Dan Zemlje ali: Kaj čutim?

Dan Zemlje je vsak dan.

100_2419baby

Naš dom, edini, ki ga imamo, obnašamo se pa kot neodgovorni najemniki, ki uničijo stanovanje in gredo drugam. A pri Zemlji “drugam” ne obstaja. Zato bi morali spet začutiti nekaj, tam globoko v naših srcih, ki verjamem, da se niso in se ne morejo spremeniti v skalo, začutiti, da smo le del nečesa nepredstavljivo lepega in velikega, nečesa, česar ne moremo razumeti. Izgubili smo občutek, da je vse sveto in tistega, kar je sveto, tistega ne uničuješ. Potrebujemo malce tišine, stran od hrupa naših misli, stran od telefonov in ipadov in televizije in plakatov, stran…in globje. Ne verjamem, da smo ustvarjeni za površinsko, površno življenje.

100_2389baby

Pogrešam kontemplacijo, razmišljanje in čutenje. Predvsem čutenje. Ker ko nekaj veš in verjameš, si tak kot mnogi drugi, a ko čutiš, v resnici čutiš globoko v sebi, si edinstven, drugačen od vseh. In to pogrešam. Čutenje. Ljudi, ki bi si upali živeti iz srca in manj iz glave. Sama ne dam kaj dosti na glavo. 🙂 Ker mi še nikoli ni pomagala, samo zmedo mi dela (in vsem okrog mene), ta čudna reč na vratu in tisto, kar se skriva notri. Skoraj nikoli se ne vprašam: Tanja, kaj misliš o tem? Vsak dan pa se velikokrat vprašam: Kaj čutiš?

To drevo, kaj čutim ob njem? V angleščini se morda sliši bolje: This tree, how does it make me feel? This man, how does he make me feel? This newspaper article, how does it make me feel? This room? This sunset? This bird singing and whistling? Ta človek, kako se počutim ob njem, kaj začutim, ko sem z njim? Ta ptiček, ki poje in žgoli, kaj čutim, ko ga poslušam? Kako mi je? Traktor, oz. kmet, ki s pesticidi škropi polje, kako se počutim, ko to vidim, kaj začutim ob pogledu nanj? Onesnaževanje voda, izsekavanje gozdov, izginjanje živali 1000krat hitreje, kot bi bilo normalno… ko to gledam, doživljam, kaj čutim ob tem?

100_2390baby

Kaj čutim? Majceno vprašanje, ki pa, če si ga zastavimo in nanj odgovorimo z vso iskrenostjo, popolnoma spremeni naše življenje in ravnanje. Mogoče je s tem težko začeti nekomu, ki je vajen živeti iz glave, gledati na stvari hladno in logično in mehansko. Gledanje iz srca in globoko čutenje ni za strahopetne. Velikokrat boli, velikokrat ne moreš dihat, a velikokrat tudi zato ne, ker si tako srečen, ker ti solze sreče ne pustijo do sape. Ko živiš vprašanje: Kaj čutim?, dobiš odgovor, kaj pomeni živeti, biti živ z vso svojo bitjo. In ko si živ z vso svojo bitjo, tudi čutiš in 100% veš, da si zares živ le v tesnem, čudovito intimnem odnosu z vsem stvarstvom, z vsem kar je.

In to (bi) spremeni(lo) vse.

Advertisements
This entry was posted in Life is a meditation and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Dan Zemlje ali: Kaj čutim?

  1. Sabina Vodenik says:

    Draga Tanja, moj komentar bi bil odveč.
    Popolno. Za Dan Zemlje in za Vsak Dan.
    Ujemi vse čarobnosti dneva.

  2. mopana says:

    Just beautiful, Tanja 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s