novice v časopisu The Washington Post mi je kar zaigralo srce od samega veselja in olajšanja. V časopisih, po televiziji, pri novicah in poročilih večinoma beremo in gledamo samo grozo in žalost, ki se dogaja po vseh koncih sveta. Kar je seveda prav. Ne, da se dogaja, ampak, da o tem lahko preberemo, razmislimo, kaj konkretnega ukrenemo, spremenimo pri sebi in tako naredimo naš mini košček sveta mogoče malce mirnejši, svetlejši, srečnejši za druge in za nas same. Vsekakor je slabo, če postanemo imuni na grozo, ki se godi okrog nas. A prav to je velikokrat naš odziv, ker enostavno ne prenesemo vsega trpljenja in raje kar otopimo in gremo še kaj okusnega pojest ali pa kaj neuporabnega kupit.

Mene vedno najbolj prizadenejo novice o ekološki katastrofi, o šestem velikem izumiranju vrst, ki se dogaja tu in zdaj in pred našimi očmi. Včasih v resnici ne morem več brat o nevarnem segravanju ozračja, o tistih gromozanskih ribiških ladjah, ki ne lovijo “le” rib, ampak lahko 10 teh velikank v eni noči, popolnoma zradira z morskega dna vse, do zadnje pike življenja in to na področju velikemu kot je Pariz z okolico. Groza me je, ko berem o gensko spremenjeni koruzi, soji, bombažu, o pesticidu Monsantovem, ki je 50krat bolj strupen kot je bil njihov stari DDT, o milijonih tonah antibiotikov, ki gredo skoraj popolnoma nespremenjeni v vodo, tla, v atmosfero in spreminjajo bakterijski ustroj življenja tako, da če dlje časa bereš o tem, dobiš skoraj nočne more. In še in še bi lahko naštevala v neskončnost.

No, in prav zato se prileže odpreti zgoraj omenjeni časopis in videti, da je del le-tega namenjen samim dobrim, pozitivnim novicam, ki ti kar dajo krila in te privzdignejo v prijazni svet upanja. Se mi zdi, da če ves čas bereš in gledaš samo grozo, lahko postaneš apatičen in si rečeš: ma, saj na tem svetu ni ene dobre stvari več, kaj neki lahko potem spremenim jaz. In to, to je zelo nevarno, ko misliš, da tvoje besede, dejanja nimajo nobenega učinka, da je vse zaman. Zato potrebujemo, in še kako zelo, tudi dobre novice. Le-te dajo moč, napolnijo te z optimizmom in ker zgledi vlečejo, se v nas kar nekaj premakne in želimo tudi sami doprinesti k dobremu v svetu. In to je tisto! Tako se stvari spreminjajo: z našo aktivnostjo in upanjem in  trdno vero v tisto, kar je dobro in čisto in vredno.

Ne vem, ali je tudi pri nas že kje v kakšnem časopisu kotiček namenjen izključno dobrim novicam. Če še ni, iskreno upam, da kmalu bo, saj so te resnične pozitivne zgodbe nadvse navdihujoče. Človek bi kar ta trenutek vstal izza računalnika, zavihal rokave in šel spreminjat svet na bolje. Ko nekaj časa bereš dobre novice, vidiš, da ogromno ljudi dela to vsak dan -spreminja svet na bolje.  Morda boste jutri tudi vi eden od njih. Morda bom jaz. Upam, da že danes.

This entry was posted in For Love of Our Planet, Naredi dobro delo and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kotiček v časopisu namenjen izključno dobrim, pozitivnim novicam

  1. Sabina says:

    Tanja,kako zelo vabljivo. Spodbudno. In navsezadnje…disece.Ostani svoja.

  2. janez says:

    ja, res bi bil nujen nek TV ali radijski program, kjer bi bile novice bolj vzpodbudne pa ne zaradi želje po zatiskanju oči pred resnico, ampak da bi lahko v vsakdanjik vstopali bolj optimistično in bi se tako tudi lažje soočili s kruto realnostj. seveda enako velja za časopise in najbolje da prakso WP ponudiš še kakšni časopisni hiši pri nas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s